جمعه 21 دی 1403 1/10/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

چهار شنبه 4 مهر 1397 ، 11 : 13

کد خبر : 18331

از 0 نفر 0

استاندار فارس: دستگاه‌های مسئول در حوزه آب‌وخاک همسو عمل کنند

استاندار فارس: دستگاه‌های مسئول در حوزه آب‌وخاک همسو عمل کنند

استاندار فارس گفت: صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب کشاورزی یک رسالت همگانی است و باید نهادینه شود و در این...

استاندار فارس گفت: صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب کشاورزی یک رسالت همگانی است و باید نهادینه شود و در این زمینه نهادها و دستگاه‌های مسئول لازم است همسو و متوازن و همگام عمل کنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، اسماعیل تبادار در کارگروه سازگاری با کم‌آبی در استان فارس اظهار داشت: دستگاه‌ها از عملکردهای جزیره‌ای درزمینه مصرف آب جلوگیری کنند.
وی گفت: نباید جهاد کشاورزی راه خودش را برود و آب منطقه‌ای و محیط‌زیست هم راه خودشان را بروند، اهداف در این حوزه باید همسویی داشته باشد، سازمان‌های دولتی در این رابطه همگام باشند تا تصمیم‌گیری‌ها دوام و قوام داشته باشد.
استاندار فارس بیان کرد: البته در این زمینه خطاهای بسیاری اتفاق افتاده است، این‌همه توصیه می‌شود که شلتوک کاشته نشود، اما همین نا همسویی‌ها باعث کاشت شلتوک در بسیاری از مناطق فارس شده است.
تبادار اضافه کرد: امسال در شهرستان ممسنی اغلب کشتزارها به ذرت اختصاص یافت، درحالی‌که ذرت بیشترین آب‌بری را دارد که ثمره همین ناهم‌سویی‌ها است.
استاندار فارس گفت: ادعا برای صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی به‌تنهایی کافی نیست، البته برخی برنامه‌ها اثربخش بوده اما اشتباهاتی نیز رخ‌داده است.
تبادار اضافه کرد: ناهمسانی و نابه‌سامانی منابع آبی باید با عدد و رقم و اندازه دقیق اعلام شود، صرفه‌جویی و بهره‌وری از آب، روش‌های گلخانه‌ای، نصب کنتور، کشت جایگزین و پر کردن چاه‌ها باید با عدد و رقم و اثربخشی هر برنامه به مردم اعلام شود.
استاندار فارس ادامه داد: الزام قانونی این است که کشاورزی با نصب کنتور همراه باشد، چرا در این رابطه الزام قانونی نداریم؟ این موضوع باید توسط دستگاه‌های مسئول و نمایندگان مجلس دنبال شود.
تبادار گفت: بخشداری‌ها، فرمانداری‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد، ائمه جمعه و جماعات باید در یک مسیر حرکت کنند، اگر چاهی جایی پر و بسته شد نباید گروهی اصرار کنند که چرا بسته شده و به داد مردم برسید، این ناهم‌سویی‌ها به ناهنجاری اجتماعی منجر می‌شود.
استاندار فارس افزود: دستگاه‌ها باید به تکلیف در حوزه صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی عمل کنند، مواردی که ضرورت دارد و باید اجرایی شود با عزم همگانی و با همسویی اجرایی شود. اعدادی که اعلام می‌شود در رابطه با صرفه‌جویی در آب کشاورزی باید پایش و راست آزمایی شود، این آمار باید به‌دقت بررسی و اطلاع‌رسانی کمی شود تا در جامعه اثربخشی و امید ایجاد کند.
تبادار بابیان اینکه با گفتاردرمانی نمی‌توان مشکل آب را حل کرد گفت: اینکه صرفاً به کشاورز بگوییم کلزا بکارد و شلتوک نکارد کافی نیست، باید همه تمهیدات برای کاشت و فروش و عرضه محصول جایگزین به بازار اندیشیده شود، کشت کینوا (نوعی دانه روغنی شبیه برنج) می‌تواند درجاهایی از استان فارس ازجمله شهرستان خرامه که مقرون‌به‌صرفه است جایگزین کشت‌های آب بر شود، این رویکردی علمی و مطالعه شده است و باید توسط دستگاه‌ها دنبال شود.
وی بیان کرد: نمایندگان استان فارس در مجلس باید درزمینه مصرف بهینه و حفاظت از منابع آب خلأهای قانونی را ببینند و رصد شود و برای حل آن چاره‌اندیشی کنند.

تحلیل خبر

آنچه البته به‌جایی نرسد؛ فریاد است!!
بارها و بارها چه از زبان مسئولان در رده‌های مختلف و چه با بیان کارشناسان، صاحبان مشاغل و...، تأکید بر مدیریت آب را در سطح فارس شنیده‌ایم، اما مثل‌اینکه قرار نیست گوشی بدهکار این حرف‌ها باشد چراکه هر اداره و دستگاه و ارگانی در این زمینه ‌ساز خود را می‌نوازد!
انگار قرار نیست که مسئله آب و مدیریت شایسته آن، هرگز تحقق یابد و جامعه نیز از این‌همه دغدغه و نگرانی بیرون آید!
چند دستگاه عریض و طویل با شمار بالایی از کارمند و مستخدم و... و هزینه‌کرد‌های سرسام‌آور، به‌جای اینکه با هم‌اندیشی و هم‌افزایی، برای مشکل آب در فارس چاره‌اندیشی علمی و تخصصی کنند، تنها به دفاع متعصبانه از نظرات و عملکرد خود می‌پردازند.
چندین استاندار به این استان آمده و از آن رفته‌اند، از بومی گرفته تا غیربومی، اما شبکه‌های شکل‌گرفته طی سال‌های متمادی همچنان ساز خود را می‌زنند و انگارنه‌انگار که مقام ارشد استان کاره‌ای هست و حرفش هم باید خریدار داشته باشد!
ده‌ها و شاید هم صدها بار بر جلوگیری از کشت‌هایی مانند برنج و ذرت و... و ممانعت از هدرروی نزدیک به ۹۰ درصد آب‌های زیرزمینی این استان تأکید و برای اجرای قطعی آن دستورات لازم‌الاجرا داده شده است؛ اما با کمال تأسف و تأثر روزبه‌روز به میزان و وسعت این‌گونه کشت‌ها افزوده می‌شود و هرروز بیش از روز قبل از آن، آب‌های فارس به یغما می‌رود.
از سازمان جهاد کشاورزی جز ارائه آمارهایی که فقط به درد پر کردن صفحات گزارش عملکرد داخلی می‌خورد و مصرف تبلیغاتی دارد، کار جدی و اساسی در این مورد مشاهده نکرده و نمی‌کنیم.
سازمان حفاظت از محیط‌زیست نیز به مجموعه‌ای برای حفاظت از خواسته‌های خود مبدل شده و دیگی نیز از آن نجوشیده و نمی‌جوشد.
از سازمان آب هم جز ایجاد نگرانی، دغدغه در جامعه و هشدارهای دلهره‌آور، چیز دیگری ندیده و نمی‌بینیم، حتی برای نمونه یک راهکار جدی، عملیاتی و علمی از سوی این سازمان ارائه نشده است. گویی تاکنون در کل جهان هیچ کشوری قادر به مدیریت شایسته آب نبوده و نیست و برای خلق خوب خدا راهی جز مردن باقی نمانده است!


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها