جمعه 21 دی 1403 1/10/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

دوشنبه 3 آذر 1399 ، 24 : 16

کد خبر : 21922

از 0 نفر 0

همه موانع پیش روی رزم حسینی برای فسادزدایی از وزارت صمت؛ فشار از بیرون، مقاومت از داخل

همه موانع پیش روی رزم حسینی برای فسادزدایی از وزارت صمت؛ فشار از بیرون، مقاومت از داخل

شفافیت یکی از مهم‌ترین بخش‌های مورد اشاره وزیر صمت بوده و چنین انتظار می‌رود این وزارتخانه بتواند به یک اتاق شیشه‌ای و الگویی برای دیگر دستگاه‌ها تبدیل شود.+ تحلیل خبر

شفافیت یکی از مهم‌ترین بخش‌های مورد اشاره وزیر صمت بوده و چنین انتظار می‌رود این وزارتخانه بتواند به یک اتاق شیشه‌ای و الگویی برای دیگر دستگاه‌ها تبدیل شود.
عصر خبر نوشت: علیرضا رزم حسینی در کمتر از چهار هفته از تکیه بر کرسی وزارت صنعت، معدن و تجارت اصلاح ساختارهای این نهاد عظیم را در دستور کار قرار داده و در پی ایجاد تحول عمده است اما تحقق این تحولات منوط به رفع موانعی است که اگر به سادگی قابل رفع بود، این تحولات را تاکنون به نظاره نشسته بودیم؛ تحولاتی پرهزینه که با وجود زمان نه چندان طولانی تا پایان دولت دوازدهم، وزیر صمت مصمم به اجرایش است.
به گزارش عصرخبر؛ «یکی از مسیرهای مقابله با فساد، رانت خواری و امضاهای طلایی این است که با استفاده از سامانه‌های الکترونیکی مراجعه حضوری افراد به دستگاه‌های دولتی کاهش یابد. بروکراسی اداری مخل توسعه است و اراده وزارت صمت بر این است تا بخشی از بروکراسی که مربوط به وزارت است به تدریج حذف شود. به دنبال حذف امضاهای طلایی هستیم. برای توسعه و اشتغال پایدار باید موانع پیش روی فعالان اقتصادی را برداریم.» این بخشی از مأموریتی است که علیرضا رزم حسینی برای مجموعه تحت مدیریتش مشخص کرده است.
حضور علیرضا رزم حسینی در وزارت صنعت، معدن و تجارت به یک ماه نرسیده و چنین گمان می‌رفت که وزارت صمت در این دوران کوتاه تا پایان دولت عمدتاً بر اداره امور تمرکز داشته باشد اما وزیر تازه‌نفس قصد ندارد این فرصت را به روزمرگی بگذراند. او به درستی به سراغ چالش‌های اصلی کسب و کار در ایران رفته، چرا که ایران رتبه 172 در سهولت کسب و کار در جهان دارد و این نشان می‌دهد تولیدکننده در ایران چه مسیر پیچیده‌ای را پیش‌رو دارد و کوتاه‌سازی این مسیر پیچیده از طریق امضاهای طلایی، بسترساز چه فسادهایی می‌تواند باشد.
با این حال اصلاحات ساختاری که رزم حسینی در پی آن است بدون مقاومت و هزینه نخواهد بود و بی‌شک بخش قابل ملاحظه‌ای از این فشارها از ناحیه اشخاص و گروه‌هایی خواهد بود که خود یا وابستگانش از این امضاهای طلایی نفع می‌برند. رزم حسینی می‌بایست با یک سد از نیروها رو در رو شود که قطعاً هزینه‌های قابل توجهی برای او ایجاد خواهند نمود اما به نظر نمی‌رسد او با پذیرش همه این هزینه‌ها درصدد تحولات ساختاری است؛ تحولاتی که می‌توان به صورت عمده در چند محور خلاصه کرد.
شفافیت یکی از مهم‌ترین بخش‌های مورد اشاره وزیر صمت بوده و چنین انتظار می‌رود این وزارتخانه بتواند به یک اتاق شیشه‌ای و الگویی برای دیگر دستگاه‌ها تبدیل شود. نفس شفافیت در فرآیندها مانع بزرگی بر سر راه فساد اداری است، چرا که در یک ساختار شفاف، هر فعال اقتصادی می‌داند پس از طیف یک فرآیند اداری الکترونیک، چه زمان نوبت او خواهد بود و با ارائه چه مدارک و احراز چه شرایطی بدون امکان مداخله انسانی مجوزهای مرسوم صادر می‌شود. بنابراین امکان تغییر اولویت‌ها در تخصیص مجوزها، امتیازات و اعتبارات که در فرآیندهای کاغذی سهل بوده، به کل رفع می‌شود و بخش قابل توجهی از فساد برطرف خواهد شد.
همچنین فرآیندهای الکترونیک که ابزار کلیدی در افزایش شفافیت است، ارتباط فعالان صنعت و معدن و تاجران را با بدنه اداری به حداقل می‌رسد و چون بدنه کارشناسی و اداری وزارت صمت مواجهه‌ای با ارباب رجوع به شکل عمده ندارند و در صورت مواجهه، به واسطه الکترونیکی بودن فرآیند، امکان مداخله مؤثر ندارند، بستر بالقوه شکل‌گیری فساد در این بخش نیز برچیده می‌شود.
قاعدتاً در اقتصاد ایران که یک مجوز می‌تواند هزاران میلیارد تومان منافع نصیب یک شخص یا گروه نماید، این امتیاز از شفافیت و حذف امکان مداخله‌گری، با فشارهای شدیدی به وزیر صمت همراه خواهد شد اما تنها فشارهای خارجی در پیش نخواهد بود. بی‌شک بخشی از فشارها از درون این وزارتخانه خواهد بود و مقاومت سازمانی مؤثری را شاهد خواهیم بود که تغییرات وسیع در بخش‌های مختلف با هدف حذف این مقاومت سازمانی را اجتناب‌ناپذیر می‌کند.
رزم حسینی که در سال‌های اخیر نشان داده چهره‌ای فراجناحی احتمالاً در این مقطع نیز سراغ مدیرانی خواهد رفت که ورای تعلقات سیاسی، آماده همراهی با او برای تحقق این تحول سازمانی تا پایان دولت هستند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در روزهای اخیر موانع زدایی را آغاز کرده و پس از تغییرات در بدنه مدیریتی وزارت صمت و به میدان آمدن مدیران همسو با مبارزه با فساد، شفافیت و موافق حذف امضاهای طلایی، انتظار می‌رود در ماه‌های پیش رو، آثار این تغییرات نیز به مرور هویدا شود.

تحلیل خبر

همه جا نیازمند اتاقشیشه ای و شفاف

آن طور که در خبرها آمده بود وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت (صمت) تصمیم جدی دارد که در مقابله با فساد، رانت و امضاهای طلایی، اتاق شیشه‌ای ایجاد کند که همه فعل و انفعالات درون سازمانی این وزارتخانه به صورت شفاف و روشن در آن نمایان باشد.
هرچند چنین وزیری با صدها مانع و مشکل جدی در داخل و خارج این وزارتخانه احتمالا روبرو می‌شود و فشارهای پیدا و پنهانی، بخشی از انرژی وی را می گیرند اما اگر او موفق شود کار ارزشمند این چنینی را انجام دهد الگویی برای آینده وزارتخانه خویش و سایر وزارتخانه‌ها و نهادها و مراکز خواهد شد.
بدون شک کسانی که نان‌شان در عدم شفافیت و پنهان کاری است از هر ابزاری جهت خنثی کردن مقابله با فساد، رانت و امضاهای طلایی استفاده می‌کنند و به راحتی و سادگی هم، کوتاه نمی‌آیند و درگیر شدن با آنان و حامیانشان کار سنگینی خواهد بود.
مواردی که زمینه‌های فساد و رشوه و ... را فراهم می کند عبارتند از: پیچ و خم اداری ایجاد کردن برای صدور مجوزها، گرفتن تسهیلات، مراحل کارشناسی، امضاهای متعدد، تاخیر انداختن در کارها، تعلقات سیاسی و جناحی، طولانی کردن مسیر رسیدگی، هزینه تراشی برای ارباب رجوع، عدم دسترسی مردم به اطلاعات صحیح و برخوردهای متکبرانه و تحقیرآمیز با مراجعین، لعاب و پوشش تخصصی دادن به امور مشتریان و تاکید بر جهل مردم در این گونه امور، طلب کاری از مردم و ... اینها گردنه هایی ساختگی و تصنعی است که مردم جهت رهایی از آنها، به طرف مقابل باج، رشوه و ...
می‌دهند تا گره از کارشان گشوده شود.
وزیر محترم صمت باید یک کانال ارتباطی مستقیم با مردم را ایجاد کند تا این زمینه های فساد، افشا و رسوا شوند و اتاق شیشه ای مورد نظر وی ایجاد و الگویی برای سایرین شود.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها