وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش ایسنا درباره مهمترین مشکل پیشروی رسانهها، گفت: به علل مختلف زمان پایداری اصحاب رسانه مهم شده است؛ زمانی عمر رسانهای، عمر طولانیتری بود ولی الان به علل مختلف باید بررسی شود که چرا عمر رسانهها کوتاه شده است. این عمر کوتاه طبعاً آثار خود را بر کیفیت و کمیت رسانه خواهد گذاشت.
سیدعباس صالحی درباره تفاوت عمر کاری اهالی رسانه در سالهای دور با امروز، یادآور شد: در گذشته افرادی را داشتیم که نه تنها ۳۰ سال عمر کاریشان، بلکه تمام عمرشان رسانهای بودند و فعالیت رسانهای میکردند اما الان عوامل مختلف که از آن جمله میتواند بحثهای مربوط به فناوریهای جدید هم باشد، باعث شده که عمر رسانه در این زیست بوم روز به روز کمتر و کمتر شود و این میتواند برای کیفیت رسانه مخاطرهآمیز باشد.
او در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا درباره وضعیت حال حاضر رسانهها و برداشتن موانع پیشروی فعالان این حوزه، گفت: رسانهای بودن یک حرفه است و نه یک تفریح با عمر کوتاه که فرد مدتی کار کند و بعد برود؛ مهمترین مسئله این است که چطور میشود عمر رسانهها و رسانهایها را در زیستبوم رسانه طولانیتر کرد.
وزیر ارشاد درباره بازگرداندن مرجعیت رسانهای هم در پاسخ به سؤال ایسنا اظهار کرد: مرجعیت رسانهای هم بخش مهمی از همین کوتاه شدن زیستبوم رسانههاست. اینکه مرجعیت رسانههای داخلیمان به مرور زمان از صداوسیما تا رسانههای مکتوب و برخط کاهش پیدا کرده عوامل مختلفی در آن دخیل بوده است اما به نظرم یکی از موارد دلایل مهم آن است که تعداد افراد حرفهای در رسانههایمان رو به کاهش است.
صالحی که در حاشیه برگزاری انتخابات نماینده مدیران مسوول برای بیستمین دوره هیئت نظارت در جمع خبرنگاران سخن میگفت، در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره دستور کار وزارت فرهنگ در کاربرد هوش مصنوعی در رسانه و تدابیر موجود اظهار کرد: جریان هوش مصنوعی جریان رو به رشد و سرعتی است و تحولات خودش را دارد طی میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارتباط با به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در فضای رسانه گفت: طبیعتاً هوش مصنوعی فرصتهای زیادی را برای همه حوزهها از جمله رسانه میتواند ایجاد کند اما آنچه باید روی آن بیشتر فکر کنیم این است که چطور میتوانیم از این فناوری برای حوزههای محتوای کیفی و مرجعیت رسانهای بهتر استفاده کنیم. البته در حوزههای نظارتی هم هوش مصنوعی میتواند مؤثر باشد اما بیش از اینکه روی حوزههای نظارتی فکر کنیم در جهت کیفیت بالاتر رسانه و مرجعیت رسانهای حتماً میتوانیم از این مسیر بهتر استفاده کنیم.
سیدعباس صالحی اظهار کرد: وقتی فضای دادههای ما فضای متکثرتری بشود و قدرت پردازش آن را به شکل بهتری پیدا کنیم، طبیعتاً امکان کیفیت بالاتر و رقابت بهتر هم برای ما فراهم میشود. زمانی بود دادههای ما جغرافیایی و محلی بود اما در پرتوی یک فضای گستردهتر جهانی دادههای ما جهانی است اما مشکل ما در فضای پردازشها و مسیری است که میتواند از پردازش به طرف یکسری خدمات و تولیدات ویژه متناسب با این پردازشها باشد.
وی افزود: اکنون، فناوری این فرصت را برای ما فراهم کرده که دادههای جهانی را بتوانیم از طریق هوش مصنوعی به پردازشهای جدید مبدل کنیم. طبیعی است اگر بتوانیم فاصله فناوریمان را کمتر کنیم، راههای میانبر را برای رسانه میتوانیم پیدا کنیم تا بتواند با رسانههای جهانی رقابت کند.
سیدعباس صالحی در پایان خاطرنشان کرد: قبلاً به خاطر اینکه رسانههای بزرگ با امکانات وسیع پایههایی داشتند که به راحتی برای ما میسر نمیشد بحث رقابت رسانههای محلی و منطقهای با رسانههای بزرگ جهانی کار سختی بود. اگر بتوانیم از هوش مصنوعی به خوبی و به سرعت استفاده کنیم، چشماندازی که رسانههای منطقهای و ملی بتوانند با برخی رسانههای بزرگ رقابت کنند بیشتر میشود و امیدواریم این اتفاق بیفتد.
تحلیل خبر
تغییر مرجعیت رسانهای چگونه رخ میدهد؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
این که آیا مرجعیت رسانهای ما، بیشتر در داخل کشور است یا خارج، باید به افکار عمومی مراجعه کرد و دید که آیا مردم، اخبار و اطلاعات و تحلیل آنها را، بیشتر از رسانههای داخلی میگیرند یا از رسانههای خارجی؟
اگر مردم جهت دریافت اخبار و اطلاعات و تحلیل آنها به رادیو و تلویزیون، مطبوعات، خبرگزاریها و سایتهای خبری داخلی رجوع میکنند و خوراک فکری خود را از آنها میگیرند، مرجعیت رسانهای ما در داخل کشور است اما اگر عموماً و اکثراً این خوراکهای فکری را از رسانههای خارجی اخذ میکنند، آنگاه مرجعیت رسانهای را باید در خارج از کشور جستجو کرد.
حال باید علل تضعیف مرجعیت رسانهای داخلی را به بحث گذاشت. به صورت خلاصه، رئوس این علل به شرح ذیل است:
1 - مردم باید مطالبات و نیازهای خود را در رسانههای داخلی ببینند و احساس کنند که این رسانهها، خواستههای آنها را نمایندگی میکنند. اگر این نمایندگی به خوبی و به تمامه انجام گیرد، مردم به رسانههای مذکور رجوع کرده و امید به حل مشکلاتشان را در آنها میجویند و به هر اندازه که این بینش رو به ضعف رود، مرجعیت این رسانهها تضعیف خواهد شد.
2 - اعتماد و اعتقاد به انعکاس صحیح و صادقانه اخبار و اطلاعات و تحلیل ذیربط، موقعیت رسانهها را افزایش داده و به هر نسبتی که از این اعتماد کاسته شود، مرجعیت رسانههای مربوطه هم تضعیف می شود.
3 - توان تکنولوژیک، مالی و امکانات به روز رسانهها جهت ایجاد جذابیت و القای توام با هنرمندی همراستا با ذوق مخاطبان، رجوع به آنها را تقویت میکند و عدم وجود این امکانات، مرجعیت آنها را تضعیف میکند.
4 - ...
بقیه علل و دلایل تغییر مرجعیت رسانهای را به خوانندگان عزیز واگذار میکنیم.