سخنگوی سازمان نظام پزشکی گفت: در حال حاضر ۱۰۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که در حدود ۱۲ هزار نفر آنها دوران فعالیت در رزیدنتی و دستیاری تخصصی پزشکی را میگذرانند و حدود ۵۰ هزار نفر از این پزشکان عمومی در گردونه خدمت مشغول فعالیت هستند و عملا بین ۳۵ تا ۴۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که به حرفه پزشکی نمیپردازند.
رضا لاری پور سخنگوی سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با ایلنا درباره وضعیت اشتغال ۳۰ هزار پزشکی که طبابت را رها کردهاند، گفت: قشر زیادی از دانشجویان در رشتههای مختلف از دانشگاههای گوناگون فارغالتحصیل شدهاند و در رشته خود فعالیت نمیکنند و به شغلهای دیگری روی آوردهاند، لذا صرف تحصیل رایگان برای رشتههای مختلف هیچ ضمانت اجرایی برای کار کردن ایجاد نمیکند. تنها در رشتههای پزشکی است که افراد را مجبور میکنند در مناطق محروم شروع به کار کنند، در حالی که در این مناطق هم نیاز به مشاغل دیگر مانند معلم مهندس و فنی کار است.
وی افزود: وظیفه مسئولان این است متناسب با نیاز جامعه نیرو تربیت کنند و در این صورت جامعه با معضل بیکاری مواجه نمیشود. در صورتی که با تربیت نیروهای مازاد، حجم بیکاری افزایش پیدا میکند و بودجه کشور هدر میرود؛ رشتههای پزشکی هم از این قاعده مستثنی نیست. وقتی تعرفههای پزشکی متناسب با نوع فعالیت، کار، سختی و سنواتی که از عمر فرد میگذرد نباشد فرد ترجیح میدهد یا از آن حرفه مهاجرت شغلی کند یعنی به شغل دیگری روی آورد و یا مهاجرت جغرافیایی کند و به کشور دیگری برود.
برخی پزشکان به دلیل عدم درآمد مناسب به دلالی روی آوردهاند
پزشکان کشور از درآمد متناسبی برخوردار نیستند و معیشت آنها دچار اشکال است، لذا به حرفههای دیگری روی میآورند مانند دلالی که شغلهای پنهانی هستند که درآمد بالایی دارد.
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در کشور ما دو مهاجرت شغلی و جغرافیایی در حال وقوع است. چون پزشکان کشور از درآمد متناسبی برخوردار نیستند و معیشت آنها دچار اشکال است، لذا به حرفههای دیگری روی میآورند مانند دلالی که شغلهای پنهانی هستند که درآمد بالایی دارد. در مهاجرت جغرافیایی، قشری از جامعه پزشکی ترجیح داده است به کشور دیگری که استقبال بهتری میشود و از درآمد و زندگی بهتری ممکن است برخوردار باشند، مهاجرت کنند.
بین ۳۵ تا ۴۰ هزار پزشک عمومی، حرفه پزشکی را رها کردهاند
لاریپور در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۰۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که در حدود ۱۲ هزار نفر آنها دوران فعالیت در رزیدنتی و دستیاری تخصصی پزشکی را میگذرانند و حدود ۵۰ هزار نفر از این پزشکان عمومی در گردونه خدمت مشغول فعالیت هستند. اگر فرض بگیریم ۴ تا ۵ هزار نفر در میان این پزشکان باشند که فوت کردهاند، عملا بین ۳۵ تا ۴۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که به حرفه پزشکی نمیپردازند. در حالی که میتوان از این پزشکان استفاده کرد تا دوره تحصیلات تکمیلی و تخصصی پزشکی را بگذرانند و یا اینکه حاکمیت و مجموعه وزارت بهداشت وضعیت معیشت آنها را به گونهای تدبیر کنند که این افراد مشتاق به فعالیت وادامه کار باشند.
انتشار تصاویر بیماران، نقض حریم شخصی آنهاست
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در ادامه به نقض حریم شخصی بیماران توسط برخی پزشکان اشاره کرد و افزود: انتشار تصاویر بیماران توسط پزشکان جراحی زیبایی در صفحههای شخصی نقض حریم شخصی بیمار محسوب میشود. البته زمانی که در کشور اتفاقات ناگوار اقتصادی رخ میدهد، باید تبعات و آسیبهای آن را بپذیریم. وقتی که تورم در کشوری از ۲۰ درصد افزایش پیدا میکند مسائلی مانند اخلاق و حقوق فردی زیر سؤال میرود که فقط به دلیل مسئله اقتصاد است.
جراحی زیبایی عملا حد و مرزی برای تعرفه ندارد
وی خاطرنشان کرد: تبلیغات پزشکی جراحان زیبایی در صفحههای شخصی با انتشار تصاویر بیماران اقدام درستی نیست، در حالی که شاخههای دیگر پزشکی در مورد فعالیت خود در پیچهای شخصی تبلیغی نمیکنند. متاسفانه چون تعداد جراحیهای دیگر پزشکی مانند جراحی لوزه، حنجره، عمل کیسه و صفرا بسیار پایین است که نمیتواند منبع درآمد چندانی در این شرایط اقتصادی باشد، این پزشکان به شاخه پردرآمدی همچون جراحی زیبایی روی آوردهاند که عملا حد و مرزی برای تعرفه ندارد.
وی تصریح کرد: یک فرد ارائه دهنده خدمات زیبایی برای یک عمل بینی گاها بالغ بر ۷۰ میلیون تومان دریافت میکند و متاسفانه به دلیل فرهنگ عمومی جامعه که به این سمت گرایش دارد بیمار هم از پرداخت مبالغ بالای جراحیهای زیبایی شکایتی ندارد. نکته مهم این است که بسیاری از افراد مداخلهگر در حوزه پزشکی وارد این عرصه شدهاند مانند بسیاری از تکنسینها و کارشناسان و حتی افرادی که تحصیلات پزشکی ندارند شروع به تبلیغات در حوزه جراحیهای زیبایی کردهاند و مردم هم به دلیل اغواگری و تبلیغات فضای مجازی که کلاهبرداری محسوب میشود دچار این فریب میشوند و به این افراد مراجعه میکنند.
استمرار حضور پزشکان در قدرت به علت مقبولیت و سطح سواد بالای آنهاست
وی افزود: دوم آنکه آنچه که در حوزه سلامت بسیار مهم است و این افراد را در جایگاه قدرت قرار داده، سواد افراد حوزه سلامت است. در سالهای مختلف سیاستمداران در وزارت خارجه، وزارت علوم، تحقیقات فناوری وزیر فرهنگ در ادوار مختلف پزشک بودهاند یا بسیاری از معاونین وزرا پزشک بودهاند، چون تنها حوزهای که سواد آنها در دانشگاههایی مانند علمی کاربردی و پیام نور نبوده است حوزه پزشکی است. حداقل میزان سوادی که در افراد حوزه پزشکی وجود داشته بالاتر از حوزههای دیگر بوده است، البته این بدان معنا نیست کهای کیو یا هوش اجتماعی جامعه پزشکی از سایر گروهها بالاتر است، بلکه در رشتهها و حرفههای دیگر هوش اجتماعی به مراتب بیشتر از جامعه پزشکی است.
تحلیل خبر
علم و تخصص، آماج ضربات بیکاری و بیکاری پنهان
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
نه فقط پزشکان عمومی، حرفه پزشکی خود را رها کردهاند بلکه اکثریت قریب به اتفاق همه فارغالتحصیلان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در رشتههای مختلف، رشته تحصیلی خود را رها کرده و اجباراً به مشاغل غیرمرتبط با تخصصشان روی آوردهاند.
یکی از تعاریف بیکاری پنهان این است که فردی ولو شاغل باشد اما شغلش بیارتباط با تحصیلاتش باشد، در زمره بیکاران پنهان قرار میگیرد.
متاسفانه از این بدتر، فارغالتحصیلانی هستند که هیچ شغلی نداشته و به خیل بیکاران آشکار پیوستهاند.
این شرایط، خسارتهای هنگفتی به جامعه وارد میکند چون از یک طرف از تحصیلات و تخصص افراد استفاده نمیشود و همه هزینههایی که خانواده و جامعه برای آنها کرده، بینتیجه میماند، از طرف دیگر کسانی هم که جایگاه این افراد را پر کردهاند بعضاً سواد لازم را ندارند و کار خراب میکنند، از طرف سوم بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی، اثر سوء بر دانشآموزان داشته و انگیزه آنها را برای ادامه تحصیل تضعیف میکند چون موقعی که میبینند این همه فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکار یا شاغل در مشاغل پایین هستند، آینده خود را شبیه آنان دانسته و برای ادامه تحصیل بیانگیزه میشوند.
پس این خسارتها نه فقط جنبه اقتصادی دارد بلکه رونق و جایگاه علم و علمآموزی هم تضعیف میکند. عقلای کشور باید برای این معضل اساسی فکری کنند.