چهار شنبه 3 بهمن 1403 1/22/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

سه شنبه 2 بهمن 1403 ، 45 : 17

کد خبر : 28572

از 0 نفر 0

وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی خبر داد؛

بیش از ۱۲درصد مرگ‌ها در سال گذشته ناشی از آلودگی هوا بوده

بیش از ۱۲درصد مرگ‌ها در سال گذشته ناشی از آلودگی هوا بوده

سال گذشته حدود ۵۰ هزار نفر فوت کردند

وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: به طور میانگین بیش از ۱۲ درصد از مرگ‌های سال ۱۴۰۲ در کشور منتسب به آلودگی هوا بوده که رقمی حدود ۵۰ هزار نفر را شامل می‌شود؛ همچنین از لحاظ اقتصادی ۱۲.۲ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد کرده است.+ تحلیل خبر

وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: به طور میانگین بیش از ۱۲ درصد از مرگ‌های سال ۱۴۰۲ در کشور منتسب به آلودگی هوا بوده که رقمی حدود ۵۰ هزار نفر را شامل می‌شود؛ همچنین از لحاظ اقتصادی ۱۲.۲ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد کرده است.
به گزارش ایرنا، محمدرضا ظفرقندی در همایش ملی روز هوای پاک که با حضور رئیس جمهور در سازمان حفاظت محیط زیست در حال برگزاری است، افزود: زابل آلوده‌ترین شهر ایران و سنندج پاکترین شهر کشور به لحاظ آلودگی هوا هستند.
وی اظهار داشت: تاکید کرد: حل معضل آلودگی هوا نیازمند عزم ملی به معنای واقعی کلمه است و دولت به تنهایی نمی‌تواند این مسئله را حل کند.
وی با بیان اینکه ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون آلاینده اصلی کشور ما هستند، گفت: معیار جهانی بیش از ۵ میکروگرم در هر مترمکعب برای این آلاینده را آلودگی دانسته که ما در کشور این مقدار را ۱۲ میکروگرم در هر مترمربع می‌دانیم اما با معیار خودمان نیز شهرهای کشور به طور متوسط ۲۴۷ روز آلوده بوده و این آمار برای تهران ۳۵۳ روز است.
ظفرقندی خاطرنشان کرد: کشور ما متوسط ۲۵۰ روز آفتابی دارد که باید از این انرژی در مسیر گسترش تجدیدپذیرها استفاده کرد و مسیر استفاده از آن نیز نه فقط به دست دولت بلکه با همکاری بخش خصوصی میسر می‌شود.
به گزارش ایرنا، همایش ملی هوای پاک با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور، محمد جعفر قائم پناه معاون اجرایی رئیس جمهور، محمد رضا ظفرقندی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، عباس علی‌آبادی وزیر نیرو و جمعی از نمایندگان مجلس در سازمان حفاظت محیط زیست در حال برگزاری است.
در تقویم رسمی کشور، ۲۹ دی ماه به عنوان «روز ملی هوای پاک» ثبت شده به همین مناسبت، هفته آینده به عنوان «هفته هوای پاک» گرامی داشته می‌شود.
شعار هفته هوای پاک در سال جاری «عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدیدپذیر» تعیین شده است، بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست هر روز هفته را با یک عنوان نامگذاری کرده و در این روزها برنامه ها و نشست های تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان خواهد داشت.
به این ترتیب، روز اول، ۲۹ دی ماه با عنوان روز هوای پاک، روز دوم، یکشنبه ۳۰ دی ماه با عنوان روز انرژی و محیط زیست، روز سوم، دوشنبه ۱ بهمن ماه با عنوان قانون هوای پاک و محیط زیست، روز چهارم، سه‌شنبه ۲ بهمن ماه با عنوان پایش و فناوری‌های نوین و محیط‌زیست و روز پنجم، چهارشنبه ۳ بهمن ماه با عنوان حمل و نقل و محیط‌زیست نامگذاری شده است.

تحلیل خبر

آمارهای وحشتناک!

50 هزار نفر قربانی هوای آلوده،
چه تعدادی قربانی آب و غذای آلوده؟

دکتر محمدمهدی جعفری زاده

موقعی که «هوا آلوده»، «آب آلوده» و «غذا آلوده» باشد چگونه می‌توان مانع گسترش انواع بیماری‌ها از جمله انواع سرطان‌ها، بیماری‌های ریوی و قلبی و عروقی شد؟
به طور عمده، انسان با سه چیز (سه درون داد) زنده است: هوا، آب و غذا.
هنگامی که این سه درون داد اصلی با انواع آلودگی‌ها توام باشد هر قدر هم که قوای دفاعی انسان، قوی و توانمند باشد بالاخره در یک نقطه‌ای، توان خود را از دست می‌دهد و انواع ویروس‌ها و میکروب‌ها، قدم به قدم، کل اعضا و جوارح انسان را تسخیر کرده و از کار می‌اندازند.
هوای آلوده در اثر مواد سوختی فسیلی کارخانه‌ها، مراکز صنعتی، نفتی و امثالهم وارد فضا می‌شود و بعضاً همانند کارخانه سیمان و غیره گرد وغبار حاصل از تولید نیز بر آن می‌افزایند. چرا سالهاست برای اینها هیچ فکری نمی‌شود؟ آیا باید به جای این مواد سوختی آلاینده، جایگزین مناسب پیدا کرد یا همین شیوه مرگ‌آور با سالانه 50 هزار نفر فوتی ناشی از آن را همچنان ادامه داد؟ مطمئناً چندین برابر این فوت شدگان، افرادی هستند که هنوز نمرده‌اند ولی با انواع بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کنند و بالاخره دیر یا زود به جمعیت مردگان می‌پیوندند. هنر مدیران و مسئولان کشور این است که جلوی این مرگ و میرهای بی سر و صدا را بگیرند.
یکی دیگر از علل مهم آلودگی هوا، بنزین‌ و گازوئیل نامرغوب خودروهای پرمصرف است که ثانیه به ثانیه بر آلودگی هوا می‌افزایند. آیا نمی‌شود خودروهای برقی، هیبریدی یا لااقل کم مصرف را تولید یا وارد کرد که جلوی این فاجعه زیست محیطی و مرگ‌آور بگیرد؟
خودرویی که با 12 - 13 درصد مصرف سوخت، بر آلودگی گسترده هوا اضافه می‌کند با خودرویی که با 3 - 4 درصد سوخت کار می‌کند، چقدر تفاوت بهداشتی دارد؟ آیا نباید از سالها قبل، مسئولان ذیربط این جایگزینی را انجام می‌دادند؟ به هر حال منابع آلایندگی در کشور کاملاً مشخص و جلو چشم مسئولان است. آیا برای حفظ جان مردم، اقدام سریع صورت خواهد گرفت؟


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها