غریب آبادی، معاون حقوقی و بین الملل وزیر خارجه میگوید: عاقلانهترین راه این است که گفتوگوهای رفع تحریم آغاز شود و به مسیر درست و صحیح خودش برگردیم.
به گزارش رویداد ۲۴، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که گفتوگوهای ایران و اروپا ادامه پیدا خواهد کرد. به گفته او، عاقلانهترین راه این است که گفتوگوهای رفع تحریم آغاز شود.
کاظم غریب آبادی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب کنوانسیونهای ۱۹۴۹ ژنو در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد زمان برگزاری دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا گفت: ما توافق کردیم که گفتوگوها را ادامه دهیم و تاریخ بعدی را از طریق مشورتهایی که با یکدیگر خواهیم داشت، مشخص خواهیم کرد.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد گفتوگوهای ایران و اروپا گفت: جمهوری اسلامی ایران همانند گذشته آمادگی برای آغاز و از سرگیری مذاکرات رفع تحریم را دارد.
وی تاکید کرد: ما همیشه آمادگی این را داشتیم و اگر در طرفهای دیگر هم (این آمادگی) وجود داشته باشد، ما بر این عقیده هستیم که مذاکرات شکل خواهد گرفت و به نتیجه خواهد رسید.
غریب آبادی تاکید کرد: اگر سیاست و رویکرد دیگری را در طرفهای دیگر ببینیم، ایران هم مناسب با همان سیاست رویکرد خودش را تنظیم خواهد کرد.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه ایران افزود: ما بر این باور هستیم که فرصتهای مناسب برای گفتوگو و تفاهم وجود دارد، این یک موضوعی است که از قبل سابقه داشته و همگان هم میدانند. برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی هم به اهداف خودش دست پیدا نکرده است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: ما انکار نمیکنیم که تحریم در هر صورت بر زندگی مردم، نه تنها در ایران بلکه در هر کشوری که مورد تحریم باشد اثر میگذارد، اما هدف تحریمکنندگان ایجاد تغییرات دیگری در کشورهای تحت تحریم است و تاکنون به اهداف خودشان دست پیدا نکردهاند.
وی گفت: عاقلانهترین راه این است که گفتوگوهای رفع تحریم آغاز شود و به مسیر درست و صحیح خودش برگردیم.
تحلیل خبر
رجحان مذاکره بر جنگ
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
سالهاست که همه کشورهای جهان اعم از پیشرفته یا عقب مانده، ظالم یا مظلوم، حق یا باطل برای رسیدن به منافع ملی خویش به مذاکره با طرف مقابل پرداخته و همه چانهزنیهای خود را کرده و از تمام ظرفیتهای گفت و گو بهره میگیرند. نهایتاً در این مذاکرات، نتیجه هرچه شود، انتخاب و قبول آن توسط طرفین صورت میگیرد. مذاکره نه به معنای تسلیم و ذلت است و نه استیصال و بدبختی. اگر خوب توجه کنیم حتی رقیبهای قدرتمند و ابرقدرت، همانند آمریکا، روسیه، چین و ... با محوریت موضوعات مورد اختلاف، مستقیماً به مذاکره و گفت و گو با هم میپردازند حتی امکان دارد این مذاکرات در چندین دور، تکرار شود و بینتیجه به پایان برسد ولی هیچکدام برای همیشه میز مذاکره را ترک نمیکنند بلکه مجدداً به امید رسیدن به توافقی دیگر، به مذاکره میپردازند.
منطق مناظره و دیپلماسی، امروز در جهان حرف اول را میزند حتی کشورهایی که به دلایل مختلف، روش جنگ را بر مذاکره ترجیح میدهند اما در پایان جنگ، دوباره با هم مذاکره میکنند. مگر پایان جنگ ایران و عراق، مذاکره صورت نگرفت؟ مگر هماینک پایان جنگ حماس و اسرائیل، با مذاکره همراه نیست؟ مگر پایان جنگ آمریکا و افغانستان، مذاکره و توافق رخ نداد؟ مگر پایان جنگهای آمریکا و ویتنام، آمریکا و ژاپن و جنگهای جهانی با مذاکره، مختومه نشد؟ ایکاش هیچکدام از این جنگهای ویرانگر صورت نمیگرفت و همگی از ابتدا، با مذاکرات کوتاه یا طولانی به توافق میرسیدند.
طبیعی است که در هر توافقی باید طرفین به یکدیگر امتیاز بدهند و بگیرند. اگر به تاریخ نگاه کنیم پیامبر اسلام (ص) نیز در صلح حدیبیه پس از مذاکره با دشمن، بیشترین امتیاز را به طرف مقابل داد تا جنگی صورت نگیرد و همین مذاکره و صلحنامه، پایه فتح مکه در سالهای بعد شد. البته در زمان ما منطق و محتوای مذاکرات متفاوت از گذشته است ولی تأمین منافع ملی و نجات ملت از فشارها و ضررهای اقتصادی و نظامی، اهداف اصلی مذاکرات است.
به هر حال مذاکره به دلایل عقل پسند، بر جنگ و تحریم رجحان دارد.