کارشناس اقتصادی گفت: استیضاح وزیر اقتصاد جنبه سیاسی دارد و برگرفته از نگاه سطحی و ابتدایی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مسائل اقتصادی کشور دارد.
کامران ندری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره تقاضای استیضاح عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی از سوی برخی از نمایندگان اظهار داشت: همتی با حضور در کمیسیونهای مجلس به سؤالات نمایندگان درخصوص نوسانات ارزی و شرایط تحریمی کشور پاسخ داده است.
وی ادامه داد: وزیر اقتصاد معتقد به کاهش فاصله ارز بازار توافقی و بازار آزاد است که این نگاه عمده کارشناسان اقتصادی است؛ ضمن اینکه تصمیم گیری مستقیم درخصوص ارز به بانک مرکزی بازمیگردد.
کارشناس اقتصادی اضافه کرد: مجلس شورای اسلامی مسئله نوسان ارزی را بر گردن همتی میاندازد در حالی که این مسئله به شرایط منطقه و ریشه چالشهای اقتصادی در کشور بازمیگردد؛ نمایندگانی که از کاهش فاصله ارز توافقی و بازار آزاد اشکال میگیرند، دلایل منطقی ارائه کنند.وی خاطرنشان کرد: به خاطر فشارهای سیاسی، بانک مرکزی تا حدی توانسته نرخ ارز توافقی را کنترل کند اما ذخایر ارزی در کشورمان زیاد نیست در صورتی که تقاضا افزایش پیدا کند توان بانک مرکزی محدود میشود.ندری با بیان اینکه نوسان ارزی به خاطر شرایط تحریمهای بینالمللی است، گفت: نرخ ارز به خاطر مسائل سیاسی در منطقه و تشدید تحریمها است که ما نمیتوانیم مسائل را با کشورها حل کنیم.وی تاکید کرد: حتی اگر وزیر اقتصاد استیضاح شود وضع اقتصادی و مسائل ارزی به همین صورت خواهد بود و با استیضاح مشکل نوسان ارزی حل نمیشود.
وی با اشاره به اینکه ریشه چالشهای اقتصادی با استیضاح وزیر اقتصاد حل نمیشود، گفت: با هر وزیر اقتصاد دیگری شرایط به همین صورت خواهد بود مگر اینکه ساختارهای کلان اقتصادی تغییر کند اما ساختار کلان اقتصادی از گذشته آنچنان ویران شده است که در کوتاه مدت اصلاح شدنی نیست.
کارشناس اقتصادی تاکید کرد: روز به روز ریشه مشکلات اقتصادی عمیقتر میشود و با استیضاح این مسائل حل نمیشود ضمن اینکه اکنون کشور در یک بلاتکلیفی و بی تحرکی به سر میبرد که تنها راهبردهای کلان راهگشای خروج از این شرایط است.
تحلیل خبر
نجات اقتصاد ویران کشور، فقط دست وزیر اقتصاد نیست
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
روندی که اقتصاد کلان کشور در چند دهه قبل داشته، باعث شده که هرچه زمان به جلو رود، تراکم این ویرانی بیشتر شود. آواربرداری از این اقتصاد خرابه و بازسازی مجدد آن، بههیچعنوان با ادامه روندی که تاکنون بوده، امکانپذیر نخواهد بود. اما چه کسی یا چه کسانی باید این ویرانه را مجدداً بازسازی کنند؟ آیا وزیر اقتصاد به تنهایی و در حد اختیاراتی که دارد میتواند اقتصاد کشور را نجات دهد؟ به هیچ عنوان.
نه فقط وزیر اقتصاد کنونی بلکه اگر قویترین اقتصاددان جهان با تیمی صددرصد توانمند از نظر علمی و تجربی به ایران بیاورید و درحد اختیارات فعلی وزیر اقتصاد به وی و تیمش محدودیت بدهید به هیچ عنوان نخواهد توانست گرهکور اقتصاد کشور را باز کند.
عوامل داخلی و خارجی متعدد و چندوجهی بر اقتصاد کشور ما موثرند که با مداخلهگری هرکدام، سرنخ وعنان از دست وزیر اقتصاد خارج میشود.
وزیر اقتصاد در یک چارچوب مشخص میتواند طرح و برنامه ارائه کند و قدرت تغییر این چارچوب و درانداختن طرح نو ندارد.
بود و نبود تحریم دست وزیر اقتصاد نیست، شرایط فعلی ایران در خاورمیانه و جهان که کاملاً بر اقتصاد ما اثرگذار است، در دست وی نیست، چگونه و چقدر و کجا باید بودجه کشور هزینه شود، صرفاً در اختیار وزیر نیست، سیاست خارجی و به تبع آن تجارت خارجی تحت اراده وزیر نیست، تصمیمات اقتصادی سران قوا، هیئت دولت، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، هرکدام میتواند برنامهریزی وزیر اقتصاد را دگرگون سازد و ....
خلاصه وزیر، یک مهره کوچک از مجموعه مهرههای اثرگذار در اقتصاد کشور است و به قول این کارشناس اقتصادی که در خبر آمده: «با هر وزیر اقتصاد دیگری شرایط به همین صورت خواهد بود مگر اینکه ساختارهای کلان اقتصادی تغییر کند»