- مهم ترين وجه تمايز نمايشگاه امسال را نسبت به سال گذشته و سال هاي قبل از آن در چه ميدانيد؟
تعداد ناشرين و تعداد كتب عرضه شده در نمايشگاه نسبت به سال هاي قبل افزايش چشمگيري داشته است. در حال حاضر حدوداً يكصد هزار جلد كتاب توسط يك هزار ناشر در نمايشگاه عرضه شده است. همچنين تعداد نمايندگان ناشرين خارجي هم به حدود 40 ناشر افزايش پيدا كرده است كه اين امر باعث شده نمايشگاه از حالت ملي به بين المللي بدل شود .
- با توجه به برگزاري نمايشگاه هاي مشابه در ساير استان ها، جايگاه نمايشگاه كتاب فارس را در سطح كشور چگونه ارزيابي مي كنيد؟
در سطح كشور، فقط دو يا سه نمايشگاه بزرگ و قابل توجه بعد از تهران برگزار مي شود؛ يكي نمايشگاه كتاب فارس است و ديگري نمايشگاه هاي تبريز و مشهد. در حال حاضر نمايشگاه كتاب فارس جزء سه نمايشگاه كتاب برتر كشور محسوب مي شود .
- اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي فارس به جز برگزاري سالانه اين نمايشگاه، در طول سال چه تمهيدات ديگري را جهت تشويق مردم به امر كتابخواني انديشيده است؟
علاوه بر نمايشگاه كتاب فارس كه به صورت سالانه برگزار مي شود، نمايشگاه هاي ديگري هم در سطح استان برگزار مي شود كه حائز اهميت و در خور توجه است. اين نمايشگاه شامل نمايشگاه هاي شهرستاني و نمايشگاه هاي مناسبتي مي شود. به عنوان مثال همين امسال نمايشگاه هايي در شهرستانهاي فيروزآباد، كازرون و داراب برگزار شده كه در بعضي موارد كتاب ها با تخفيف 50 درصد و بالاتر هم به علاقمندان عرضه شده است، به هر حال شهرستاني نيست كه طول سال يك، دو يا حتي سه مورد نمايشگاه در طول سال در آن برگزار نشود. همچنين در مناسبت هاي مختلف نمايشگاه هايي را به صورت موضوعي در نقاط مختلف استان برپا مي كنيم مانند نمايشگاه هاي دفاع مقدس، محرم، امر به معروف و نهي از منكر، حجاب و عفاف و ...
- براي حمايت از ناشرين به ويژه ناشران بومي چه برنامه هايي از سوي اداره كل تدوين شده است؟
بسياري از حمايت ها به صورت ملي است به طوري كه حمايتي كه توسط وزارتخانه از ناشرين صورت مي گيرد، شامل ناشران استاني هم خواهد شد. در اين راه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي، هم پيگير حقوق ناشران استان از طريق وزارتخانه است و هم اينكه به صورت مستقل مشكلات ناشران را پيگيري كرده و در حد بضاعت خود در جهت حل اين مشكلات تلاش مي كند. تعداد كتب منتشر شده استان در سال گذشته و جهشي كه در اين امر وجودداشته خود گويايي رونق بازار نشر دراستان فارس است .
- آماري از وضعيت سرانه مطالعه داريد؟
طبق آخرين آمار منتشر شده از سوي نهاد كتابخانههاي كشور، سرانه مطالعه در كشور 74 دقيقه است كه تقريبا ً 20تا 22 دقيقه آن قرآن و كتب ادعيه است. در سطح استان فارس هم، گردش مالي 4 ميلياردي سال گذشته نمايشگاه مؤيد اين موضوع است كه مردم فارس با كتاب ارتباط خوبي دارند، اين در حالي است كه در سال هاي اخير رسانه هاي مجازي و غير نوشتاري به شدت توسعه يافته اما علي رغم نفوذ اين رسانه ها، كتاب و رسانه هاي نوشتاري همچنان جايگاه خود را حفظ كرده است. علاوه بر اين وجود 110 مركز دانشگاهي خود دلالت بر اين دارد كه سطح مطالعه و فرهنگ استان بالاست و در كشور هم از جايگاه بالايي برخوردار است .
- حضرتعالي براي ارتقاي سرانه مطالعه به بالاتر از وضعيت فعلي چه پيشنهاد يا برنامه اي داريد؟
ما بايد براي تمامي برنامه هاي خود يك پيوست فرهنگي داشته باشيم به عنوان مثال اگر فيلمي يا انيميشني توليد مي كنيم يا برنامه هاي هنري ديگري در سطح شهر اجرا مي كنيم بايد اين برنامه ها داراي پيوست فرهنگي باشد. خريد و مطالعه كتاب بايد در سبد خانوار قرار گيرد. اگر اين روحيه در فرزندان ما به وجود بيايد كه به صورت مستمر خريد كتاب را در برنامه قرار دهند و تازه هاي نشر را پيگيري كنند، كتاب جايگاه خاص خودش را در جامعه پيدا مي كند .
- در اين مورد آيا با كارشناسان و اساتيد دانشگاه هم تعامل داشته ايد؟
سراي اهل قلم ما همواره فعال است و در بخش هاي تازه هاي نشر و نقد كتاب به طور جدي فعاليت ميكند البته در حد بضاعتمان سعي كرده ايم كه در اين زمينه تلاش داشته باشيم .
- سخن پاياني ...
ضمن تشكر از شما و رسانه هاي استان، اميدواريم با بستر سازي فرهنگي و اطلاع رساني مناسب همه مردم از وقوع اتفاق بزرگ فرهنگي استان با خبر شده و خانواده ها از اين فرصت به وجود آمده نهايت استفاده را ببرند .