شنبه 22 دی 1403 1/11/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

دوشنبه 20 دی 1400 ، 38 : 18

کد خبر : 24391

از 0 نفر 0

گزارش کمیسیون تلفیق از بودجه ۱۴۰۱ ۱۲ هزار میلیارد تومان برای قانون جوانی جمعیت

گزارش کمیسیون تلفیق از بودجه ۱۴۰۱ ۱۲ هزار میلیارد تومان برای قانون جوانی جمعیت

به گزارش فرارو، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ در جلسه علنی اخیر مجلس، گزارش این کمیسیون درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده را قرائت کرد.+ تحلیل خبر

به گزارش فرارو، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ در جلسه علنی اخیر مجلس، گزارش این کمیسیون درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده را قرائت کرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ در توضیح کلیات لایحه بودجه گفت: در شرایطی دولت سیزدهم اولین لایحه بودجه خود را به مجلس تقدیم کرد که طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول، ایران چالش‌هایی درباره اقتصاد دارد؛ از جمله آن وابستگی تولید به واردات، رشد سریع واردات، کاهش صادرات غیرنفتی، کاهش کسری بودجه دولت و فشار بر منابع ارزی، افزایش نرخ ارز واقعی و ایجاد سهمیه‌بندی ارزی و بحران ارزی، کاهش درآمدهای منابع بودجه، رشد منفی سرمایه‌گذاری ناشی از کاهش طرح‌های عمرانی و نرخ تورم بالا است.
نرخ تورم در سال جاری به ۴۹.۷ درصد رسید که بیشترین نرخ تورم در نیم قرن اخیر است، علاوه بر این افزایش پایه پولی کشور و کاهش قدرت رقابت‌پذیری تولیدکنندگان داخلی نیز به عنوان چالش‌های اقتصادی ایران بیان شده است.سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ در توضیح مزایای لایحه بودجه سال آینده، گفت: در این لایحه تلاش شده به منابع پایدار تکیه شود و از ایجاد بدهی جدید و انتقال آن به سال‌های جدید و افزایش پایه پولی پرهیز شود. همچنین بودجه شرکت‌های دولتی علیرغم کارهای حاکمیتی حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان برای سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده و سهم نفت در بودجه عمومی در سال آینده حدود ۲۸ درصد است که این رقم افزایش یافته، زیرا میزان فروش روزانه نفت حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه و با نرخ ۶۰ دلار در نظر گرفته شده است.سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ تمرکززدایی را از نقاط قوت بودجه خواند و افزود: در لایحه بودجه سال آینده اعتبارات و اختیارات بیشتری نسبت به سال جاری به استان‌ها داده شده و همچنین پیش‌بینی لازم برای اعتبارات صندوق‌های بازنشستگی و بحران‌ها و همچنین رتبه‌بندی معلمان و همسان‌سازی شده که از جمله آن اعتبار ۲۵ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان در سال آینده است.
وی اضافه کرد: در مورد بحث حقوق کارمندان که مورد توجه نمایندگان هم قرار دارد و احتمال افزایش آن وجود دارد، حداقل دریافتی از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
وی افزود: ۹ هزار میلیارد تومان بابت پاداش پایان خدمت جانبازان و همچنین ۲۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای پایان خدمت بازنشستگان پیش‌بینی شده و همچنین اعتبارات هزینه‌ای دولت به طور تقریبی ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است. برای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ۱۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده و همچنین در مورد بهبود شاخص‌های کلان منابع بودجه ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی ۶.۹ شده است البته برخی نمایندگان نسبت به این موضوع ایراداتی وارد کردند که در جزئیات بودجه مورد توجه قرار می‌گیرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ اضافه کرد: در لایحه بودجه استقراض دولت از طریق اوراق مالی کاهش پیدا کرده و پرداخت ۱۸۰ هزار میلیارد تومان اصل سود مالی در سال آینده مورد توجه قرار گرفته است؛ همچنین دولت برای سال آینده برای تولید ۴ میلیون مسکن اعتباراتی مشخص کرده که این نویدی خوش برای جوانان کشور است و ۵ هزار میلیارد تومان برای راه‌اندازی مسکن محرومان و استفاده از ظرفیت دارایی‌های غیرمنقول وزارت راه و شهرسازی و منابع ۳۱ صندوق پیشرفت و عدالت در استان‌ها پیش‌بینی شده است.
نمایندگان مجلس بعد از استماع نظرات موافقان و مخالفان و سخنرانی رئیس‌جمهور و دفاع نماینده دولت، کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ را با ۱۷۴ رأی موافق، ۷۶ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۶۰ نماینده حاضر تصویب کردند.با تصویب کلیات در صحن علنی، لایحه بودجه برای بررسی جزییات به کمیسیون تلفیق ارجاع می‌شود.

تحلیل خبر

در بودجه ۱۴۰۱ دوازده هزار میلیارد تومان برای حمایت از برنامه جوان‌سازی جمعیت و تشویق جوانان به ازدواج و فرزندآوری اختصاص یافته است. ۳۵۵۷ میلیارد از این بودجه بطور مشخص و با ذکر نام برنامه و چگونگی هزینه کرد، و باقی‌مانده آن بر عهده برخی سازمان‌های دولتی گذاشته شده است. سازمان‌هایی مانند صداو سیما، معاونت علمی ریاست جمهوری، آموزش و پرورش و ...موظف گردیده‌اند درصدی از بودجه خود را در مسیر توسعه و تعمیق برنامه جوان‌سازی جمعیت، هزینه کنند.
حال باید گفت ازدواج یک نیاز فطری-غریزی است که از منظر فردی و اجتماعی، دارای آثار خواستنی و مثبت است. اما تحقق ازدواج متوقف به پیش‌شرط‌هایی است که در جوامع امروزی بخش مهم‌تر آن بر عهده حاکمیت است. در جوامع امروزی، خانواده‌ها پوست‌اندازی کرده و از حالت سنتیِ گسترده خارج شده و زوج‌های جوان مایل هستند از آغاز زندگیِ مشترک، زندگی مستقل داشته باشند و اکنون این میل به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده است.
داشتن زندگی مستقل مستلزم داشتن شغل با درآمد مکفی و خانه مستقل است. از طرف دیگر، امروز دورنمای فضای اقتصادی کشور بسیار ناامیدکننده است. خیل جوانان تحصیل کرده بیکار، انگیزه تشکیل خانواده را از دختران و پسران مجرد گرفته است. دقیقاً بواسطه مشکل بیکاری است که آمار طلاق در زندگی زوج‌های جوان به طرز نگران‌کننده‌ای افزایش یافته، سن ازدواج به شکل غیرمتعارف بالا رفته و میلِ به ازدواج سفید و رنگ‌های دیگر پررنگ شده
است.
این در حالی است که در قاره‌های دیگر، برای افزایش جمعیت شیعه، میلیاردها تومان هزینه می‌کنیم و در داخل کشور جوانی که از پدر و مادرِ شیعه متولد شده، بعضاً دین‌گریز شده است. درک این مشکل، با کمترین میزان هوش امکان‌پذیر است.
اگر راه را درست انتخاب نکنیم همچنان به بیراهه خواهیم رفت.
به قول سخن سعدی علیه الرحمه:
ترسم نرسی به کعبه‌ای اعرابی/ کائن ره که تو می‌روی به ترکستانست
حیدر رستمی، کارشناس ارشد اقتصاد نظری


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها