شنبه 22 دی 1403 1/11/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

سه شنبه 24 خرداد 1401 ، 32 : 18

کد خبر : 25269

از 0 نفر 0

نرخ زعفران طی 40 روز 300 درصد گران شد؛ کشورهای خریدار زیر بار نرفتند

نرخ زعفران طی 40 روز 300 درصد گران شد؛ کشورهای خریدار زیر بار نرفتند

نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: میزان مصرف زعفران در بازار داخلی یک سوم کاهش پیدا کرده چرا که این محصول به یک کالای لوکس تبدیل شده است از این‌رو بسیاری از خانوارها زعفران را از سبد غذایی خود حذف کردند.+ تحلیل خبر

نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: میزان مصرف زعفران در بازار داخلی یک سوم کاهش پیدا کرده چرا که این محصول به یک کالای لوکس تبدیل شده است از این‌رو بسیاری از خانوارها زعفران را از سبد غذایی خود حذف کردند.
غلامرضا میری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در پاسخ به این پرسش که آیا خشکسالی‌ها تاثیری در میزان تولید زعفران در سال زراعی جدید می‌گذارد؟ گفت: برداشت زعفران از آبان سال جاری آغاز می‌شود اما تردید نداریم که میزان برداشت این محصول امسال نیز مانند سال گذشته کاهشی خواهد شد.
وی با بیان اینکه آمار دقیقی از کاهش تولید زعفران در سال زراعی گذشته ارائه نشده است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی متولی ارائه آمار تولید زعفران در کشور است اما تا به امروز آمار دقیقی در این زمینه ارائه نداده است، گاهی کاهش تولید را 30 درصد و گاهی 60 درصد اعلام می‌کند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان افزود: سطح زیر کشت زعفران در 22 استان کشور توسعه پیدا کرده از این‌رو می‌توان کاهش تولید زعفران در خراسان بزرگ را پوشش بدهد.
میری با اشاره به کاهشی شدن روند صادرات زعفران، گفت: صادرات زعفران از دی سال گذشته تا امروز روند کاهشی به خود گرفته است. صادرات زعفران در دیماه سال گذشته حدود 58 درصد، بهمن 33 درصد، اسفند 38 درصد، فروردین 59.5 درصد و اردیبهشت 19 درصد کاهش پیدا کرد. به نظر من دستورالعمل‌ها و بخش‌نامه‌های در کاهش روند صادرات دخیل هستند.
این فعال اقتصادی عوارض صادرات آب مجازی زعفران را نیم درصد دانست و افزود: زعفران جزو محصولات کم آب بر کشاورزی محسوب می‌شود.
نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه ارز حاصل از صادرات باید بازگردانده شود، گفت: صادرکنندگان با بازگشت ارز مشکلی ندارند اما دلار امروز در بازار آزاد 31 هزار تومان است و زمانی‌که می‌خواهیم با سامانه نیما تسویه حساب کنم باید با نرخ نیمایی تسویه کنیم اینگونه روی هر دلار حدود 6 هزار و 500 تومان ضرر می‌کنیم. همچنین صادرکنندگان برای بازگشت ارز باید 2 تا 3 درصد رقم صادرات را پرداخت کنند تا ارز وارد کشور شود.
وی ادامه داد: رقم بالای صادرات زعفران از مجاری قانونی فضا را برای قاچاق این محصول فراهم کرده است. قاچاقچیان زعفران بدون اینکه هزینه‌ای را به دولت پرداخت کند زعفران را صادر می‌کند و در بازارهای جهانی 15 تا 20 درصد زیر قیمت صادرکنندگانی که سال‌ها تلاش کردند تا این بازار را تصاحب کنند می‌فروشد؛ در نتیجه صادرات رسمی زعفران در کشور کاهش پیدا می‌کند.میری با بیان اینکه زعفران کیلویی 700 تا 1300 دلار صادر می‌شود، افزود: تعهد پایه صادرات یک کیلو زعفران نگین 1600 دلار است و قاچاقچیان زعفران در هر یک کیلو زعفران 10 میلیون تومان جلوتر از صادرکنندگان رسمی هستند. اگر این روند ادامه داشته باشد اکثر واحدهایی که شناسنامه‌دار هستند جنس را به صورت قاچاق خارج می‌کنند که در عمل چنین روندی آغاز شده است و یا درنهایت بنگاه خود را تعطیل می‌کنند.
به گفته نایب رئیس شورای ملی زعفران؛ صادرکنندگان زعفران توانستند در 20 سال گذشته حجم صادرات این محصول را از 5 تن به 325 تن برساندند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش نرخ زعفران در کاهش صادرات این محصول تأثیر گذاشته است؟ گفت: نرخ زعفران در یک بازه زمانی 40 روزه 300 درصد گران شد پذیرش یکباره قیمت این محصول برای کشورهای هدف صادراتی قابل قبول نیست. اگر این افزایش قیمت در یک بازه زمانی یک ساله انجام می‌شد شوک وارد شده به خریداران کمتر بود و برای خرید کمتر عقب نشینی می‌کردند.
میری در پایان بیان کرد: زعفران کیلویی 24 تا 38 میلیون تومان در بازار داخلی موجود است. میزان مصرف زعفران در بازار داخلی یک سوم کاهش پیدا کرده چرا که این محصول به یک کالای لوکس تبدیل شده است از این‌رو بسیاری از خانوارها زعفران را از سبد غذایی خود حذف کردند.

تحلیل خبر

صادرات هر کشوری رکن اصلی اقتصاد آن کشور است. هرچقدر حجم و ارزش ارزی صادرات بیشتر باشد، میزان ارزی که وارد کشور می‌شود به مراتب بیشتر خواهد بود و متعاقب آن رونق اقتصادی نیز افزایش خواهد یافت. برای کشورهای نفت‌خیز، معمولانفت و مشتقات آن، مهم‌ترین محصولات صادراتی و پرمشتری است و از قِبَل آن اکثر منابع مالی و ارزی آنها از همین طریق تأمین می‌شود.
اما یکی از نکات مهم در مبادلات تجاری و به ویژه صادرات، قیمت مناسب و قابل رقابت با محصولات مشابه در کشورهای رقیب تجاری است. بازار جهانی همانند بازار داخلی نیست که دولت یک شبه تصمیم به 3 – 4 برابر کردن قیمت کالاهای صادراتی بگیرد و آنها به راحتی آن را بپذیرند. بازار جهانی زیربار چنین افزایشی نرفته و بلافاصله با کشورهای دیگر وارد مذاکره و مراوده تجاری شده و عمل جایگزینی را سریعاً انجام خواهند داد. اگر در داخل کشور، دولت هر طور بخواهد می‌تواند قیمت‌گذاری کند و مردم مجبورند مایحتاج خود را خریداری کنند ولی در خارج از کشور، بازارهای رقیب و شکار، زیاد هستند و با هر تغییر قیمت نامتعارفی، به راحتی مشتریان با سابقه خود را از دست خواهیم داد. نه فقط زعفران بلکه سایر کالاها و محصولات ما، که قدرت رقابت در سطح بین‌المللی به لحاظ کیفیت و زیبایی دارند نباید قربانی قیمت‌گذاری نامتعارف ما شوند وگرنه همچنان که بخشی از بازار نفت را از دست داده‌ایم، بازار صادرات غیرنفتی ما نیز با خطر مشتری گریزی مواجه شده و پشتوانه ارزی کشور آسیب جدی خواهد دید.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها