شنبه 22 دی 1403 1/11/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

دوشنبه 14 آذر 1401 ، 05 : 18

کد خبر : 26301

از 0 نفر 0

وزیر بهداشت: مالیات سیگار در کشور صفر است

وزیر بهداشت: مالیات سیگار در کشور صفر است

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، بهرام عین‌اللهی در حاشیه مراسم رونمایی از سامانه باروری سالم با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: در وضعیتی به سر می‌بریم که لازم است در زمینه جوانی جمعیت اقدامات خوبی انجام شود. مجلس شورای اسلامی قانون بسیار پیشرویی را با عنوان جوانی جمعیت تصویب کرد که برای تحقق این قانون همه وزارتخانه‌ها تکالیفی دارند.+ تحلیل خبر

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، بهرام عین‌اللهی در حاشیه مراسم رونمایی از سامانه باروری سالم با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: در وضعیتی به سر می‌بریم که لازم است در زمینه جوانی جمعیت اقدامات خوبی انجام شود. مجلس شورای اسلامی قانون بسیار پیشرویی را با عنوان جوانی جمعیت تصویب کرد که برای تحقق این قانون همه وزارتخانه‌ها تکالیفی دارند.
وی افزود: متأسفانه کشور ما دارد به سمت سالخوردگی پیش می‌رود و ما یک دریچه حدود هفت ساله داریم که اگر خوب قدرش را ندانیم، ممکن است در زمره کشورهای سالمند جهان قرار گیریم.
عین‌اللهی ادامه داد: برای انجام این کار باید در درجه اول دسترسی مادران را به خدمات آسان و ارزان ایجاد کنیم. به ویژه در دوران بارداری و شیردهی بتوانند خدمات خوبی دریافت کنند بر همین اساس سامانه ملی باروری سالم که سامانه‌ای بسیار پیشرفته و با امکانات خاص و در رابطه با پرونده الکترونیک است، ایجاد شد و پزشکان و مراکز بهداشت می‌توانند اطلاعات مادران را وارد این سامانه کنند تا بتواند از خدمات پزشکی و بیمه‌ای خوبی برخوردار شود. از ابتدای باروری تا انتهای آن و در زمان شیردهی از این سامانه استفاده می‌شود که می‌تواند در قالب این سامانه خدمات بهداشتی و درمانی را راحت‌تر ارائه دهد.
عین‌اللهی با بیان اینکه دانشگاه‌های علوم پزشکی ما موظفند این خدمات را به صورت رایگان برای مادران انجام دهند، گفت: خدمات مختلف اعم از انجام آزمایشات، مراکز تصویربرداری، سونوگرافی و... ازطریق کد ملی و با این سامانه قابل انجام است. یکی از مشکلاتی که وجود دارد، بحث سلامت جنین و غربالگری است که در این سامانه این خدمت هم تعریف شده تا مطمئن باشیم که جنین سالم و تندرستی متولد می‌شود. بنابراین بحث اصلی ما این است که بتوانیم خدمات سلامت مادر و جنین را در قالب سامانه‌ای مطمئن با ارائه بیمه انجام دهیم.وی تاکید کرد: بحث درمان ناباروری هم در این سامانه دیده شده است. امروز از سامانه باروری سالم رونمایی شد و امیدواریم بتوانیم برخی از مشکلات ارائه خدمت به این جمعیت رفع کنیم.عین‌اللهی با بیان اینکه به طور کلی همه خدمات سلامت مردم را در قالب سامانه‌ها هوشمندسازی خواهیم کرد، گفت: سامانه‌ها ابزاری هستند که بتوانیم ارائه خدمات را تسریع کنیم. در عین حال اطلاعات جامعی را هم برای وزارت بهداشت جمع‌آوری می‌کند که می‌تواند در برنامه‌ریزی‌ها به ما کمک کند. اگر پزشک خانواده توانست برای همه بیماری‌ها و در همه جا انجام شود، می‌توانیم همه سامانه‌ها را در قالب سامانه‌ای جامع تلفیق کنیم.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره بودجه سلامت در سال ۱۴۰۲، گفت: وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۱ هم سهم خوبی را از بودجه داشت. از آنجایی که وزارت بهداشت خدمات سلامت را به مردم ارائه می‌دهد، ضمن حفظ شرایط بودجه ۱۴۰۱، برای سال آینده هم باید برنامه‌هایمان در نظر گرفته شود. عین‌اللهی تاکید کرد: یکی از مواردی که حتماً باید در بودجه سال آینده دیده شود، بحث مالیات سیگار است. متأسفانه علی‌رغم اینکه کشورمان در تمام شاخص‌های سلامت در منطقه با فاصله از کشورهای دیگر جلو است، در سیگار وضعیت‌مان بد است. ۱۳ درصد مرگ‌ومیر مردم به طور مستقیم یا غیرمستقیم به سیگار مربوط است و مالیات سیگار در کشور ما صفر است، سیگار ارزان و در دسترس همه است و همین موضوع منجر به عوارض می‌شود. این یکی از نکاتی است که ان‌شاءالله مجلس شورای اسلامی در بودجه مصوب کند. در قانون هم دیده شده که منابع کالاهای آسیب‌رسان باید به وزارت بهداشت و سلامت برگردد که این می‌تواند کمک ویژه‌ای برایمان باشد. منابع مالی پایدار برای ما از همه چیز مهمتر است. منابع مالی پایدار و یک درصد ارزش افزوده و عوارض بر کالاهای آسیب‌رسان می‌تواند به ما کمک کند. همه این‌ها جزو مواردیست که در بودجه روی آن تاکید خواهیم داشت.

تحلیل خبر

کالای آسیب‌رسان باید از سه مبادی تولید- توزیع و مصرف کنترل شوند. این سه ضلع مثلث آسیب‌رسان در یک چرخه دائمی یکدیگر را تقویت می‌کنند. تا تولید (یا واردات) نباشد، توزیع امکان‌پذیر نیست و تا توزیع نباشد مصرف کننده توانایی دسترسی به آن را نخواهد داشت.
سیگار از دو طریق در دسترس توزیع‌کنندگان و سپس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد؛ یکی از طریق تولید در داخل کشور و دیگری از طریق واردات قاچاق به داخل. آدرس تولیدکنندگان داخلی که مشخص است و به راحتی قابل کنترل از نظر کمی و کیفی هستند و کالاهای قاچاق هم معمولاً از مرزها وارد می‌شوند که با وجود اسکله‌ها و گمرکات و عناصر مرزبانی قابل رصد است. پس اگر اراده‌ای وجود داشته باشد از این دو طریق می‌توان سیگار را کاملاً کنترل کرد. اما توزیع کنندگان از کلان تا خرد هم قابل شناسایی و کنترل هستند و با اندکی زحمت می‌توان آنها را نیز تحت تأثیر قرار داد. ولی ماجرا زمانی خطرناک‌تر می‌شود که به دست مصرف‌کنندگان برسد. اگر تولیدکنندگان، واردکنندگان و توزیع‌کنندگان را تا اندازه قابل توجهی می‌توان کنترل و مهار کرد ولی مصرف کنندگان که چند میلیون انسان سیگاری هستند به راحتی قابل کنترل نیستند. با افراد جامعه و کشش آنان به سمت سیگار باید هم در مرحله پیشگیری و هم در مرحله درمان وارد عمل شد. کار فرهنگی و آموزش بهداشتی در مرحله پیشگیری بیشتر از درمان مؤثرند. باید برنامه‌های منظم و مداوم فرهنگی و آموزش بهداشتی از طریق رسانه‌های جمعی، مدارس، دانشگاه‌ها، کلاس‌های آموزشی و ... برای همه مردم به صورت جذاب اجرا کرد تا مردم به صورت آگاهانه از گرایش به سیگار اجتناب ورزند. ضمناً عوامل روانی و اقتصادی و اجتماعی هم که در سیگاری شدن افراد مؤثرند باید با آموزش‌های فرهنگی و بهداشتی هماهنگ باشند تا آن گروه، این گروه را خنثی نکند.
اخذ مالیات از سیگار و افزایش قیمت آن، گرچه منبع درآمدی برای دولت و وزارت بهداشت است ولی در تقلیل افراد سیگاری، به حد کمی تاثیرگذار است. از طرف دیگر افراد سیگاری هزینه‌های سنگینی بر خانواده و جامعه تحمیل کرده و بدتر از آن دچار بیماری‌های مرگ‌آفرین می‌شوند.
با یک نگاه جامع باید به پدیده سیگار نگریست تا از همه جهات جلوی مضرات اقتصادی، اجتماعی، روانی، خانوادگی و بهداشتی آن گرفته شود.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها