شنبه 22 دی 1403 1/11/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

یکشنبه 3 اردیبهشت 1402 ، 07 : 19

کد خبر : 26661

از 0 نفر 0

هشدار جمعی از پزشکان:

بیماران درمان خود را رها می‌کنند، چون پول ندارند!

بیماران درمان خود را رها می‌کنند، چون پول ندارند!

به دنبال افزایش مشکلات معیشتی اقشار بی‌بضاعت، جمعی از پزشکان و درمانگران کشور درباره آمار رو به رشد تعداد بیماران نیازمندِ ناتوان از پرداخت هزینه‌های بستری در بیمارستان‌های دولتی هشدار دادند.+ تحلیل خبر

به دنبال افزایش مشکلات معیشتی اقشار بی‌بضاعت، جمعی از پزشکان و درمانگران کشور درباره آمار رو به رشد تعداد بیماران نیازمندِ ناتوان از پرداخت هزینه‌های بستری در بیمارستان‌های دولتی هشدار دادند.
به گزارش تابناک به نقل از روزنامه اعتماد، دکتر حسین کرمانپور، مدیر اورژانس بیمارستان سینا، در توییتی نوشت: تعداد بیمارانی که مرخص شده، اما با وجود داشتن بیمه درمانی، پولی در بساط ندارند یا کتمان می‌کنند یا هر علت دیگر، رو به افزایش است. گاهی، دیگر هم‌تختی‌های بیمار و گاهی پزشکان و پرستاران بخش، پول روی هم می‌گذارند برای کمک و گاهی خود بیمارستان تخفیف می‌دهد! این روال تاب نخواهد آورد!
کرمانپور می‌گوید که از این‌جور بیماران؛ بی‌بضاعت‌های ناتوان از پرداخت هزینه درمان، نه فقط در بیمارستان سینا که یک بیمارستان آموزشی با تعرفه دولتی و پذیرای قشر فقیر است، در باقی بیمارستان‌های دولتی هم فراوان است.
از دو یا سه سال قبل تا امروز، هفتگی و ماهانه با تعداد زیادی از بیماران مواجهیم که منتظر تأیید مددکاری بیمارستان برای تخفیف هزینه‌های بستری هستند؛ تخفیف پای صورتحساب ۵۰ هزار تومانی یا ۵۰ میلیون تومانی. پزشکان بیمارستان به دفعات دستمزد خودشان را به عنوان تخفیف حذف می‌کنند، ولی در اغلب موارد، تخفیف ۱۰۰ یا ۲۰۰ یا ۳۰۰ هزار تومانی هم کافی نیست و بیمار، نمی‌تواند باقی هزینه را بپردازد.
در چنین وضعیتی، با وجود آنکه درمان بیمار تمام شده و باید مرخص شود، چند روز روی همان تخت می‌ماند تا چاره‌ای برای جبران هزینه‌ها پیدا شود. تخت‌های بستری بیمارستان سینا در تمام ایام سال پر است و وقتی با این‌گونه بیماران مواجه می‌شویم، چاره‌ای جز موافقت با ادامه بستری بیمار نداریم درحالی که صف طولانی از بیماران منتظر بستری هم بیرون بیمارستان ایجاد شده است.
کارمند بیمارستانی در استان سیستان و بلوچستان، طی ۵ سال اخیر با تعداد زیادی از خانواده‌های ناتوان از پرداخت هزینه بستری بیماران‌شان مواجه شده و شاهد بوده که مسئولان بیمارستان، تا زمان تسویه هزینه‌ها و جبران بدهی بیمار، به شکلی غیرمستقیم او را در بخش بستری زندانی کرده و مانع از ترک بیمارستان شده‌اند.
در چند مورد، اقوام یا دوستان بیمار، تمکن مالی داشتند و قطعه‌ای طلا یا تکه زمینی فروختند تا هزینه بیمارستان را پرداخت کنند و بیمارشان، آزاد شود. اما بیشتر از این موارد، خانواده‌هایی دیدم که تا چند پشت دورترشان، بی‌بضاعت بودند و آه در بساط نداشتند و بیمارشان هم مثلاً یک فرد تصادفی بود با شکستگی‌های متعدد و جراحات فراوان که هزینه درمانش به ۱۵ میلیون تومان رسیده بود. برای این بیماران به امام جمعه شهرستان متوسل شدیم یا سراغ فرماندار یا نماینده شهرستان رفتیم که دستخطی برای شورای تأمین استان بنویسند و وخامت وضعیت اقتصادی بیمار و اطرافیانش را تأیید کنند. در صورتی که موفق به دریافت چنین دست‌نوشته‌ای می‌شدیم، پزشک معالج هم می‌پذیرفت که از دستمزد خودش صرف‌نظر کند و آنچه باقی می‌ماند؛ رقم ناچیز فرانشیز بود. تلخ‌ترین بخش مشاهداتم این بوده که بیمار تا زمان تسویه هزینه‌ها، گروگان بیمارستان است و حتی اگر فوت کند، جسدش را هم به خانواده تحویل نمی‌دهند تا زمانی که تکلیف پرداخت هزینه‌های بستری و درمان؛ چه از طریق همان مکاتبات با مسئولان استانی یا از طریق کمک‌های نیکوکارانه و مراسم گلریزان معلوم شود.
م. ک؛ رئیس یک بیمارستان خصوصی در شمال تهران، می‌گوید که فعلاً اغلب مراجعان بیمارستان‌های خصوصی، با کمک بیمه تکمیلی قادر به پرداخت هزینه‌های درمان هستند، اما تاکید می‌کند که از دو ماه آینده و بعد از اتمام موجودی تجهیزات مصرفی بیمارستان؛ تجهیزاتی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۴۰۰ یا حتی دلار ۲۸ هزار تومانی ابتدای سال ۱۴۰۱ خریداری شده بود، حتماً هزینه تمام شده درمان برای بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان‌های خصوصی هم بسیار بیشتر از رقم‌های امروز خواهد بود، چراکه مسئولان بیمارستان‌ها دیگر قادر به خرید اقلام مصرفی با دلار ۴۰ هزار تومانی و ۵۰ هزار تومانی نیستند و تأمین این تجهیزات را به بیمار واگذار می‌کنند و با وجود آنکه هزینه بستری و خدمات در بیمارستان، از تعرفه مصوب پیروی می‌کند، اما هزینه‌های کمرشکن درمان زمانی خود را نشان می‌دهد که پزشکان بیمارستان، نسخه تجهیزات مصرفی موردنیاز برای جراحی و درمان را به همراه بیمار می‌سپرند و او را به بازار تجهیزات پزشکی می‌فرستند تا پروتزی که فروردین پارسال و با دلار به نرخ ۲۸ هزار تومان، ۱۱ میلیون تومان بود را، امسال و با دلار ۵۰ هزار تومانی، ۲۰ میلیون تومان بخرد.
او همچنین گفت: سال ۱۴۰۰، سود مختصری داشتیم. سال ۱۴۰۱ به زیان‌دهی رسیدیم و این زیان‌دهی تا امروز هم ادامه دارد. قادر به نوسازی هیچ‌یک از تجهیزات نیستیم. تعداد بیمارانمان کاهش یافته که با ادامه گرانی هزینه‌های زندگی، باید منتظر کاهش بیشتر مراجعات باشیم.
پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دولتی، گزارش‌های متعددی درباره بیماران ناتوان از پرداخت هزینه بیمارستان برای محمد شریفی‌مقدم؛ دبیرکل خانه پرستار می‌فرستند.
شریفی‌مقدم در تحلیل احوال این روزها و این آدم‌ها می‌گوید: اولین تبعات حقوق ۷ میلیون تومانی یک کارگر، کوچک‌تر شدن سفره خانوار است. کاهش قدرت خرید و افزایش فشار اقتصادی بر مردم در دو سال اخیر کاملاً ملموس است و حتماً این شرایط به هزینه‌های درمان و سلامت مردم هم سرایت می‌کند. از پارسال که به دنبال حذف ارز ترجیحی، قیمت دارو تا
۲۰۰ درصد افزایش یافت، به دفعات شنیدیم که بسیاری از بیماران بی‌بضاعت، یا از خرید دارو و ادامه درمان و مراجعه به بیمارستان چشم‌پوشی کرده‌اند یا در وضعیت اضطراری و حاد، به بیمارستان‌های دولتی روی آورده‌اند تا حداقل، هزینه بسیار کمتری بپردازند اگرچه که انتظار طولانی‌مدت برای دریافت حداقل خدمات در مراکز درمانی دولتی، باز هم جواب درد مردم را نمی‌دهد.
هفته‌های پایانی پارسال در یکی از بیمارستان‌های اصفهان شاهد بودم که بیماری با گرفتگی عروق به بیمارستان مراجعه کرد و باید در اولین فرصت انژیو پلاستی برای او انجام می‌شد. هزینه این عمل ۳ میلیون تومان بود و بیمار گفت که قادر به پرداخت این هزینه نیست. در همین بیمارستان، از خانواده‌ای تعریف کردند که برای ترخیص دختر ۱۴ ساله‌شان که دچار سوختگی شده بود، باید ۵۰ میلیون تومان پرداخت می‌کردند و چون امکان پرداخت این رقم را نداشتند، این کودک به مدت دو ماه در بیمارستان زندانی شده بود و اجازه خروج نداشت تا زمانی که خانواده توانست با وام و قرض، هزینه ترخیص فرزندش را جور کند. شریفی‌مقدم چشم‌انداز ناخوشایندی برای این شرایط می‌بیند: فرض کنید که فرد مبتلا به دیسک کمر، به دلیل ناتوانی از پرداخت هزینه جراحی از درمان منصرف شود. این فرد به تدریج فلج می‌شود. فرض کنید یک مبتلای گرفتگی عروق، به دلیل ناتوانی از پرداخت هزینه جراحی از درمان منصرف شود. این فرد دچار ایست قلبی می‌شود. یک مبتلای سرطان در صورت ناتوانی از پرداخت هزینه‌های شیمی درمانی و دارو، دوباره به همان پله اول بیماری سقوط می‌کند. طبق گزارش‌هایی که همکاران پرستارم از بیمارستان‌های دولتی به من می‌دهند، شرایط به گونه‌ای است که بیماران بی‌بضاعت به دلیل ناتوانی از تأمین هزینه درمان، دچار مرگ تدریجی و زودرس خواهند شد. امروز در بیمارستان‌های دولتی بزرگ شهر تهران مثل بیمارستان شریعتی، بیمارستان سینا و بیمارستان امام که با هزینه‌های مناسب، حداقل خدمات را ارائه می‌دهند، تعداد زیادی از بیماران که از شهرهای دور و نزدیک راهی تهران شده‌اند را می‌توان شناسایی کرد که به دلیل فقر و مشکلات معیشتی، بعد از اطلاع از هزینه درمان، از مداوای درد خود منصرف می‌شوند.
طی سال‌های اخیر، اخبار فراوانی درباره فرار بیماران از بیمارستان‌های جنوب پایتخت دریافت کرده‌ام؛ بیمارانی که قادر به پرداخت هزینه درمان نبوده‌اند و بعد از بهبودی و پایان دوره نقاهت، به طریقی از بیمارستان گریخته‌اند. چندی قبل شنیدم در یکی از بیمارستان‌های بزرگ تهران، برای جلوگیری از فرار بیماران فقیر، اتاقی جداگانه برای بیماران در حال بهبودی در نظر گرفته‌اند و بیماران تا زمان تسویه هزینه بیمارستان، در این اتاق به شکل محترمانه‌ای زندانی می‌شوند.
مدیر یکی از انجمن‌های حمایت از بیماران خاص در استان مازندران از ناتوانی برخی خانواده‌ها از خرید داروی بیماران‌شان به دلیل گرانی قیمت می‌گوید. این مدیر که حاضر به ذکر نام خود نیست، دو خانواده را به یاد می‌آورد که نیمه‌های پارسال و به دنبال گرانی قیمت دارو، به مدت چند ماه توان خرید داروی بیمارشان را نداشتند و می‌گوید: هرگونه وقفه در مصرف دارو برای این بیماران، مساوی است با بی‌اثر شدن درمان و پیشرفت بیماری.
خانواده مبتلایان اسکیزوفرنی، گروه دیگری هستند که طی ماه‌های اخیر، به دلیل سنگینی بار هزینه دارو و درمان بیمار، سر دوراهی سقوط به اعماق دره فقر به دلیل ادامه درمان یا رها کردن مداوای بیمار و تماشای مرگ زودرس بیمارشان ایستاده‌اند.
طیبه دهباشی‌زاده، مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران اسکیزوفرنی به «اعتماد» می‌گوید: هزینه دارو و درمان مبتلایان اسکیزوفرنی مانند سایر بیماران اعصاب و روان بالاست به خصوص که این بیماران با چالش پوشش بیمه‌ای هزینه‌ها هم مواجهند. در حال حاضر، خانواده‌های تعدادی از بیماران ما به دلیل بار سنگین هزینه زندگی در تهران و به خصوص هزینه مسکن در پایتخت، قصد مهاجرت به شهرهای کوچک دارند تا قادر به تأمین معاش باشند که این اقدام، مساوی با رها کردن درمان بیمار است، چون این بیماران در شهر تهران و کلان‌شهرهای بزرگ و برخوردار، به خدمات توانبخشی و حمایت‌های اجتماعی با کیفیت دسترسی دارند و از درمان مناسب بهره می‌برند، اما درصورت مهاجرت به شهرهای کوچک و کم‌برخوردار، از هرگونه خدمت بازتوانی محروم می‌شوند که نتیجه این اتفاق، تبدیل این افرادِ در حال درمان، به یک بیمار مزمن ناتوان از بازگشت به زندگی عادی است.

تحلیل خبر

باز هم قصه تلخ دارو و درمان بیماران

دکتر محمدمهدی جعفری زاده

دیروز خبری داشتیم از افزایش چند برابری قیمت داروها و لوازم و تجهیزات پزشکی و مشکلات عدیده‌ای که برای بیماران و خانواده‌های آنها بوجود آورده است، امروز تعدادی از پزشکان و عوامل «درمان» سفره دل خود را باز کرده‌اند و از انواع و اقسام بی پولی و درماندگی بیماران گفته‌اند؛ از جمله اینکه بسیاری از بیماران، مداوای خود را به صورت ناقص و نیمه تمام رها کرده و می‌روند، برخی در صف‌های طولانی بیمارستان‌های دولتی به انتظار نوبت می‌مانند و درد مریضی و خطر پیشرفت بیماری را به جان می‌خرند، بعضی پس از مداوا به بهانه‌های مختلف بدون پرداخت هزینه از بیمارستان فرار می‌کنند، تعدادی پس از معالجه و گذراندن دوره نقاهت، چون توان پرداخت هزینه بیمارستان را ندارند، محترمانه در اتاقی زندانی می‌شوند و شبه گروگان گرفته می‌شوند تا نزدیکان آنها با فروش ماشین، خانه، لوازم منزل و امثالهم پولی را فراهم کرده و بیمار خود را ترخیص کنند. پزشکان که چنین حال و روز رقت باری می‌بینند بعضاً از حق الزحمه خود می‌گذرند و حتی از جیبشان به آنها کمک می‌کنند تا نجات یابند، مراکز خیریه و افراد خیر نیز در این میان همراهی کرده و بخشی از هزینه‌های نیازمندان را می‌پردازند، رفت و آمد بستگان بیماران به دفاتر ائمه جمعه و نمایندگان مجلس و سایر مسئولان، جهت مشکل‌گشایی از هزینه‌های بیماران، شدت گرفته است و ....
مسئولان بیمارستان‌ها می‌گویند تازه هنوز این هزینه‌های بیمارستان‌ها و لوازم عمل، با ارز 4200 تومانی و بخشی 28000 تومانی است و این همه مشکلات رواج دارد، از این پس که همه این امکانات بیمارستانی باید با ارز 50000 یا 60000 تومانی خریداری ‌شود، پیشاپیش همه بیمارستان‌ها خلع سلاح شده و گفته‌اند بالاجبار باید این خریدها و هزینه‌ها از دوش بیمارستان‌ها برداشته شده و به عهده مردم گذاشته شود! آنها می‌گویند نمی‌دانیم کار به کجا کشیده خواهد شد فقط همه نگران و پریشان خاطریم و به فکر سرنوشت آینده بیماران هستیم...
اگر به این نجوای دل پزشکان، پرستاران، روسای بیمارستان‌ها و دلسوزان توجه کنیم به یک جمع بندی می‌رسیم و آن اینکه مدیریت کشور باید همه علل این اوضاع را کنار هم بچیند و ببیند از کجا باید شروع کند تا از مشکلات روزافزون بیماران و خانواده‌های آنها کاسته شود. مسلماً هیچ معلولی بدون علت نیست و مجموعه علل است که باعث بروز چنین شرایطی شده و مجدداً خواهد شد. مسئولان راه حل اساسی برای برون رفت از این فضا را پیدا کرده و به مردم بگویند و آنها را به آینده بهتری نوید دهند. البته نویدی که حقیقی و واقعی باشد و در مردم «باور» ایجاد کند و نتیجه آن را در کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت ببینند وگرنه دست روی دست گذاشتن و در چرخه روزمرگی افتادن، شرایط را به مراتب خطرناک‌تر خواهد کرد. این درحالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته، هزینه درمان، رایگان یا نزدیک به صفر است. مسئولان ما، کدام راه را انتخاب خواهند کرد؟

 


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « خبر برگزیده »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها