معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسانرضوی گفت: در حال حاضر ۱۰ درصد جمعیت کشور معادل ۷.۵ میلیون نفر را افراد سالمند تشکیل دادهاند.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام حجت گنابادینژاد در نشست تخصصی بررسی ابعاد فرهنگی، اجتماعی مسئله جمعیت که در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: قرآن کریم خط و مسیر بسیار دقیق و روشنی را در حوزه جمعیت برای عموم جامعه روشن کرده است که باید به آنها عمل کنیم. والدین باید در حق اولاد دعا کنند تا فرزندانشان در مسیر درستی حرکت کنند و دعا در حق فرزندان از وظایف آنها برشمرده میشود.
وی افزود: وضعیت موجود جمعیت کشور آیینه گذشته است، جریانی که در حوزه جمعیت وجود دارد با احساس و اغماض رفع نخواهد شد. در حال حاضر ۱۰ درصد جمعیت کشور معادل ۷.۵ میلیون نفر را افراد سالمند تشکیل دادهاند و نسبت به ۳۰ سال قبل ۲ برابر شده است. از این جمعیت ۷۵۰ هزار نفر سالمندانی هستند که در خانه سالمندان زندگی میکنند و بین ۴ تا ۶ فرزند دارند. سالمندان آینده دارای یک یا دو فرزند خواهند بود که این آمار نگرانکننده است.
گنابادینژاد با اشاره به خدماتی که به ایران در راستای کنترل جمعیت شده است، بیان کرد: سازمان ملل برای ایران تا سال ۱۴۳۰ پیش بینی کرده که ۳۰ درصد جمعیت کشور معادل ۲۸ میلیون نفر سالمند خواهند بود و باید برای رفع این موضوع اقدامات موثری انجام داد. سازمان یونسکو در سال ۱۳۶۸ مبلغ ۱۵۰ میلیون دلار برای کنترل جمعیت روستاها به ایران پول داد و همچنین صندوق جمعیت سازمان ملل متحد برای پروژههای آموزشی و تحقیقاتی کنترل جمعیت در سال ۱۳۷۱ مبلغ ۴ میلیون دلار کمک کرده است. این صندوق اقدامات دیگری شامل کمک ۱۰ میلیون دلاری، وام ۱۵ میلیون دلاری برای تنظیم خانواده در سال ۱۳۷۲ و انتخاب ایران به عنوان مرکز آموزش کنترل جمعیت در کشورهای آسیای میانه را انجام داده است.
وی ادامه داد: قرار گرفتن کمک ۱.۸ میلیون دلاری به ایران در محورهای پنجگانه یونسکو در سال ۱۳۷۲، افزایش بودجه کنترل جمعیت وزارت بهداشت در سال ۱۳۷۲ معادل ۱۰۰ درصد از دیگر اقدامات در این حوزه است. نرخ باروری در سال ۱۳۶۵ معادل ۶ و ۸ بود و براساس این برنامهها در سال ۱۳۷۱ به ۴ رسیده و در سال ۱۳۷۲ ایران متعهد شد نرخ باروری را به ۲.۱ برساند و این امر در سال ۱۳۷۹ محقق شد.
کاهش ۷۰ درصدی نرخ باروری ایران طی ۳۰ سال
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسانرضوی مطرح کرد: کاهش نرخ باروری ایران در طول ۳۰ سال ۷۰ درصد بوده و حیرتانگیز است. اکنون نرخ باروری تهران و اصفهان از تمام ایالات آمریکا هم پایینتر است. براساس گزارش امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، رتبه ایران در نرخ باروری در میان ۲۶ کشور منطقه بیست و پنجم است که باید در این حوزه اقدامات به صورت جدیتری انجام شود.
وی برای رفع مشکل جمعیت چند راهکار شامل دعا کردن، تبلیغ و ترویج، اقدامات قانونی و علمی و فرهنگی را ارائه کرد و گفت: مهمترین راهکار دعا کردن است. ما برای همه چیز دعا میکنیم اما برای جمعیت و فرزند دعا نمیکنیم. تبلیغ و ترویج، خیلی خوب و سازگار است اما در این حوزه نیاز داریم نسبت به رصد و شناسایی افراد متولی و ذینفع بیشتر دقت کنیم.
گنابادینژاد در بیان بهتر مطلب فوق خاطرنشان کرد: در کشور از تمام لحاظ هیچ جایگاهی بالاتر از جایگاه مقام معظم رهبری نیست، ایشان صریحاً اعلام کردند در دو دهه اشتباه کردیم و فرصت خواستند برای رفع مشکلات موجود، اما واقعاً هیچ کسی جز رهبر معظم سهمی در این اشتباه نداشته که به زبان نیاورده و قبول نکرده است؟ اشکال ما در آن دو دهه با افرادی است که در بدنه تصمیمگیری کشور بودند و اشتباه کردند و قبول هم نداشتند و همچنان با همان اشتباه کار میکنند و در تصمیمگیریها نقش دارند، آنها با این اقدام اشتباه هزینه اضافه را به مردم تحمیل میکنند.
وی توضیح داد: اگر در جریان ترویج و تبلیغ قرار است کاری انجام شود باید نسبت به رصد و شناسایی افراد متولی و ذینفع بیشتر دقت کنیم. مردم نباید هزینه تفکر غلط افرادی را پرداخت کنند که در کشور با خط زیستبوم ایرانی و اسلامی کار میکنند اما اعتقاد و باوری به آن ندارند. در همین راستا، هزینه خانوادههای بدون فرزند، تک فرزند، کم فرزند و زوجهای جوانی که در سن ازدواج هستند اما ازدواجشان به تأخیر افتاده مرهون افرادی است که این ریلگذاری غلط را در جامعه داشتهاند.
گنابادینژاد با تاکید بر اهمیت ورود نخبگان به حوزه افشاگری افراد مرتبط با جریان فوق، بیان کرد: حوزه نخبگان باید این قدرت و جسارت را داشته باشند که دست به افشاگری و نقدهای علمی دقیق بزنند. تا وقتی که ما این جریان را نتوانیم نقد کنیم بیشک قربانی اصلی این میدان مردم هستند و مردم مظلومانه باید زیر دست و پای این تفکر غلط هزینه پرداخت کنند.
وی محور دیگر رفع مشکل جمعیت را اقدامات قانونی دانست و تصریح کرد: اقدامات خوبی در مجلس و دولت سیزدهم در راستای افزایش جمعیت مورد توجه قرار گرفته که از اهم آنها قانون حمایت از جوانی جمعیت با ۷۵ ماده و حداقل ۲۲ اقدام محوری در حوزه جمعیت است که یک قانون نسبتاً جامع و مترقی بهشمار میرود، اما هنوز جامعه نخبگانی و فرهنگی کشور، شناخت و مطالبهگری لازم را از این قانون ندارند. و این نگرانی است که ما چنین فرصتهای حاکمیتی را در گفتمانهای مدل غربی و غربزده از دست بدهیم و فرصت سوزی کنیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسانرضوی در بخشی دیگر از سخنانش اظهار کرد: در حوزه استان جهت افزایش جمعیت اقدامات خوبی انجام شده است برای اولینبار دستگاههای دولتی در حوزه ازدواج و جمعیت، رصد میشوند و در شاخصهای عمومی ازدواج و فرزندآوری نیز رصد خواهند شد و این موضوعات در ارزیابیها مورد توجه قرار میگیرد.