وزیر اسبق امور خارجه ایران: اگر ایران بخواهد در عرصه روابط بینالملل اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بینالملل خود را روشن کند و در عرصههای بینالملل از دیدگاههای افراط و تفریط به دور باشد.
مراسم اختتامیه «نخستین کنگره بینالمللی دیپلماسی ملل» با همراهی دانشگاه اصفهان و اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی علوم سیاسی ایران، در دانشگاه اصفهان برگزار شد.
به گزارش ایسنا؛ در این مراسم، علی اکبر صالحی، قائم مقام فرهنگستان علوم و وزیر اسبق امور خارجه ایران، به بیان نکات و جمع بندی کلی درخصوص پنلهای برگزار شده در این کنگره پرداخت و اظهار کرد: در این شرایط سخت بینالمللی، برگزاری چنین کنگرهای با همراهی و تلاش انجمنهای علمی دانشجویی علوم سیاسی ایران، حرکتی مفید و مؤثر است و امید دارم که این کنگره مدل و الگویی باشد برای سایر دانشجویان سراسر کشور تا در آینده نزدیک همچنان شاهد برگزاری چنین برنامههایی توسط دانشجویان باشیم.
وی درخصوص جایگاه ویژه کشور ایران در دنیا، تصریح کرد: ایران کشور ویژهای است و این نکته را از باب اینکه ایرانی هستم، عرض نمیکنم، چرا که از گذشته و به گواه تاریخ، ایران کشوری بوده که همواره منشأ حرکتهای بزرگ جهانی بوده است؛ کشور ایران دو مرتبه در تاریخ بهعنوان کشوری که شیوه حکمرانی را به دنیا ارائه داده، شناخته شده است؛ یکی در دوره هخامنشیان، ساتراپها و شیوه اداره مدنی کشور بزرگی که امپراطوری آن تا به امروز بهعنوان بزرگترین امپراطوری جهان شناخته شده است. در آن زمان جمعیت جهان قریب به ۵۰ الی ۶۰ میلیون نفر بوده و نزدیک به ۳۰ میلیون نفر تحت سیطره ایران بوده و با عنوان «The Great Persian Empire» از آن یاد میشود. این ویژگی، نشان از ظرفیت بالقوه یک ملت دارد که در طول تاریخ توانسته است نخستین حکمرانی مدنی را به دنیا ارائه دهد.
وی خاطرنشان کرد: البته همه دانشجویان و افراد دیگر این حق را دارند که انتقاد کنند و این پرسش را مطرح کنند که آیا ما در فرآیند سیاست بینالمللی خود در این ۴۴ سال موفق بودهایم یا خیر؟ درواقع، ما این حق را داریم که عملکرد و فعالیتها را در عرصه بینالمللی مورد ارزیابی قرار دهیم. من هم فکر میکنم که در این ۴۴ سال به دلایل گوناگون که بخشی از آن از اراده ملی و حکمرانان ما خارج بوده، نواقصی داشتهایم و از یک آشفتگی و وجه غیر پایدار در سیاست بینالملل برخوردار بودهایم.
قائم مقام فرهنگستان علوم، انتقاد خود را در عرصه سیاست بینالملل عنوان کرد و ادامه داد: در نقد به سیاست بینالملل میتوانیم بگوییم تکلیف تعاملات بینالملل ما واضح نیست و باید روی این مسئله تأمل کنیم. در اینجا برگزاری این کنگره امیدبخش و نشان مثبتی است، چرا که از بستر دانشجویی استفاده میشود و دانشجویان و جوانان پرتحرک، با نشاط و آرمانگرای حقیقتبین در چارچوب واقعیات، آرمانهای خود را ترسیم میکنند.
وی با تاکید بر اهمیت مشخص شدن تکلیف ایران در عرصه روابط بینالملل، تاکید کرد: اگر ایران بخواهد در عرصه روابط بینالملل اوج بگیرد، باید تکلیف روابط بینالملل خود را روشن کند و در عرصههای بینالمللی از دیدگاههای افراط و تفریط به دور باشد.
قائم مقام فرهنگستان علوم، نیز با اشاره به اهمیت نقش مذاکره و گفتوگو در دیپلماسی، یادآور شد: «دیپلماسی علمی» بخشی از «دیپلماسی عمومی» است و دیپلماسی علمی زبان مشترکی است که قابل فهم است و نمیتوان به توجیهات آن خللی وارد کرد، برای مثال مذاکرات هستهای ما در دنیا مذاکرات موفقی بوده است. علاوه بر این، باید توجه داشت که مذاکره زمانی معنا پیدا میکند که شما از یک ظرفیت و بنیه اقتدار برخوردار باشید، «برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی / که در نظام طبیعت ضعیف پامال است».