وزیر سابق بهداشت با بیان اینکه افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی کارشناسی نشده است، گفت: یکی از اشکالاتی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد، این است که ما در این شورا عضو پزشک نداشتیم؛ اگر چه اخیراً با دستور مقام معظم رهبری، وزیر بهداشت به عنوان عضو به این شورا اضافه شد؛ اما این امر کافی نیست.
سید علیرضا مرندی در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان این مطلب مصوبه افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی اقدامی غیرکارشناسانه بود، اظهار کرد: وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی بیشتر مسائل فرهنگی است که به این موضوعات کمتر پرداخته میشود. در حال حاضر مصوباتی که مربوط به امنیت مواد غذایی یا غیره است مورد توجه قرار نمیگیرد.
وی در ادامه تصریح کرد: به نظر من در حال حاضر مسائل فرهنگی زیادی در جامعه داریم از جمله رسیدگی به نخبگانی که نگران مهاجرت آنها هستیم، همچنین دیگر مسائل فرهنگی از مواردی است که باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
وزیر سابق بهداشت تاکید کرد: تصمیم افزایش پذیرش در رشتههای پزشکی اصلاً کارشناسی نشده است وقتی تصمیمی کارشناسی نشده باشد آسیبهایی را به همراه خواهد داشت. در حال حاضر دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی جا ندارند که این تعداد دانشجویان پزشکی را سر کلاس پذیرش کنند. به طور مثال در پارکینگ پذیرش میکنند. این شرایط اهانت به علم و دانشجو است.
مرندی خاطرنشان کرد: حتی در بسیاری دانشگاهها استاد به اندازه کافی برای پذیرش این تعداد دانشجوی پزشکی وجود ندارد در نتیجه کیفیت آموزش مناسب نیست. بنابراین ما بیسوادی را برای عوامفریبی ترویج میکنیم.
وزیر بهداشت تاکید کرد: ما تلاشهای زیادی برای لغو مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش در رشتههای علوم پزشکی کردیم. امیدوارم رئیسجمهور وزیر بهداشت نیز این تلاشها را ادامه دهند.
تحلیل خبر
بنیانهای علمی کشور، ضعیف نشود!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
مهمترین نکتهای که در زمینه پذیرش تعداد دانشجویان در رشتههای مختلف باید مدنظر باشد، «بالا بردن سطح علمیِ» دانشگاهها، اساتید و دانشجویان و درنهایت فارغالتحصیلان است. متقابلاً بزرگترین خیانت به این کشور این است که تحت عناوین مختلف تعداد دانشجویان را بیش از حد استاندارد بالا ببریم و درنتیجه، جمعی فارغالتحصیلان بیسواد و یا کمسواد علمی را وارد جامعه کنیم.
پزشک بیسواد، مهندس بیسواد، معلم بیسواد و... ضررهای جبران ناپذیری به جان و روح و روان انسانها، عمران و آبادانی کشور، تعلیم و تربیت نسلهای آینده و ... میزنند و خروجی همه اینها، معیوب، ضعیف، ناقص و شکننده خواهد بود. پزشک بیسواد بیماران را میکشد یا ناقص العضو میکند، مهندس بیسواد، پلها، جادهها، سدها و ساختمانهایی را که میسازد، بعد از مدتی فروریخته و از هم میپاشد و در سایر رشتههای مهندسی، عملکرد فاجعه باری دارد.
معلم بیسواد، نسلهای آینده را بیسواد و ضعیف تربیت میکند و پایههای علمی کشور را سست و لرزان بنا مینهد. همچنین بیسوادی در بقیه رشتهها نیز همین سرنوشت غمبار را رقم میزند. همه اینها به خاطر چیست؟ به خاطر روشهای غلط و اشتباهی است که مسئولین ذیربط، در پیش گرفته و مصوباتی با نیّات «غیرعلمی» داشتهاند.
دلسوزی و احساسات بیجا برای افراد و قشرهای مختلف در عرصه علمی، فاجعه پرهزینهای را به دنبال دارد که هیچگاه قابل تصحیح و جبران نخواهد بود.
دکتر مرندی که خود زمانی وزیر بهداشت در دهههای قبل بوده و فرد صاحب نظری در عرصه علوم پزشکی است و مورد وثوق مسئولان در دورههای مختلف بوده، اینک عالمانه و دلسوزانه فریاد میزند که چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت غیرکارشناسی ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی را بالا برده تا جایی که دانشکدهها برای آنها جا ندارند و به جای کلاس درس در پارکینگ مشغول میشوند .... این اهانت به علم و دانشجوست و باعث ترویج بیسوادی و عوامفریبی میشود.
آری انتظار میرود که شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارتقای کیفیت علم و دانایی در کشور بپردازد و عوامل مداخلهگر غیرعلمی را در تصمیمات خود وارد نکند تا علم و فرهنگ در کشور به بن بست نرسد.