رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: موج جمعیت سالمندی باسرعت ایران را فرا خواهد گرفت و جزء اولین کشورها در جهان در این زمینه هستیم که باید برای برون رفت از آن برنامهریزی کنیم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، سید جواد حسینی در مراسم رونمایی از محیط دوستدار سالمند با اشاره به اینکه اکنون ۱۲ درصد جمعیت کشور، سالمند است، اظهار داشت: اگر ۲۸ درصد جمعیت جامعهای، سالمند باشد، آن جامعه به شدت سالخورده خواهد بود.
وی اضافه کرد: در سال ۱۴۳۰، جمعیت سالمند ایران به بیش از ۳۰ درصد میرسد و یکی از سالخوردهترین کشورهای جهان خواهیم شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به جمعیت ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفری سالمندان در ایران تصریح کرد: دولت چهاردهم مقوله سالمندی را جدی گرفته است و تاکنون دو جلسه در این حوزه با معاون اول رئیس جمهور داشتهام که وی دستور تشکیل کمیته هماهنگی کیفیت بخشی مدیریت سالمندی را صادر کرده است.
وارد برنامه نشاط سالمندان خواهیم شد
حسینی با بیان اینکه برای تمامی مولفههای طرح محیط دوستدار سالمند، برنامهریزی خواهیم کرد، افزود: برنامه نشاط و شادی سالمندان مقولهای جدی است که به آن میپردازیم و وارد برنامه نشاط سالمندان خواهیم شد.
وی با اشاره به این موضوع که همچنین با شرکتهای دانش بنیان برای تولید وسایل توانمندسازانه برای سالمندان وارد همکاری شدهایم، تاکید کرد: باید نسل نقرهای را به فعالیتها و خدمات نقرهای پیوند بزنیم. نسل نقرهای به خاطر آموزههای دینی و انسانی مورد احترام قرار گرفتهاند اما اکنون در مسیر شکاف نسلی با کاهش احترام به سالمندان مواجه هستیم.
۴۹۰۰ سالمندِ تنها تحت پوشش بهزیستی هستند
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: پیمایش ملی سالمندان اولین کاری است که انجام خواهیم داد چراکه سالمند شناسی در مولفههای ما از قوت برخوردار است.
حسینی با بیان اینکه شناخت پدیده سالمندی موضوع قابل توجهی است، افزود: پدیده سالمندی در ایران و جهان چندوجهی است. به طور مثال با سالمندان معلول، نیازمند و تنها مواجه هستیم و فقط ۲۳۰ هزار سالمند دارای معلولیت اکنون تحت پوشش بهزیستی قرار دارند.
وی ادامه داد: اکنون ۹۰۰ هزار سالمند از بهزیستی مستمری میگیرند و ۴۹۰۰ سالمندِ تنها، ۲۲۰ هزار سالمند فاقد مسکن و هفت هزار سالمند بیمار تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند.
تسهیل مجوزدهی دهکدههای سالمندی
رئیس سازمان بهزیستی کشور اظهار امیدواری کرد که از موج آخر جمعیتی یعنی موج سالمندی با سالمندی سالم و شاد عبور کنیم.
حسینی افزود: برای داشتن سالمندی شاد، قطعا به تمرکزهای مدیریتی و آینده پژوهی نیاز خواهیم داشت.
وی با اشاره به فعالیت ۶۰۰ خانه سالمندان در کشور به صورت روزانه و شبانه روزی گفت: شیوهنامه پایگاهها و دهکدههای سالمندان را در آیتمهای مجوزدهی قرار دادیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور اضافه کرد: با تجمیع مراکز مخالف هستیم اما اگر شهرکی مورد تایید بود، مجوز خواهیم داد.
آموزش سالمندی در ۷۶۰ مدرسه
حسینی گفت: میانگین سن بازنشستگی در ایران ۷۶ سال است درحالی که سن امید به زندگی ۷۶ سال است، آیا این دوره زمانی باید بانشاط و باکیفیت باشد یا توام با بحران؟
وی تاکید کرد: اگر برای مواجهه با سالمندی آماده نباشیم به جامعه لطمه زدهایم.
وی با بیان اینکه میخواهیم بدون نیاز به اعتبار مدیریت کنیم، افزود: شروع اینگونه مدیریت از طرح بهزیست محله با آموزش سالمندان خواهد بود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: اکنون ۷۶۰ مدرسه در ۷۶۰ منطقه آموزشی را با هماهنگی آموزش و پرورش در دسترس داریم که آموزش سالمندی بدهیم.
حسینی افزود: آموزش سالمندان در پنج مقوله استراحت، تغذیه، ورزش، سبک زندگی و نظام ارجاع خواهد بود و ۲۰۰ نفر از سالمندان تحت پوشش این آموزشها قرار خواهند گرفت و این طرح ظرف یک ماه آینده آغاز میشود.
وی ادامه داد: انجمنهای اپتومتری، ژنتیک و اختلالات گفتار و زبان به این طرح آموزشی پیوستهاند و از ظرفیت شبکه داوطلبان مددکار و پزشکان نیز استفاده خواهیم کرد. این آموزشها برای مراقبان سالمند نیز خواهد بود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: در ادامه برای تولید وسایل توانمندسازانه به سراغ کارخانهها و شرکتهای دانش بنیان خواهیم رفت. محیط دوستدار سالمند را نیز از ۹ شهر آغاز کردیم و به شهرهای دیگر تسری مییابد و ایران دوستدار سالمند را رقم خواهیم زد.