اخيرا رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي اظهار داشته كه بعضي از قسمت هاي قانون اساسي نياز به تغيير دارد . احتمالا اين صحبت پس از مشورت و اعلام نظر برخي از مسئولين در لزوم اين تغييرات گفته شده است و شايد با گذشت زمان جدي تر شود.
در اينكه قانون اساسي فعلي مربوط به 32 سال قبل است و با تغيير شرايط و انباشته شدن مشكلات و پيشرفت علم و تكنولوژي، بايد قانون اساسي نيز به روز شود و تغيير كند،حرفي نيست . اما اينكه كدام اصول و تبصره ها تغيير كند و به جاي آن چه اصول و تبصره هاي علمي تر و به روزتري تصويب شود،نكته قابل تامل و بسيار مهمي است. اينكه اگر قرار باشد قانون اساسي تغيير پيدا كند،چه تغييراتي در آنها مي خواهند بدهند،بايد با تيزبيني و دقت بررسي شود. چون قانون اساسي ميراث و ميثاق انقلاب است و اگر به سطح پايين تري تنزل كند،از انقلاب چيزي باقي نمي ماند.
آيا مي خواهند به نحوي تغيير در قانون اساسي دهند كه:
1-آموزش رايگان حذف شود،يا رايگان بودن آن تضمين شود؟
2- قانون احزاب را همتراز قانون احزاب در كشورهاي پيشرفته كنند؟ يا آن را محدودتر و در چارچوب تنگ تري قرار دهند؟
3-قانون مطبوعات را طوري تغييردهندكه ميدان نقد ونقاديونظارتافكارعمومي بر مسئولان بيشتر شود؟يا همين حداقلي كه وجود دارد به محاق خاموشي رود؟
4- مي خواهند حق راي جديدي به مردم در انتخاب مسئولان بدهند يا حق راي آنان را در مورد و يا مواردي بگيرند و به ديگران بدهند؟ به عبارت ديگر آزادي حق راي مردم موقعي تضمين مي شود كه راي آنها مستقيم و بدون واسطه باشد و اگر مردم براي انتخاب مسئولان رده اول و عزل و نصب آنها، مستقيما خودشان پاي صندوق هاي راي بروند و هر كه را مي خواهند انتخاب كنند به مراتب بهتر است تا اين عمل،با واسطه انجام گيرد و ديگران بخواهند به جاي مردم، انتخاب كنند.
اصولا بايد مشخص كنند كه كدام قسمت هاي قانون اساسي بي خاصيت، يا كم خاصيت يا ناكارآمد است و چه اصولي مي خواهند جايگزين آنها كنند تا مشكلات روزافزونمردمدرابعاداقتصادي،سياسي،اجتماعي،فرهنگي،بهداشتي، آموزش ،اشتغال و ... حل شود.
قانون اساسي را تغيير دهيد ولي تغييري كه به نفع مردم باشد . معمولا چون پيشنويس تغييرات قانون اساسي توسط كساني كه خود در دايره قدرت قرار دارند، نوشته مي شود، آنها هيچ گاه به ضرر خودشان عمل نمي كنند و اختيارات خود را كم نمي كند و لذا پيشنهاد مي شود چنانچه تغيير قانون اساسي مي خواهد عملي شود ،بدون اينكه دست روي اصول خاصي بگذارند، فراخوان بدهند و از مردم بخواهند كه اصولي راكه مي خواهند تغيير كند و اصول جايگزين را به يك سايت ويژه ، اعلام كنند و سپس كميته اي از نخبگان ملت از طيف هاي مختلف، پيش نويس اين تغييرات را آماده و به دولت و مجلس اعلام كنند و پس از تنظيم و تدوين نهايي، به معرض آراي مردم بگدارند.
قطعا افكار و خواسته هاي مردم تا يكي دو دهه گذشته تغيير كرده و مردم خواهان قوانيني هستند كه هم جمهوريت نظام و هم اسلاميت نظام به معناي حقيقي آن عملي شود .بعد از گذشت 3 دهه از عمر انقلاب ، پذيرفته نيست كه به بهانههايي،.اصول اسلام اجرا نشود و جمهوريت نظام، محدود يا معطل و يا مخدوش شود.