گر چه در عالم سياست، پيش بيني رفتارهاي سياسي آينده ي كشورها، بسيار سخت و پيچيده است و تغييرات لحظه اي در مسايل داخلي و خارجي كشورها و در سطح بين الملل، بر اين پيچيدگي مي افزايد و بستر پيش بيني ها و نتايج آن را تغيير مي دهد ولي با اين توصيف، تحليل گران و كارشناسان مسائل سياسي نمي توانند شانه ي خود را از زير بار مسئوليت <پيش بيني كردن> خالي كنند .
مذاكرات سياسي همانند مسابقات فوتبال است. گرچه برخي از كارشناسان ورزشي نتايج برخي از مسابقات را تا اندازه اي پيش بيني مي كنند ولي در 90 دقيقه اي كه بازي جريان دارد هر توپي كه زده مي شود مي تواند نتيجه ي بازي را تغيير دهد. در مذاكرات سياسي نيز هر كلمه اي كه دهان طرفين بيرون ميآيد مي تواند بر نتيجه و سرنوشت مذاكراه تاثير گذار باشد .
آنچه كه در مذاكرات آتي بين ايران و گروه 5+1 در مسكو مي تواند مطرح شود يكي از سناريوهاي زير مي تواند باشد :
1- هر دو طرف از برخي امتيازات صرف نظر كنند و به يك توافق پايدار برسند .
2- هر دو طرف برگرفتن امتيازات حداكثري از طرف مقابل تاكيد ورزند و به نتيجه ي حداقلي رضايت دهند .
3- يكي از طرفين راضي شود كه كوتاه بيايد ولي طرف ديگر همچنان بر تمام خواسته هاي خود اصرار بورزد كه اين نيز رسيدن به يك توافق مطلوب و كارآمد را با مشكل مواجه مي سازد .
با توجه به شناختي كه از طرفين وجود دارد و اينكه هر دو طرف بر خواسته ها و ديدگاه هاي متضاد خود تاكيد دارند به نظر مي رسد كه جريان مذاكره ي مسكو پيرامون سناريوي شماره 2 بچرخد. يعني هر دو طرف برگرفتن امتيازات حداكثري از طرف مقابل تاكيد كنند و كوتاه نيايند، در اين صورت يا توافقي حاصل نخواهد شد و يا بسيار ضعيف و لرزان به توافقات جنبي خواهند رسيد و مسائل في مابين ، استخوان در زخم همانند سابق باقي خواهد ماند. البته اسرائيل و آمريكا اين حالت را بيشتر مي پسندند چرا كه دست آنها را ، هم براي اعمال فشارهاي اقتصادي و سياسي و هم براي طرح حمله نظامي باز مي گذارد .
آنچه كه مذاكره كنندگان و سياستمداران ما، بايد دنبال كنند رسيدن به راه حلي پايدار است كه بتواند آرامش را به درون كشور ما به ارمغان آرود و دسيسه هاي دشمنان را خنثي كند. امروز مهم ترين سلاح در سطح جهاني، سلاح ديپلماسي مبتني بر عقلانيت است .
به جاي درگيري لفظي و ايجاد تنش، بايد عاقلانه ، دشمن را با روش دمكراتيك به ورطه ي باخت كشاند .
اگر كارشناسان و مجريان ديپلماسي ما ، قطعات پازل مذاكره را خوب بچينند و هوشمندانه با طرف مقابل روبرو شوند و بدانند كجا و چقدر امتياز بدهند و امتياز بگيرند ، هم تحريم ها را لغو خواهند كرد و اقتصاد شكننده ما را نجات خواهند داد و هم از فرصتي طلايي جهت اثبات حقانيت خواسته هاي ملت ما بهره خواهند برد . تا ببينيم دو سه هفته آينده نتيجه مذاكرات مسكو به كجا خواهد انجاميد . ان شاء الله خير باشد .