نمایندگان جامعه آزمایشگاههای تشخیص طبی کشور، با اشاره به احتمال حذف ارز تجهیزات پزشکی، نگرانیهای خود را از آینده آزمایشگاههای تشخیص طبی تشریح کردند.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد صاحب الزمانی دبیر مجمع انجمنهای علوم آزمایشگاهی، در نشست خبری که در سالن کنفرانس انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی برگزار شد، گفت: آزمایشگاه مجموعهای است که فعالیتهای بهداشتی و اقتصادی دارد و یک چرخهای باید از این آزمایشگاهها حمایت کنند.
وی افزود: وزارت بهداشت، بیمههای پایه و تکمیلی و خود دولت و سازمان برنامه و بودجه، باید آزمایشگاههای تشخیص طبی را حمایت کنند. اما، در سالهای گذشته این مجموعهها، با هم در کنار آزمایشگاهها نبودهاند.
صاحب الزمانی ادامه داد: در سالهای اخیر که شاهد تشدید مشکلات اقتصادی در کشور بودهایم، شرایط آزمایشگاهها نیز وخیمتر شده و دولت میبایست مابهالتفاوت نرخ ارز مورد نیاز آزمایشگاهها را پرداخت کنند.
وی افزود: بیمهها نیز در پرداخت مطالبات آزمایشگاههای تشخیص طبی کم کاری کرده و در حال حاضر، ۹ ماه بدهی به آزمایشگاهها دارد.
صاحب الزمانی گفت: الان ارز ۴۲۰۰ را دارند حذف میکنند و از اسفند سال گذشته دولت مصوب کرد این نوع ارز به تدریج حذف شود.
وی افزود: آنچه مسلم است، دولت بابت مابه التفاوت نرخ ارز، به مردم یارانه بدهد که افزایش هزینهها متوجه آنها نشود.
صاحب الزمانی ادامه داد: دولت باید این تعهد را به آزمایشگاهها انجام دهد، زیرا با گران شدن ارز، کیت هم گران میشود. آزمایشگاهها که توان پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز را ندارند و دولت باید بدهد.
وی افزود: متأسفانه چهار ماه است که دچار بلاتکلیفی از سوی شورای عالی بیمه سلامت هستیم و آزمایشگاهها مشکل پیدا کردهاند.
صاحب الزمانی گفت: قیمت کیتها بین ۵ تا ۶ برابر گران شده و نمیتواند با تعرفههای فعلی، این کیتها را تهیه کند.
وی افزود: دولت در این ارتباط، ترک فعل کرده و باعث شده آزمایشگاهها دچار مشکل شوند.
دبیر مجمع انجمنهای علوم آزمایشگاهی کشور تاکید کرد: الان آزمایشگاهها با مردم چکار کنند و چگونه این گرانی را به مردم تحمیل کنند.
غلامرضا حمزه لو دبیر انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، گفت: هیچ خدمتی در حوزه پزشکی، بدون کارهای آزمایشگاهی قابل انجام نیست و بیشترین خدمات حوزه سلامت در حوزه پاراکلینیک انجام میشود.
وی افزود: سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون تست آزمایشگاهی در کشور انجام میشود که هر سال حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد به این عدد اضافه میشود.
حمزه لو ادامه داد: وابستگی آزمایشگاهها به ارز، بیشتر از سایر خدمات حوزه سلامت است و در این بین، بیشترین خدمات آزمایشگاهی در بخش خصوصی انجام میشود و هر گونه تغییر در نرخ ارز، خدمات این بخش را تحت الشعاع قرار میدهد.
وی افزود: در حال حاضر، با حذف ارز ترجیحی، چرخه اقتصادی آزمایشگاهها دچار اختلال شده و این شرایط، در مناطق کم برخوردار؛ بیشتر نمایان شده است.
حمزه لو ادامه داد: اگر این مشکل در اسرع وقت و با یک اقدام، عاجل حل و فصل نشود؛ شرایط برای آزمایشگاهها و البته مردم، سختتر خواهد شد.
وی افزود: تمامی تشخیصهای آزمایشگاهی متأثر از نرخ ارز برای تهیه کیتهای تشخیصی است.
حمزه لو درباره کیفیت کیتهای تشخیصی، گفت: تمامی کیتها از فیلتر سازمان غذا و دارو عبور میکنند و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
وی درخصوص استفاده از کیتهای قاچاق در آزمایشگاهها، افزود: ممکن است بعضی از کیتها از مجاری غیرقانونی و قاچاق، وارد آزمایشگاهها شود که اگر اقدام عاجلی صورت نگیرد، وضعیت وخیمتر خواهد شد.
حمزه لو ادامه داد: ارز ۴۲۰۰ آزمایشگاهها از اول آذر ۱۴۰۳ حذف شده و دولت به واردکنندگان ملزومات آزمایشگاهی اعلام کرده باید با ارز ۲۸۵۰۰ اقدام کنند.
سید حسین فاطمی رئیس انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی بالینی ایران گفت: ۹۰ درصد مردم از آزمایشگاههای بخش خصوصی استفاده میکنند و از همین رو، بیمهها نیز از خدمات آزمایشگاهی حمایت میکنند.
وی افزود: ارز ۴۲۰۰ قطع شده و آزمایشگاهها توان خرید ملزومات مصرفی با ارز ۲۸۵۰۰ را ندارند و آزمایشگاهها در حال فروپاشی هستند.
فاطمی گفت: وقتی تشخیص درست نباشد، درمان هم تحت الشعاع قرار میگیرد و ما نمیخواهیم این اختلال در مسیر درمان مردم به وجود بیاید.
وی افزود: گران شدن ملزومات مصرفی آزمایشگاهها، نه برای مردم قابل قبول است، نه برای آزمایشگاهها که بتوانند خریداری کنند.
فاطمی گفت: دولت باید با حذف ارز ۴۲۰۰، حمایتهای خودش را از آزمایشگاهها انجام دهد.
محمد هادی صادقی عضو شورای عالی نظام پزشکی و هیئت رئیسه انجمن آسیب شناسی، گفت: وضعیت تشخیص و درمان در کشور، روند نزولی پیدا کرده و امکان ارائه بعضی از خدمات فراهم نیست.
وی افزود: مابهالتفاوت نرخ ارز باید هرچه سریعتر به آزمایشگاهها تزریق شود تا بتوان از بروز شرایط سخت در مسیر خدمت به مردم، جلوگیری کرد.