دیپلماتهای ارشد ۲۷ کشور اروپایی در آخرین نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴ میلادی در بروکسل گردهم آمدهاند تا درباره تعامل با گروههای مسلح حاکم در سوریه، در پی سقوط دولت بشار اسد تصمیمگیری کنند.
به گزارش ایرنا، اتحادیه اروپا تاکنون با گروههایی که زمان امور در دمشق را به دست گرفتهاند تماسی نداشته و تصمیمگیری در این زمینه را به نشست شورای وزیران امور خارجه محول کرده است.
کایا کالاس که برای نخستین بار در قامت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ریاست نشست شورا را برعهده دارد، به خبرنگاران در بروکسل گفت: ما در جلسه امروز درباره نحوه و سطح تعامل با دولت جدید سوریه رایزنی خواهیم کرد. اینکه چه گامهایی را برخواهیم داشت اگر سوریه در مسیر درستی گام بردارد. سوریه با یک آینده امیدوارکننده اما مبهم مواجه است.
وی درباره خارج کردن تحریر الشام از فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا گفت: ابتدا باید تصمیم بگیریم در چه سطحی میخواهیم با مسئولان دمشق ارتباط برقرار کنیم و سپس درباره گامهایی که میخواهیم برای ارتباط با آنها برداریم صحبت خواهیم
کرد.
برخی از اخبار منتشر شده حاکیست که تعدادی از کشورهای اروپایی درصدد ازسرگیری روابط دیپلماتیک با سوریه هستند.
وزیر امور خارجه آلمان عنوان کرد که این کشور به دنبال راه مناسب برای تعامل با گروه تحریرالشام است. دیپلمات ارشد فرانسوی نیز از اعزام هیئت دیپلماتیک به دمشق و آغاز رایزنیهای اولیه برای ارزیابی اوضاع در سوریه خبر داد.
همچنین الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه اتریش گفت: ما خواهان انتقال مسالمتآمیز قدرت و یک دولت فراگیر در سوریه هستیم. اما مهمترین مسئله بررسی مسیر گفتوگو با مسئولان جدید در دمشق است. اکنون پنجره فرصتی باز شده است و باید تلاش کرد تا آینده بهتری برای مردم سوریه ایجاد شود.
انگلیس که چهار سال پیش از اتحادیه اروپا خارج شد، تماسهایی را با هیئت تحریرالشام برقرار کرده است.
دیوید لمی وزیر امور خارجه انگلیس در این باره گفت: ما در تلاش هستیم تا با استفاده از تمام کانالهای ارتباطی موجود از جمله کانالهای دیپلماتیک و البته کانالهایی که از سوی نهادهای امنیتی انگلیس برای ما مهیا میشود با هیئت تحریرالشام ارتباط مستقیم داشته باشیم.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز پیشتر اعلام کرده بود که واشنگتن با هیئت تحریر الشام در سوریه «تماس مستقیم» برقرار کرده است. هر چند آمریکا این گروه را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است اما بلینکن گفت: ما با هیئت تحریر الشام و سایر گروهها در تماس بودهایم.
از این رو انتظار میرود که دیپلماتهای اروپایی در نشست امروز، نقشه راه تعاملات عملی و ملموس با مسئولان جدید دمشق را مورد بررسی قرار دهند.
کالاس ساعاتی پیش در بیانیهای اعلام کرد که ملاک تصمیم اتحادیه درباره تعامل با دولت سوریه، اقدامات مسئولان مستقر در دمشق است. وی در عین حال تصریح کرد که اتحادیه اروپا آماده ایفای نقش بیشتری در پی سقوط دولت بشار اسد و مشارکت در فرآیند بازسازی این کشور است.
تحلیل خبر
همه منتظرند تا «لقمهای» را بقاپند!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
گاهی این «لقمه»، یک تکه نان است، گاهی مال و دارایی کسی یا کسانی است، گاهی قاپیدن یک انسان، یک جنگل، یک مِلک، یک شهرستان، استان و «کشور» است.
امروز «سوریه» چنین سرنوشتی را پیدا کرده که از یک طرف ترکیه، از طرف دیگر روسیه، اروپا و آمریکا هم به مسابقه نشستهاند تا این «لقمه» را بقاپند و ببلعند.
*ترکیه از عاقبت کشورهای دیگر عبرت نگرفته و میخواهد حکومت آینده سوریه را در چنگ خود داشته باشد. تحرکاتش در عراق و بعضی از کشورهای همسایه، این فرضیه را به ذهن متبادر میکند که این کشور، دنبال تبدیل شدن به امپراتوری عثمانی دیگری است. غافل از اینکه تاریخ نشان داده، همه کشورهایی که دنبال نفوذ در کشورهای دیگر بودهاند، عاقبت خوبی نداشته و نهایتاً شکست خوردهاند.
*روسیه میخواهد پس از اسد، نفوذش را در سوریه از دست ندهد و دولت جدید آن را در مدار قبلی قرار دهد. در حالی که اگر به چگونگی متلاشی شدن اتحادیه جماهیر شوروی سابق نگاه کند، باید عبرت گرفته باشد که وابسته کردن کشورهای دیگر به خود، تا زمان محدودی شاید پاسخ دهد ولی ابدی و همیشگی نیست.
*اروپا و آمریکا، نه به سبک ترکیه و نه به شیوه روسیه- بلکه به روش خودشان- سعی میکنند در خلأ قدرت کنونی و قبل از تثبیت شدن دولت انتقالی، جای پای خود را در سوریه مستحکم کنند.
اینکه دولت جدید سوریه به کدامیک از اینها چراغ سبز نشان دهد، آثار متفاوتی در منطقه خاورمیانه خواهد داشت. تا ببینیم چه میشود!