رئیس انجمن قطعه سازان خودروی ایران گفت: امیدواریم اتفاقی که در ایران خودرو افتاده و به خصوصی شدن این شرکت انجامیده در سایپا هم بیفتد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدرضا نجفی منش، رئیس انجمن قطعهسازان خودروی ایران در نشست خبری این انجمن گفت: ما الان در نقطه عطفی در صنعت خودرو قرار گرفتیم، یکی از مطالبات ما در سالهای اخیر یکی این بود که دولت از مدیریت کنار بکشد و دوم اینکه دست از قیمت گذاری دستوری بردارد. اکنون خواسته اول محقق شده و هر چند مطلوب کسانی نیست اما امیدواریم این مسائل هم بگذرد.
وی افزود: در سالهای دهه ۵۰ کرهایها آرزو میکردند ایران ناسیونال ما را داشتند، اما به هر حال صنعت خودروسازی ایران عقب افتاد با این حال امیدواریم اتفاقی که در ایران خودرو افتاده در سایپا هم بیفتد و دولت تنها نظارتگر و سیاستگذار باشد.
آرش محبی نژاد، دبیر انجمن نیز در این نشست اظهار کرد: زیان انباشته دو خودروساز دولتی کشور ۲۵۰ هزار میلیارد تومان، بدهی جاری دو خودروساز بزرگ ۴۵۰ میلیارد و بدهی کل صنعت خودروسازی به قطعه سازان ۴۵ هزار میلیارد تومان (بدهی کل معوق تعیین تکلیف نشده) است.
دبیر انجمن قطعه سازان ایران خاطرنشان کرد: مردم سالی ۷ میلیون خودرو معامله میکنند که یک میلیون آن از طریق قرعه کشی شرکتهای خودروساز انجام میشود و سوبسید سیاه توزیع شده ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی را در سال ایجاد میکند. ما در جایگاه قطعه سازان کشور نمیدانیم متولی صنعت خودروی کشور کیست و وزارت صمت هیچگاه مسئولیت این صنعت را به طور کامل قبول نکرده
است.
محبی نژاد تصریح کرد: مخالف ممنوعیت واردات هرگونه کالای مجاز هستیم این در حالی است که تعرفه واردات قطعات خودرو پنج درصد است و معیار این تعرفه ارز ۲۸۵۰۰ تومانی است و این خود از ارزش تعرفه کم میکند.
وی تصریح کرد: با توجه به نوسانات نرخ دلار، ۴۰ درصد ارزش مطالبات کنونی قطعه سازان نسبت به شش ماه اول سال کاهش یافته است. توان خرید مردم به شدت پایین آمده و ما باید سازوکاری داشته باشیم که شکاف بازار را از بین ببریم.
دبیر انجمن یادآور شد: خصوصی سازی کار درستی است و ما هم محکم پشت آن ایستادهایم.
تحلیل خبر
چرا دو خودروساز بزرگ کشور 450 هزار میلیارد تومان بدهی دارند؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
قیمت خودروهای ساخت داخل طی دو سه دهه گذشته تاکنون به صورت نجومی افزایش یافته، به طوری که قیمت یک خودرو
10 - 20 میلیون تومانی به 700 - 800 میلیون تومان و در پارهای موارد، به عددی بیشتر رسیده است. این درحالی است که کیفیت و امکانات آنها با استانداردهای بینالمللی، بسیار فاصله دارد. به عبارت دیگر اگر به همین اندازه که قیمت خودروها افزایش یافته، کیفیت و امکانات آنها نیز افزایش مییافت، اینک باید خودروهای داخلی ما در صدر بهروزترین و پرکیفیتترین خودروهای جهان بودند. کدام خودرو در کشورهای دیگر به اندازه خودروهای کشور ما، افزایش قیمت داشته است؟ بهروزترین خودروهای اروپا، آمریکا، ژاپن و ... را با هم مقایسه کنید، ببینید چند درصد افزایش قیمت داشته و دارد؟ قیمت گذاری آنها برحسب امکانات رفاهی و خدماتی که ارائه میدهند صورت میگیرد نه بدون حساب و کتاب.
حال با همه افزایش قیمتهای پی در پی خودروهای وطنی که فشار چند برابر به مردم وارد کرده، اعلام کردهاند که دوخودروساز بزرگ کشور 450 هزار میلیارد تومان بدهی دارند؟
بدهی که نه به خاطر افزایش کیفیت و کمیت تولید بوده و نه به علت نوآوری در صنعت خودرو کشور و جهان. بلکه خودشان به افزایش نرخ تورم و آثار تحریمها و افزایش نرخ ارز اشاره میکنند. در این اوضاع و شرایط اقتصادی و برای پرداخت این بدهیها، چه باید بکنند؟ لابد میخواهند قیمت محصولات خود را افزایش دهند! آیا با افزایش قیمت مجدد خودرو، دوباره بر تورم کشور افزوده نخواهد شد و با افزایش تورم، مجدداً این سیکل و دور و تسلسل باطل، آنها را در تولیدات آینده بدهکارتر نخواهد کرد؟ شک نکنید که غیر این نخواهد شد.
تا زمانی که کشور درگیر تورم و تحریم و افت ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارز و تداوم وضعیت فعلی خواهد بود، هیچ چیز جلوگیر و مانع افزایش بدهیهای کشور، بدهیهای خودروسازان، بدهکاری بانکها و ... نهایتاً بدهیهای مردم نخواهد بود.