دوشنبه 21 مهر 1404 10/13/2025

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

دوشنبه 21 مهر 1404 ، 15 : 17

کد خبر : 29366

از 0 نفر 0

معاون اول رئیس‌جمهور:

کشور به اقتدار علمی نیاز دارد

کشور به اقتدار علمی نیاز دارد

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: با توجه به نیازهای کشور اقتدار علمی و فناوری بویژه در حوزه‌های دفاعی، هوش مصنوعی، پزشکی، دارو و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی باید در اولویت قرار گیرد.+ تحلیل خبر

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: با توجه به نیازهای کشور اقتدار علمی و فناوری بویژه در حوزه‌های دفاعی، هوش مصنوعی، پزشکی، دارو و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی باید در اولویت قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در جلسه‌ای درخصوص نیازمندی‌های علم و فناوری با بیان اینکه توسعه علم و فناوری بویژه فناوری‌های پیشرفته و نوین نگاه راهبردی دولت است تا اثری ماندگار برای کشور بر جای بماند، اظهار کرد: با توجه به نیازهای کشور اقتدار علمی و فناوری بویژه در حوزه‌های دفاعی، هوش مصنوعی، پزشکی، دارو و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی باید در اولویت قرار گیرد.
معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به ظرفیت‌های کشور با وجود نخبگان جوان و اساتید دانشگاهی، بر ضرورت جبران کاستی‌ها در حوزه فناوری‌های جدید بویژه پس از جنگ ۱۲ روزه تاکید کرد و گفت: در دهه‌های گذشته جمهوری اسلامی ایران همواره دست برتر را در منطقه در حوزه‌های امنیت سایبری و دستاوردهای فناورانه داشت که باید همکاری و هم‌افزایی تمامی دستگاه‌های امر و دانشگاه‌ها در کنار ظرفیت‌های بخش خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان بار دیگر به جایگاه واقعی و اول منطقه در حوزه علم و فناوری برسیم. دولت در سه سال آتی علاوه بر تعیین و تکلیف اولویت دستیابی به فناوری‌های پیشرفته در وزارتخانه‌های ذیربط، صندوق‌های حمایتی را به پشتیبانی از فعالیت‌های حوزه فناوری‌ها ملزم کرده است.
تعداد مقالات علمی تولیدی دانشگاه‌ها قابل مقایسه با یک دهه گذشته نیست
وی با اشاره به اینکه تعداد مقالات علمی تولیدی دانشگاه‌ها قابل مقایسه با یک دهه گذشته نیست، تصریح کرد: کارگروه‌هایی در دولت برای رسیدگی به وضعیت معیشتی اساتید تشکیل شده است که تمرکززدایی، فراهم آمدن سازوکارهای لازم برای درآمدهای اختصاصی دانشگاه و اعطای اختیارات لازم از جمله این اقدامات است.
عارف در این جلسه که وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور و مسئولان مرتبط حضور داشتند، بر ضرورت صرفه‌جویی در مراکز و واحدهای دانشگاهی تاکید کرد و عنوان کرد: باید به سمت ایجاد آزمایشگاه ملی و بهره‌گیری از ابزارهای هایتک حرکت کنیم و همچنین مأموریت‌های علمی و فناوری را برای دانشگاه جدی بگیریم تا بتوانیم در منطقه در جایگاه خوبی قرار بگیریم و با اقتدار علم و فناوری پیش برویم.

تحلیل خبر

حل علمی مسائل کشور؛ راهبردی برای عبور از بحران‌ها

وحید جعفری زاده

یکی از شعارها و تاکیدات مسعود پزشکیان، رئیس دولت سیزدهم در ایام انتخابات، لزوم بهره‌گیری از نظرات کارشناسان و سپردن امور به دست متخصصان بود. اظهارات اخیر محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، در خصوص ضرورت اقتدار علمی و فناوری نیز وقتی در کنار این نگاه و رویکرد رئیس جمهور قرار گیرد، برآیند آن می‌تواند به راهکارهای عملی برای برون رفت از بحران‌های حاکم بر کشور منجر شود.
بی تردید ایران امروز در مواجهه با چالش‌های منطقه‌ای و داخلی و در شرایط ناترازی های بحرانی، برای عبور از مشکلات و بحران‌ها نیازمند راه حل‌ها و روش‌های کاملاً علمی، تخصصی و سیستماتیک است. تأکید معاون اول رئیس جمهور بر حوزه‌هایی همچون هوش مصنوعی، پزشکی و تجهیزات آزمایشگاهی و فناوری‌های نوین، نه تنها بیانگر اولویت‌های راهبردی کشور است، بلکه به‌نوعی تأیید و پاسخ به هشدارهای کارشناسان در خصوص عقب‌ماندگی فناورانه و مغفول ماندن بهره‌گیری از روشهای علمی در مدیریت کشور است. این مسئله احتمالاً آن جایی پررنگ‌تر می‌شود که اخبار اقدامات کشورهای همسایه برای عقب نماندن و حتی پیشتازی در بهره‌برداری از علوم و فناوری‌های نوین مرتباً در حال انتشار است.
سخنان عارف در ادامه نگاه رئیس جمهور، در بخش‌های دیگر دولت نیز نمود دارد، به عنوان مثال در اخبار دیروز سخنان استاندار فارس در خصوص نقش انکارناپذیر علم در حکمرانی منتشر شده بود که همه اینها در کنار هم می‌تواند نشانه عزم دولت برای حرکت به سمت حکمرانی علمی باشد، به‌ویژه آنکه دولت وعده داده در سه سال آینده، با تعیین اولویت‌های فناورانه و تقویت صندوق‌های حمایتی، مسیر توسعه علمی را هموارتر خواهد کرد.
با این حال، چالش‌های ساختاری و سیستمی همچنان پابرجاست و این نگاه فعلاً در مقام حرف و سخن است و تا رسیدن به مرحله عمل فاصله دارد. قابل انکار نیست که هنوز هم بسیاری از اقدامات و تصمیماتِ حتی مهم، نه بر مبنای علم، بلکه بر مبنای روشهای غیرعلمی منسوخ مانند آزمون و خطا است.
در نهایت آنچه بیش از همه اهمیت دارد، تداوم این نگاه راهبردی و تبدیل آن به سیاست‌های عملیاتی است؛ سیاست‌هایی که نه‌تنها به تولید مقاله، بلکه به حل مسائل واقعی کشور منجر شوند. اقتدار علمی، اگر با اقتدار مدیریتی همراه نشود، در حد شعار باقی خواهد ماند.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها