سخنگوی ستاد انتخابات کشور با تاکید بر اینکه افراد فاقد شرایط دوازدهگانه ریاست جمهوری ثبتنام نمیشوند، به داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توصیه کرد که پیش از مراجعه به ستاد برای ثبتنام، حتماً اطلاعیه شماره یک این ستاد را که ناظر بر شرایط ثبتنام است، مطالعه و از واجد شرایط بودن خود اطمینان حاصل کنند.
به گزارش ایرنا از مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور، محسن اسلامی روز سه شنبه تاکید کرد ستاد انتخابات از افرادی که حائز شرایط دوازدهگانه مندرج در اطلاعیه شماره یک نباشند، پذیرش و ثبتنام نمیکند.
شرایط مورد تاکید سخنگوی ستاد انتخابات وزارت کشور به مصوبه جلسه مورخ 20/10/1396 شورای نگهبان و اصلاح آن در تاریخ 8/2/1400، برمیگردد که در آن سابقه تصدی حداقل مجموعاً چهار سال در مناصب مهم مانند معاونین روسای قوای سهگانه، اعضای شورای عالی امنیت ملی و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام از شرایط ثبتنام و حضور در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ذکر شده است.
همچنین مدیر مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، روسای سازمانها، مؤسسات، نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت، اشخاص، مقامات و مدیران همطراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان، میتوانند وفق قانون برای ثبتنام اقدام کنند.
اسلامی در تشریح بخش مهم و دیگری که علاقهمندان به ثبتنام جهت نامزدی انتخابات باید به عنوان شروط لازم مورد دقت قرار دهند، گفت: سلامت و توانایی لازم جهت ایفای مسئولیتهای ریاست جمهوری، حداقل سن ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبتنام میبایست، احراز شود.
داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا مرکز مدیریت حوزههای علمیه و نیز ارائه برنامهها و خط مشیهای اجرایی در چارچوب صلاحیت و اختیارات قوه مجریه مبتنی بر اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام و نیز معرفی مشاوران جهت تشریح برنامهها و توان مدیریتی، از دیگر شروطی است که داوطلبان میبایست به آن توجه نمایند.
از دیگر موارد شروط دوازدهگانه که سخنگوی ستاد انتخابات، توجه به آن را از سوی داوطلبان مورد تاکید قرار داد، عدم محرومیت از حقوق اجتماعی در زمان ثبتنام، فقدان سابقه محکومیت کیفری مؤثر، عدم محکومیت قطعی کیفری به جرائم اقتصادی از جمله کلاهبرداری، رشاء و ارتشاء، اختلاس، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی کشور و عدم محکومیت به اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، وابسته نبودن به گروههای غیرقانونی و فقدان سوابق سوء امنیتی از جمله در فتنه سال ۱۳۸۸ و نیز عدم وابستگی به رژیم گذشته و مؤثر نبودن در تحکیم آن است.اسلامی همچنین گفت که همراه داشتن مدارک کامل شامل اصل شناسنامه عکس دارد، اصل کارت ملی، دو قطعه عکس ۶ در ۴ و اصل مدرک تحصیلی (کارشناسی ارشد به بالا)، هنگام ثبتنام ضروری است و داوطلب باید همراه داشته باشد.سخنگوی ستاد انتخابات کشور در تشریح مراحل بعدی ثبتنام گفت، داوطلبان فرم و پرسشنامهای را که به آنان داده میشود، باید مطالعه و پر کنند و بعد از امضای آن به همراه مدارک تحویل کاربر میشود تا در نهایت به شورای نگهبان ارسال شود.
از سخنگوی ستاد انتخابات سؤال شد که آیا مغایرتهای مندرج در شروط ۱۲ گانه را شورای نگهبان احراز خواهد کرد، وی در پاسخ گفت: داوطلبان باید توجه داشته باشند که درصورت وجود هرگونه مغایرت مانند سن، مدرک تحصیلی و... ثبتنام در ستاد انتخابات کشور انجام نخواهد شد.
برای ثبتنام از داوطلبان که از روز پنجشنبه این هفته مصادف به دهم خرداد ماه به مدت ۵ روز آغاز میشود، ۳۰ تا ۴۰ کاربر پیش بینی شده است که به گفته اسلامی فرآیند ثبتنام برای هر داوطلب هم حدود ۴۰ دقیقه طول خواهد کشید.
براساس جدول زمان بندی اسامی ثبتنام شده در ستاد انتخابات وزارت کشور به شورای نگهبان ارسال میشود و این شورا از ۱۵ تا ۲۱ خرداد ماه اقدام به احراز صلاحیت داوطلبان خواهد کرد و ۲۲ خرداد ماه فهرست اسامی تأییدشدگان از سوی شورای نگهبان به ستاد انتخابات وزارت کشور عودت داده میشود.
چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که میبایست خرداد ماه سال آینده برگزار میشد، پس از فاجعه شهادت رئیس جمهور اسلامی ایران آیت الله رئیسی و جمعی از همراهانش، در هفته گذشته، براساس قانون بصورت زودهنگام برگزار میشود که زمان اخذ رأی هشتم تیرماه سال جاری تعیین شده است.
تحلیل خبر
چرا و چه کسانی میتوانند کاندیدای ریاست جمهوری شوند؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
گرچه رئیس جمهور در کشور ما فقط ریاست قوه مجریه را به عهده دارد و قوای مقننه و قضاییه و نیروهای مسلح و برخی نهادها و سازمانهای دیگر، تحت امر و فرمان او نیستند اما شخصیت و منش فکری و مدیریتی وی میتواند در برخی تصمیمات حکومت اثرگذار باشد و لذا افراطی بودن یا میانهرو بودن، درک علمی داشتن یا فهم عامیانه داشتن، اعتقاد به انجام امور اصولی و اساسی یا گرایش به پوپولیسم و عوامفریبی، استحکام در عزم و تصمیم یا متزلزل بودن، اعتقاد به مشاوره و کارشناسی یا خود رأی بودن و ... همگی میتواند در مدیریت کشورداری، مؤثر واقع شود. پس انتخاب نوع فرد و اجازه دادن به افراد توانمند جهت کاندیداتوری و تأیید صلاحیت آنها، بسیار مهم است. آیا ویژگیهای مثبت فوق فقط در افرادی است که قبلاً پست و مقامی در ردههای کشوری و استانی داشتهاند؟ یا سایر هموطنان مان هم که خارج از سیستم اداری بودهاند، میتوانند صلاحیت کاندیداتوری ریاست جمهوری را داشته باشند؟ آیا در بخش خصوصی، مدیرانی توانمندتر از مدیران بخش دولتی و عمومی پیدا نمیشوند؟ آیا در میان اساتید دانشگاه، دانشمندان و پروفسورهای رشتههای مختلف که یا خودشان متمایل نبودهاند وارد مناصب و پستهای دولتی شوند یا زمینه آن را پیدا نکردهاند، شایستگی رسیدن به مقام ریاست جمهوری را ندارند؟ آیا بهتر نیست در میان چند نفر انگشتشمار که صلاحیتشان برای ریاست جمهوری تأیید میشود، چند نفر مدیر توانمند بخش خصوصی و چند استاد دانشگاه و پروفسور رشتههای مختلف هم تأیید صلاحیت شوند تا شاید اتفاق مبارکی رخ دهد و کشور از این همه مشکلات خارج شود؟ اگر در قانون حضور این افراد پیش بینی نشده، آن را اصلاح کنید و اگر مشکلی نیست، میدان را باز کنید.