آیتالله جوادی آملی در دیدار مسعود پزشکیان به موضوع فرهنگ مردم ایران پرداخت و گفت: مشکلات بخشهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حل شده و استقلال کشور محفوظ است، آنها نیز قانونمندانه رفتار میکنند و لذا مسائلی مانند حجاب با فشار حل نمیشود بلکه باید همه سعی کنیم که نه بیراهه برویم و نه راه کسی را ببندیم!
رویداد ۲۴ شفقنا نوشت: حضرت آیتالله جوادی آملی در دیدار دکتر مسعود پزشکیان بیان داشتند: ما مردم ایران، مردمی با فرهنگ هستیم، برکات خون شهدا و آثار آن در کشور وجود دارد و کشور نیز دارای سرمایههای عظیم خدادادی است؛ پس ما همه چیز داریم لذا باید همت ما هم بلند باشد.
وی گفت: ما مردم ایران، مردمی بزرگ و بزرگ زاده هستیم، ما نه یعنی حوزویها و دانشگاهیها، بلکه تمام مردم ایران، چون شناسنامه داریم، تاریخ داریم، جغرافیا داریم و کشوری که دارای تاریخ و جغرافیا است، بزرگ است، شما در هر کجای ایران قدم بگذارید، اثری از آثار باستانی میبینید برخلاف کشوری مانند آمریکا که دارای جغرافیا و آثار باستانی کهن نیست، لذا شأن این مردم بزرگ این نیست که کمیته امدادی اداره شوند!
جوادی آملی افزود: خداوند در قرآن کریم میفرماید ما زمین و آسمان را برای شما مسخّر کردیم، «سَخَّرَ لَکُمْ ما فی السّماوات و ما فی الاَرض» چیزی در عالم نیست مگر مسخّر شما باشد، بشر کمبودی ندارد، شما با فهم، عالم را اداره کنید و استفاده کنید و اداره جهان در هیج کجای عالم با فشار ممکن نیست، بلکه با مِهر اداره میشود!
وی با بیان اینکه مردم ستون دین هستند، گفت: در فرهنگ قرآن، ملّتی که جیبش تهی و کیسهاش خالی است، این ملّت فقیر است. فقیر به معنای گدا نیست، فقیر به کسی میگویند که ستون فقراتش شکسته است و ملتی که ستون فقراتش شکسته است این قدرت قیام ندارد و نمیتواند روی پای خود بایستد، لذا باید با ایجاد اشتغال و کار، فقرزدایی کرد و با سر و سامان دادن به اقتصاد، کاری کرد تا این ستون محفوظ بماند و ملت بتواند روی پای خود بایستد.
جوادی آملی اظهار داشت: در دین اسلام آمده است که شما حق ندارید حتی یک حیوان را به دروغ و فریب و نیرنگ به سمت خود بکشانید، وقتی دین ما حتی اجازه فریب و دروغ به حیوان را نمیدهد به طریق اولی اجازه فریب مردم با وعده و تبلیغ دروغ را نمیدهد.
وی با تاکید بر اینکه باید جلوی اختلاس و فساد گرفته شود، بیان کرد: جامعه اگر ببیند که مشکلات در بخشهای مختلف اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی حل شده و استقلال کشور محفوظ است، آنها نیز قانونمندانه رفتار میکنند و به قانون احترام میگذارند و لذا مسائلی مانند حجاب و این موارد با فشار حل نمیشود بلکه باید همه سعی کنیم که نه بیراهه برویم و نه راه کسی را ببندیم!
تحلیل خبر
عشق یا قانون؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
حجاب، عشق است و عشق، کار دل. باید فردی عاشق حجاب و دل باخته آن باشد تا به عنوان یک ارزش، عاشقانه آن را بپذیرد. همانطور که آیت الله جوادی آملی مرجع تقلید، گفتهاند: «مسئله حجاب با فشار حل نمیشود» قانون را میشود با زور و فشار در جامعه اجرا کرد و برای عدم اجرای آن، مجازات درنظر گرفت ولی «عشق» و «ارزش»، ضمانت اجراییاش، قلب و دل انسان است. تا معتقد به آن نباشی، حتی تظاهر به رعایت آن، نمیتواند آثار فردی و اجتماعی آن را نمایان و بیمه کند.
هر چیزی باید در بستر و مجرای خودش، مورد توافق و قبول مردم واقع شود تا آثارش را به خوبی و به تمامه، ظهور و بروز دهد.
حتی قانون که با چاشنی زور و اجبار همراه است اگر مردم با چشم باز و استدلال و بدون اجبار، آن را بپذیرند، در مرحله اجرا، بهتر و قویتر، آثار مثبت و مفیدش را نشان خواهد داد.
چه کسی به یک روزه دار میگوید از قبل از اذان صبح تا بعد از اذان مغرب، گرسنه و تشنه بمان و برخی چیزهای دیگر را در این ساعات، بر خود حرام کن؟ چه انگیزهای باعث میشود که در پنهان و آشکار، حتی از برآوردن نیازهای معمولی و عادیاش، صرف نظر کند؟ غیر از کار دل و قلب و اکسیر عشق است که روزه دار را به استقبال از گرسنگی و تشنگی، نمازخوان را به محافظت از نماز و قضا نشدن آن، مجاهد راه خدا را به استقبال از شهادت و انسان معتقد را به پذیرش داوطلبانه حجاب و ... تشویق و ترغیب میکند؟ کدامیک از این تعلقات با زور و مجازات و فشار شدنی است؟ اگر این ارزشها و ارزشهای دیگر قرار است در جامعه پایدار بماند و برای همیشه تثبیت شود راهی جز تقویت اعتقادات مردم و عملکردهای جذاب سازمانهای دینی وجود ندارد. به قول این مرجع تقلید، «به بیراهه نرویم و راه کسی را نبندیم» که نتیجه معکوس دارد.