نرخ تورم نقطهای اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه قبل ۲, ۶ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش ۲, ۰ واحد درصدی به ۶۱.۱ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ۲.۷ واحد درصدی به ۴۰.۳ درصد رسیده است.
نرخ تورم سالانه اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای کشور به ۰ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۲.۱ واحد درصد افزایش نشان میدهد.
به گزارش ایلنا، منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. نرخ تورم نقطهای در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ به عدد ۴۶, ۹ درصد رسیده؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۴۶.۹ درصد بیشتر از اردیبهشت ۱۳۹۹ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
نرخ تورم نقطهای اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه قبل ۲, ۶ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش ۲, ۰ واحد درصدی به ۶۱.۱ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ۲.۷ واحد درصدی به ۴۰.۳ درصد رسیده است.این در حالی است که نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ۴۶, ۱ درصد است که نسبت به ماه قبل ۲, ۷ واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ۵۱, ۰ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۲, ۰ واحد درصد کاهش داشته است.
کاهش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه اردیبهشت ۱۴۰۰ به ۰, ۷ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ۲.۰ واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ۰.۸- درصد و ۱.۶ درصد بوده است.این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ۰, ۷ درصد است که نسبت به ماه قبل ۱.۹ واحد درصد کاهش داشته است.
همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ۰.۷ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۲.۳ واحد درصد کاهش داشته است.
افزایش نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای کشور به ۴۱, ۰ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۲, ۱ واحد درصد افزایش نشان میدهد.همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۴۰, ۵ درصد و ۴۳.۲ درصد است که برای خانوارهای شهری ۱, ۹ واحد درصد افزایش و برای خانوارهای روستایی ۲.۶ واحد درصد افزایش داشته است. (آب معدنی، ماءالشعیر و نوشابه)، گروه «قند، شکر و شیرینی» (بستنی پاستوریزه، نبات و شکر) و گروه «دخانیات» است. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «پوشاک و کفش» (انواع کفش)، گروه «هتل و رستوران» (غذاهای سرو شده در رستوران) گروه «بهداشت و درمان» (خدمات آزمایشگاهی و ویزیت پزشک) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
همچنین در این ماه گروه «میوه و خشکبار» (موز و سیب)، گروه «سبزیجات» (خیار، لوبیا سبز و بادمجان)، گروه «شیر، پنیر و تخممرغ» (تخممرغ) و گروه «ارتباطات» (دستگاه تلفن همراه) نسبت به ماه قبل کاهش قیمت داشته است.
درصد تغییرات شاخص قیمت در دهکهای هزینهای کل کشور در ماه جاری
دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برای دهکهای مختلف هزینهای از ۴۰, ۱ درصد برای دهک پنجم تا ۴۷.۵ درصد برای دهک دهم است.
تحلیل خبر
افزایش نرخ تورم به 41 درصد گویای افزایش رو به صعود قیمت کالاها و خدمات است. هرچند در عمل، نرخ تورم بیش از 41 درصد است اما اگر به همین عدد کمتر بسنده کنیم باز نشان میدهد که قدرت خرید مردم تقریباً به نصف رسیده و ارزش پسانداز آنها نیز با افت پول ملی، بیش از 40 درصد ارزش خود را از دست داده است. البته از یکم خرداد (دیروز) که رسماً شورای رقابت اعلام کرد که بین 8 تا 9 درصد به قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا اضافه شده و همچنین رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری از افزایش 10 درصدی قیمت لوازمخانگی ایرانی خبر داد، خود به خود در نرخ تورم 41 درصدی تأثیرگذار خواهد بود. معمولاً همیشه رسم بوده که قبل از انتخابات بنا به مصلحت و ایجاد انگیزش در مردم جهت حضور در پای صندوق آرا، قیمتها را موقتاً ثابت نگه میداشتند اما چه شده است که اینک که 28 روز دیگر تا روز رأیگیری بیشتر باقی نمانده، قیمت اجناس (حتی قیمت نان) را هم تغییر میدهند؟! آیا دیگر اوضاع به گونهای شده که این ملاحظات هم کنار گذاشته شده؟ با این توصیف، پس از پایان انتخابات، چه سرنوشتی در انتظار قیمتهاست؟ اینها همه معماهای جدیدی است که به دلایل مختلف، میتواند تحلیلهای متفاوتی داشته باشد.آنچه که مهم است حالت بیم و امید و خوف و رجائی است که بر شرایط کنونی حاکم شده و در هر زمانی نگاهها به پدیدههایی همانند انتخابات در داخل و خارج کشور گره میخورد و همه در انتظار میمانند ببینند که چه میشود!