عمران خان نخستوزیر پاکستان در مصاحبه با شبکه «روسیا الیوم» به سؤالاتی در خصوص طالبان و روابط ایران و عربستان سعودی پاسخ داد.
به گزارش فرارو، نخست وزیر پاکستان به حمایت قاطع از بهبود روابط ایران و عربستان پرداخت.
براساس مصاحبهای که در وبسایت روسیا الیوم منتشر شده، نخستوزیر پاکستان در پاسخ سؤالی در ارتباط با روابط پاکستان با کشورهای عربی و میانجیگری اسلامآباد میان تهران و ریاض گفت: ایران همسایه ماست و با همسایه باید همزیستی کرد. هر چه روابط شما با همسایگان بهتر شود، این هم برای بازرگانی و هم برای تمام منطقه بهتر خواهد بود.
عمران خان ادامه داد: عربستان سعودی نزدیکترین متحد پاکستان است و دوستی است که در گذشته در زمان نیاز، به پاکستان بارها کمک کرده است از اینرو منافع اصلی ما این است که آنها به تفاهم برسند. برای پاکستان فاجعهبار خواهد بود اگر درگیری میان ایران و عربستان سعودی رخ دهد. نهتنها برای پاکستان بلکه برای تمام جهان در حال توسعه اینگونه خواهد بود زیرا هرگونه اختلاف میان این دو کشور بر روی قیمت نفت تأثیر خواهد گذاشت.
نخستوزیر پاکستان ادامه داد: اگر برخوردی میان ایران و عربستان سعودی رخ دهد، این بر قیمت نفت تأثیر خواهد گذاشت. این مسئله تأثیر ویرانگری بر فقرای تمام کشورها بهویژه در کشورهای در حال توسعه دارد بنابراین من بر این باورم که نه فقط پاکستان بلکه همه باید تلاش کنند تا دستیابی تفاهم میان این دو کشور تضمین شود.
حمایت قاطع نخست وزیر پاکستان از بهبود روابط ایران و عربستان در حالی صورت گرفته است که اخیراً مذاکراتی میان و ایران و عربستان با میانجیگری عراق در جریان است.
این مذاکرات در چند دور در بغداد برگزار شده است و قرار است دور بعدی آن نیز به زودی انجام شود.
ایران و عربستان چند سالی است که روابط دیپلماتیک ندارند و بر سر مسائل مهمی همچون یمن، لبنان و سوریه اختلافات جدی دارند.
تحلیل خبر
قبل از پرداختن به تحلیل متن سخنان عمران خان نخست وزیر پاکستان، ابتدا به موقعیت کنونی پاکستان در منطقه، خصوصاً بعد از تصاحب قدرت توسط طالبان در افغانستان، اشارهای داشته باشیم: پاکستان در معادلات اخیر سیاسی در منطقه، یکی از پشتیبانان محکم طالبان میباشد و در سرکوبی مقاومت پنجشیر آنطور که نیروهای مقاومت میگویند نقش مهمی داشت. از طرف دیگر دو کشور پاکستان و عربستان از حامیان اصلی طالبان میباشند و لذا در این زمینه، یکدیگر را همراهی کرده و از طالبان انتظار دارند که طبق دیدگاههای آنها با دیگر کشورها ارتباط برقرار کند. از جهت دیگر سالیان دراز است که افراطیون مذهبی پاکستان به بمبگذاری به ویژه در مساجد و جلسات شیعیان در نقاط مختلف پاکستان اقدام میکنند، همچنین ابرقدرتها پذیرفتهاند که جهت ایجاد موازنه نظامی بین پاکستان و هند، هر دو دارای بمب اتم باشند. حال با توجه به نکات فوق نگاهی به متن سخنان عمران خان نخست وزیر این کشور داشته باشیم: وی گفته است درگیری بین ایران و عربستان فاجعهبار خواهد بود و اضافه کرده که ایران کشور همسایه ماست و با همسایه باید همزیستی داشت و البته از بهبود روابط ایران و عربستان حمایت کرده است. اما یک نکته بسیار هشداردهنده به ایران هم در سخنان وی دیده میشود آنجا که میگوید: «عربستان سعودی نزدیکترین متحد پاکستان است... برای پاکستان فاجعه بار است اگر درگیری میان ایران و عربستان سعودی رخ دهد.» با دقتی اندک در این سخنان استنباط میشود که عمران خان میخواهد بگوید در ابتدا طرفدار بهبود روابط ایران و عربستان است ولی اگر به دلایلی این اتفاق نیفتاد و کار به درگیری و جنگ کشیده شد، چون عربستان سعودی نزدیکترین متحد پاکستان است پس احتمال حمایت پاکستان از عربستان در جنگ وجود دارد. علاوه بر آن پاکستان محل اختفا و پایگاه عملیات گروههای مخالف جمهوری اسلامی در منطقه سیستان و بلوچستان است.
حال همه این ویژگیهای پاکستان را کنار هم قرار داده و تفسیر کنید که درصورت هرگونه برخورد نظامی، چه اتفاقی در مرزهای ما خواهد افتاد. پس مسئولان کشور باید زیرکانه و با احتیاط کامل در مذاکراتشان با عربستان که مدتهاست در عراق جریان دارد، مشکلاتشان با عربستان را حل کنند تا خدای ناکرده ملت و کشور ما آسیب نبیند.