روابط عمومی ریاستجمهوری در پاسخ به یکی از روزنامهها مبنی بر شکایت دولت سیزدهم از نشریه مورد نظر، اعلام کرد: شکایت از رسانهها در دستور کار نیست و سیاست مبنایی دولت مردمی، تعامل حداکثری با رسانهها و ایجاد فضای مفاهمه با اصحاب رسانه است.
به گزارش ایرنا، در پی درج مطلبی در روزنامه آفتاب یزد در روز سوم مهرماه جاری و ادعای اعلام شکایت دولت سیزدهم از نشریه مورد نظر، روابط عمومی ریاستجمهوری با هدف تنویر افکار عمومی، اطلاعیهای صادر و توضیحاتی درباره این مسئله ارائه کرد.
متن کامل این اطلاعیه به شرح ذیل است.
بسمالله الرحمن الرحیم
در پی درج مطلبی در قالب تیتر یک روزنامه آفتاب یزد در تاریخ سوم مهرماه ۱۴۰۰، که حاوی نسبتی ناروا و غیرمنصفانه به دولت سیزدهم است، موارد ذیل به استحضار افکار عمومی میرسد:
یک- شکایت مورد اشاره علیه روزنامه آفتاب یزد، چنانکه در متن خبر مندرج در این نشریه نیز به آن اذعان شده، در نوزدهم مردادماه، یعنی چهار روز بعد از تحلیف رئیسجمهور دولت سیزدهم اعلام شده است. همانطور که میدانید در آن زمان هنوز اعضای دولت جدید به مجلس معرفی نشده و مدیران ارشد دولت سیزدهم در وزارتخانهها و سازمانها مستقر نگردیده و مدیران دولت پیشین، اداره امور را به عهده داشتند. مضافاً اینکه آن شکایت از سوی یکی از سازمانهای زیرمجموعه یکی از وزارتخانهها مطرح گردیده است. حال چگونه آن جریده محترم رفتار یک مدیر زیرمجموعه یکی از وزارتخانهها را شکایت دولت جدید تلقی نموده است! بدیهی است اطلاق عنوان «دولت رئیسی» به عنوان مرجع شکایت چنانکه در تیتر آن روزنامه محترم ادعا شده، نسبتی ناروا و غیرمنصفانه است.
دو- سیاست مبنایی دولت مردمی، چنانچه بارها از سوی رئیسجمهور محترم و سایر مسئولان ارشد دولت عنوان شده، تعامل حداکثری با رسانهها، تلاش برای بهرهگیری از ظرفیت نظارتی آنها و ایجاد فضای مفاهمه با اصحاب رسانه است. در همین مسیر و در راستای عمل به وعدههای آیتالله رئیسی، رئیس امور دعاوی و قراردادهای نهاد ریاستجمهوری، ۲۹ شهریورماه امسال، در مکاتبات جداگانهای با دادستان کل کشور، ریاست دادگاههای عمومی و انقلاب تهران و ریاست محاکم تجدیدنظر، از همه شکایتهای مطروحه از سوی این نهاد علیه رسانهها اعلام گذشت کرد و خبر این موضوع نیز در رسانهها منعکس گردید.
سه- تعامل با رسانهها، زمینهسازی برای طرح آزادانه انتقادات به معنای کنار گذاشتن قوانین نیست. دولت با نگاهی باز و مسامحه در تفسیر مصادیق، از همه انتقادات رسانهای- فارغ از لحن و نشانگاه نقدها- استقبال میکند اما در خصوص عناوینی که در قوانین کشور جرمانگاری شده، مبنا را متن قوانین میداند.
چهار- دولت و مشخصاً دفتر رئیسجمهوری اسلامی ایران، دست یاری به سوی همه رسانههای کشور و عزیزان تلاشگر در عرصه اطلاعرسانی دراز کرده است و امید دارد از ظرفیتهای ممتاز آنها برای گزارشگری صادقانه آنچه در جامعه جریان دارد و همچنین نظارت بر عملکرد دستگاه اجرایی بهره ببرد.
بدیهی است رعایت دقیق قوانین و مقررات و اخلاق حرفهای و مصالح عمومی و منافع ملی کشور وظیفه همگانی است و از جامعه رسانهای کشور انتظار دارد این موازین را رعایت کنند و دیگران را هم به رعایت آن تشویق نمایند.
نتیجه: شکایت مذکور و مطروحه در آن روزنامه ربطی به دولت کنونی ندارد و نسبت دادن آن شکایت به دولت سیزدهم دور از انصاف و عدالت بوده و انتخاب تیتر روزنامه مذکور خطایی دیگر محسوب میشود.
با احترام
روابط عمومی ریاستجمهوری
تحلیل خبر
اگر نگذارند رسانههای داخلی و وطنی در انعکاس حقایق و واقعیات میدانداری کنند، این میدان به دست رسانههای خارجی خواهد افتاد (همچنان که افتاده است) رسانههای داخلی به چه قصدی مجوز فعالیت گرفتهاند؟ غیر از این است که برای آگاهی بخشی، اطلاعرسانی، شفافسازی، افشاگری خطاها و نظارت بر عملکرد سازمانها و مؤسسات، پا به عرصه فعالیت گذاشتهاند؟ بهترین ابزار در دست مردم و حکومت، تقویت کردن رسانههای گروهی و بازگذاشتن دست آنها در انتشار حقایق و واقعیتهاست.
امروز همانند گذشته نیست که بگوییم اگر رسانههای رسمی و داخلی، سکوت کنند، آب از آب تکان نمیخورد و هیچکس در جریان امور مخفی قرار نمیگیرد. شرایط سرعت و نفوذ اطلاعات در سراسر جهان تا دورترین روستاها به اندازهای قوی و فراگیر است که در کسری از ثانیه یا دقیقه یا ساعت، همه انسانها از طریق اینترنت و آنتنهای ماهوارهای، از مخفیترین لایههای امور اداری، مالی، سیاسی، اجتماعی و ...باخبر میشوند.
حال که اینطور است چرا به رسانههای خودی میدان ندهیم تا آنها این حقایق و واقعیات را برملا کنند؟ کمترین فایده این گردش آزاد اطلاعات این است که یک کلاغ و چهل کلاغ نمیشود و دروغ و راست به صورت آمیخته به خورد مردم داده نشده بلکه با انصاف و رعایت مصالح و منافع ملی و به سبکی متعدلتر، اخبار و اطلاعات انتشار
مییابد.
اینکه با درج یک انتقاد یا تحلیل و انعکاس واقعیات، به سرعت از رسانهای شکایت شود و آن را به محکمه ببرند، نفعش را رسانههای خارجی میبرند و چون درِ آگاهی را از داخل برمردم میبندیم درِ خارج بازتر و مشتری آن بیشتر میشود و نهایتاً ذهن و اندیشه مردم به تصرف رسانههای خارجی درمیآید.
هرچند ما معتقدیم بر اساس آیات قرآن، مردم باید همه سخنان را بشنوند و بهترین آن را انتخاب کنند و هرگز انحصار در رسانه با فرهنگ قران سازگار نیست. پس شکایت از رسانه و تهدید به تعطیلی، هیچ دردی را دوا نمیکند.