به گزارش رویداد۲۴ ، حجتالاسلام محمدتقی نقدعلی درباره اقدامات کمیسیون حقوقی و قضایی برای چارهاندیشی برای زندانیان مهریه گفت: این مشکل البته در بخشهای مختلفی ریشه دارد. بخش نخست آن مربوط به مهریههایی است که متأسفانه بدون پیشبینی عواقب و آگاهسازی و ترغیب خانوادهها، جوانان پای عقدنامهها امضا میکنند و آنها را در این چاله بزرگ قرار میدهند.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس افزود: بخش دیگر این مشکل به عدم فرهنگسازی برای مردم مربوط است که باید در موضوع تعیین مهریه، فرهنگسازی و روشنگری لازم صورت بگیرد تا ابعاد مختلف تعیین مهریههای نامتعارف روشن شود.
وی با بیان اینکه بخش دیگر مشکلات رخ داده در موضوع مهریه بالا مربوط به قانون است، عنوان کرد: قانون فعلی، مهریه را به هر میزان که باشد قابل مطالبه میداند و حق قابل مطالبه بودن همه آثار و تبعات خاص خودش را دارد. به عبارتی در قانون جدید، میزان مهریه توافق شده در سند ازدواج هر چقدر باشد معتبر است و امکان مطالبه آن از طریق دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد.
نماینده مردم خمین در مجلس با بیان اینکه کمیسیون قضایی در تلاش است شرایط فعلی مهریه را اصلاح کند، گفت: در صورت اصلاح قانون، برای رویههای غلطی که در مهریه وجود دارد، ترمز و دستاندازی ایجاد میشود. به عنوان نمونه در پیشنهاداتی که در طرح جمعیت و تعالی خانواده مطرح شده، قرار است مالیات بر مهریه بسته شود و همین به نحوی ترمزی برای جلوگیری افزایش میزان مهریه است.
نقدعلی ادامه داد: وقتی مالیات برای مهریه در نظرگرفته شود، فردی که نسبت به ثبت ازدواج اقدام میکند، مجبور است برای مهریه سنگین مالیات بالایی را به صورت نقدی پرداخت کند که همین سبب جلوگیری از افزایش میزان مهریه خواهد شد.
وی نقد بودن مهریه را از دیگر پیشنهادات ارائه شده عنوان کرد که البته با فتوا علما و شریعت سازگار نیست. البته پیشنهادات دیگری در کمیسیون حقوقی و قضایی در حال بررسی است تا جلوی این روند غلطی که در جامعه وجود دارد، گرفته شود.
نماینده مردم خمین درباره اینکه آیا امکان جایگزین شدن وجه نقد به جای سکه در مهریه وجود دارد یا خیر؟ گفت: فعلاً در کمیسیون موادی در این زمینه به تصویب نرسیده است و نمیتوانیم در این خصوص نظر قطعی داد. اما پیشنهاداتی مطرح شده مبنی بر اینکه نرخ سکه با توجه به زمان ثبت ازدواج و میزان واقعی آن در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: طبق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، دادگاهها حق حبس بدهکاران مهریه را ندارند و این گام خوبی بود که در تصویب قوانین گذشته انجام شد و برای آینده نیز باید ساز و کاری فراهم شود تا جلوی بدهیهای غیرمنطقی گرفته شود.
نقدعلی تأکید کرد: مهمترین کاری که مجلس در بحث مهریه میتواند انجام دهد، ایجاد سرعتگیر برای مهریههای بالا است تا آثار و تبعات آن که مهریههای بالا گریبان جوانان را میگیرد، کاهش یابد.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی با تأکید بر اینکه باید به همه بخشهای جامعه آموزشهای لازم را در این زمینه داده شود، افزود: علاوه بر اینکه مهریه زیاد مشکلات فراوانی برای جامعه مردان ایجاد میکند برای زنان نیز مشکلآفرین است و این احساس در زنان جامعه ایجاد میشود که مهریه بالا پشتوانه محکمی برای آنها است.
وی ادامه داد: از طرفی مهریه بالا سبب خواهد شد تا مردان در زندگی زناشویی احساس بردگی کرده و فضای عصبی و پرخاشگرانه در زندگی حاکم شده و درنهایت کار به جدایی و مشکلات پس از آن منجر شود.
تحلیل خبر
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس که گفته: اگر مهریه بالا میخواهید مالیات بدهید! آیا با مالیات دادن، مشکل مردم حل میشود! یا جیب دولت پر میشود؟ ایشان خطاب به زنان گفته: اگر مهریه بالا میخواهید مالیات بدهید. حال سؤال این است که چه کسی میخواهد مالیات بدهد زن یا مرد؟ حتماً میگویند زن که مهریه بالا میخواهد باید مالیات بدهد. به نظر این آقا کدام دختر دم بخت موقع ازدواج توانایی پرداخت مالیات مهریه چند میلیاردی را دارد؟ مگر زن جوان تازهعروس، میخواهد بلافاصله مهریهاش را به اجرا بگذارد که بخشی از آن را به عنوان مالیات بدهد؟ این چه روشی است که همه راهحلهای مربوط به مسکن، خودرو، خوراک، پوشاک، مهریه و مانند اینها، آخرش باید سر از «مالیات» درآورد؟ چرا اصل ماجرا که کم شدن مبلغ مهریه با توجه به گرانی چند برابری سکه است را به نتیجه نمیرسانند و پسران را از ترس مهریه و زندان نجات نمیدهند و به جای آن به «مالیات» میچسبند؟ شما با این روش میخواهید مشکل مالی دولت را حل کنید یا مشکل ازدواج جوانان را؟
متأسفانه نمایندگان فعلی مجلس در برخی طرحها به جای یافتن راهحلهای علمی، منطقی و اثرگذار، به سراغ امور بیربط میروند و اصل ماجرا را قربانی راهحلهای سطحی و غیرواقعی میکنند همانند طرح صیانت از فضای مجازی که به جای توسعه و تقویت اینترنت و فضای مجازی به محدودسازی آن میاندیشند. از نمایندگان مجلس توقع و انتظار می رود که بهترین راه حل ها در راستای حل مشکلات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی و ... را ارائه دهند تا گرهای از گرههای زندگی مردم باز شود نه اینکه تبدیل به گرههای کور شود و همه در بنبست قرار گیرند.