مدیرکل فراوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو به برگشت خوردن محصولات کشاورزی صادراتی ایران از روسیه واکنش نشان داد.
حسین عزیزی مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در ارتباط با محصولات کشاورزی برگشت خورده از روسیه به دلیل وجود سموم دفع آفات در این محصولات به خبرنگار ایلنا گفت: این مسئله را باید از جهاد کشاورزی بپرسید.
او در پاسخ به این سؤال که نقش وزارت بهداشت در بررسی وضعیت سموم در محصولات کشاورزی چیست، گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید به محصولات کشاورزی شناسنامه بدهد که نداده است.
عزیزی در پاسخ به این سؤال که آیا وزارت بهداشت هیچگونه نقشی در نظارت بر وضعیت سموم کشاورزی ندارد، گفت: مسائل را با هم اشتباه نکنید. وزارت جهاد کشاورزی باید مزارع و باغها را شناسنامهدار کند، یعنی به آنها کد بدهد که این کار را انجام نداده است. گواهی صادرات محصولات خام کشاورزی یعنی سبزیجات و صیفیجات و میوهها همگی برعهده وزارت جهاد کشاورزی
است.
او افزود: وزارت بهداشت هیچ دخالتی در این مسئله ندارد. وزارت بهداشت سبزی و صیفیجات را در سطح عرضه یعنی میادین میوه و ترهبار نمونه میگیرد و از نظر سموم آزمایش میکند که این آزمایشها، تنها بررسی وضع موجود است، اما چون محصولات شناسنامه ندارند، مشخص نیست که این محصولات از کدام باغ و مزرعه است؛ بنابراین این موضوعات هیچ ربطی به هم ندارند. ضمن اینکه صادرات مواد خام کشاورزی هیچ ربطی به وزارت بهداشت
ندارد.
عزیزی در پاسخ به این سؤال که براساس بررسی وزارت بهداشت روی محصولات کشاورزی عرضه شده در ترهبارها، وضعیت سموم استفاده شده در این محصولات چگونه است؟ گفت: ما این مسئله را به سازمانهای مسئول و مجلس گزارش میدهیم، اما وزارت جهاد کشاورزی وظیفه خودش یعنی شناسنامهدار کردن مزارع را انجام نمیدهد.
او در پاسخ به این سؤال که مگر وزارت بهداشت مسئول سلامت مردم نیست و چرا اختلافنظر درباره سلامت محصولات کشاورزی ایرانی وجود دارد؟ گفت: همه این مسائل فعلاً به جهاد کشاورزی مربوط است و باید از آنها بپرسید. اگر هم قرار است هماهنگی صورت بگیرد باید جلسه برگزار شود که طول میکشد و فعلاً تمام مسئولیتهای این موضوع با جهاد کشاورزی است.
عزیزی در پاسخ به این سؤال که آیا وزارت بهداشت اقدامی انجام داده است که نظارتش بر محصولات کشاورزی را گستردهتر از قبل کند، گفت: وزارت بهداشت صدها بار درخصوص شناسنامهدار کردن مزارع نامهنگاری کرده است.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو این سؤال که مهمترین سموم تشخیص داده شده از سوی وزارت بهداشت در محصولات کشاورزی عرضه شده در میادین ترهبار چیست را بدون پاسخ گذاشت.
تحلیل خبر
از چند روز گذشته تاکنون که برخی کشورها، واردات برخی از محصولات کشاورزی از ایران به داخل کشور خود را متوقف کرده و برخی از اقلام همانند کیوی، فلفل و ... را تحویل نگرفته یا برگشت داده یا معدوم کردهاند و علت آن را وجود سموم خطرناک و مشاهده بیش از حد استاندارد سایر سموم در آنها اعلام کردهاند، بحث مهمی در کشور مطرح شده و آن اینکه مسئول نظارت بر صادرات اینگونه محصولات کشاورزی کدام وزارتخانه
است؟
وزارت جهاد کشاورزی در همان ابتدای انتشار این خبر، از خود سلب مسئولیت کرد و وزارت بهداشت (سازمان غذا و دارو) را مسئول آن دانست. اینک وزارت بهداشت در واکنشی جدید، توپ را به زمین جهاد کشاورزی انداخته و مسئول اصلی را این وزارتخانه قلمداد کرده است.
در این رفع مسئولیتها، معلوم نیست چه کسانی باید این مسئولیت را بپذیرند؟
اگر هیئت دولت در این ماجرا به سرعت ورود نکند به یقین، بسیاری از کشورهای خریدار محصولات ایران، یکی یکی دروازه خود را بر روی محصولات کشاورزی ایرانی بسته و کشورهای دیگر را جایگزین خواهند کرد. آنها منتظر نمیمانند که دعوای بین وزارتخانهها و سازمانهای مسئول در ایران به نتیجه مطلوب و مشخص برسد و سریع کشور دیگری را جایگزین میکنند.
از دست دادن بازارهای خارجی، برخی مواقع به چند روز نمیانجامد و برای همیشه رقبا با محصولاتی با کیفیتتر و ارزانتر جایگزین میشوند. هرچند ما در تحلیلهای قبلی گفتیم که متأسفانه مردم ما از این محصولات مضر در حال استفاده کردن هستند و به مرور زمان به انواع بیماریهای خطرناک مبتلا خواهند شد ولی کشورهای دیگر اجازه نمیدهند با محصولات غذایی مسموم ایرانی، جان شهروندانشان به خطر بیفتد.