سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه جزئیات جلسه نوبت صبح این کمیسیون با نمایندگان دولت درخصوص روش تخصیص ارز ترجیحی در سال آینده را تشریح کرد.
به گزارش رویداد۲۴ ، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ در رابطه با جلسه نوبت صبح امروز این کمیسیون، گفت: بحث ما امروز بر سر این بود که دولت دیگر مایل نیست که ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی را به این شکل ادامه دهد. امروز یک جلسه توجیهی در این زمینه گذاشتیم که در خدمت سازمان برنامه و بودجه، وزیر محترم جهاد کشاورزی و معاونین محترم وزیر بهداشت بودیم که دلایل توجیهی دولت را در کمیسیون تلفیق ارائه دهند.
وی ادامه داد: دولت میگوید قادر نیست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را به این روش فعلی ادامه دهم؛ چراکه روش کنونی غیرشفاف، ناعادلانه و تورمزا است و از سوی دیگر هم باعث قاچاق معکوس میشود و هم کالا به آن صورتی که لازم است به دست مردم
نمیرسد.زارع همچنین بیان کرد: همکاران ما در کمیسیون تلفیق به دنبال راهکار جایگزین هستند؛ چون اولویت ما و خط قرمز ما در کمیسیون تلفیق معیشت مردم است. آنچه برای ما اهمیت دارد این است که راهکار دولت را در ازای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بدانیم که چگونه کالا قرار است به دست مردم برسد. آیا روش جایگزین دولت نقدی است یا غیرنقدی؟ و یا اینکه قیمتی که در این کالاها افزایش پیدا میکند چگونه قرار است جبران شود. نظر ما تنها این ۶ قلم کالا نیست بلکه حداقل ۳۰ قلم تعداد کالایی است که دولت باید نظارت مؤثر و خوبی داشته باشد که این کالاها به صورت آسان و فراوان در جامعه وجود داشته باشد و به دست مردم برسد.وی در رابطه با جلسه نوبت عصر اظهار داشت: امروز دو نوبت صبح و عصر جلسه کمیسیون تلفیق در موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و راهکارهای جایگزین آن است که دولت در لایحه بودجه آورده و کمیسیون میخواهد درخصوص برنامهای که دولت دارد اطلاع یافته و پس از آن تصمیم بگیرد.زارع درخصوص زمان شروع به کار کمیسیون تلفیق برای شور دوم لایحه بودجه، گفت: انشاءالله از ابتدای هفته آینده بررسی جزئیات لایحه بودجه را از ماده یک و بحث منابع بودجه آغاز خواهیم کرد.
تحلیل خبر
یکی از موضوعات داغ بودجه سال 1401 که مدتهاست نمایندگان مجلس را به اظهارنظر و موضعگیری علنی واداشته، بحث حذف ارز 4200 تومانی از کالاهای اساسی و سفره ساده مردم است.
تاکنون نمایندگان مجلس، هم به صورت انفرادی، هم در قالب فراکسیونها و هم اعضای کمیسیونها به صورت جدی در مورد حذف ارز 4200 تومانی هشدار داده و عواقب منفی آن را بر روی زندگی مردم و تبعات اجتماعی و سیاسی آن را متذکر شدهاند.
نگرانی همه این نمایندگان، فشار مضاعف و بیشتری است که پس از حذف این ارز بر معیشت مردم خصوصاً طبقات ضعیف و متوسط وارد میآید و با توجه به شرایط بد اقتصادی کنونی، تحمل آن را برای مردم، دشوار قلمداد کردهاند.
همزمان قبل از این اظهارنظرها، متخصصان علم اقتصاد هم به صورتهای مختلف به پیامدها و مشکلات بعد از حذف این ارز در سال آینده ابراز عقیده کرده و با همه اعتقادی که به تک نرخی شدن ارز دارند ولی آستانه تحمل مردم هم در شرایط سخت اقتصادی کنونی را مدنظر قرار داده و خواهان تجدیدنظر در این قسمت از لایحه بودجه شدهاند.
هرچند به نظر میرسد اکثریت نمایندگان مجلس که سکوت اختیار کرده و در مقابل لایحه دولت و انتقادات مردم محافظهکارانه دم فروبستهاند به احتمال قوی نهایتاً رأی به حذف ارز 4200 تومانی خواهند داد ولی باید مسئولیت پاسخگویی به افکار عمومی و افزایش مشکلات مردم حوزه انتخابیه خود را نیز بپذیرند و در سالهای آتی، دیگران را مقصر قلمداد نکنند چرا که حق رأی از آنِ آنهاست و فعلاً سرنوشت مردم و کشور با آرای آنان رقم میخورد. تا ببینیم در پایان بررسی لایحه بودجه، نتیجه آرای نمایندگان مجلس چه خط و نشانی برای سال آینده میکشد.