وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) با بیان اینکه تعهد ارزی فعلاً حذف نمیشود، از درج همزمان قیمت مصرف کننده و تولیدکننده روی کالاها به طور موقت خبر داد و گفت که مهلت مصوبه ممنوعیت واردات خودرو تا اواخر اردیبهشت سال آینده است که دیگر تمدید نخواهد شد و با توجه به تقاضای انباشته، احتمالاً تا بیش از ۱۰۰ هزار خودرو وارد خواهد شد.
به گزارش ایسنا، سید رضا فاطمی امین اظهار کرد: برای بهبود وضع خودرو برنامه دو ساله تنظیم شده است. همچنین از اواسط سال آینده بسیاری از مسائل در زمینه قرعه کشی، کیفیت و موضوعات دیگر یک به یک حل خواهد شد، ولی یک دوره دو ساله برای حل کامل مسائل صنعت خودرو لازم است.
معرفی سه خودروی جدید در سال آینده، خودروهای ۴۰۵ و سمند و تیبا از رده خارج خواهند شد
فاطمی امین با بیان اینکه تولید خودرو در سال آینده ۵۰ درصد افزایش خواهد داشت تأکید کرد که باید زیرساختها فراهم شود و یکی از زیرساختها، تأمین مالی زنجیره است. همچنین ایران خودرو در سال آینده خودروهای ۴۰۵ و سمند، سایپا هم تیبا را از رده خارج خواهند کرد و برنامهریزی برای معرفی سه خودروی جدید در سال آینده انجام شده است.
اهمیت ارتباط بین کسب و کارها؛ باید از سوریه درس بگیریم
وی درباره برنامه حمایت از صادرات گفت: در هفت ماه گذشته با هفت کشور مذاکره کردیم. این کشورها مکمل ما در تجارت بینالمللی هستند. ظرفیتهای ایران مورد نیاز این کشورهاست و آنها به استفاده از فناوریهای موجود در ایران اعلام آمادگی کردند. در تجارت خارجی یکی از راهبردها ارتباط کسب و کار با کسب و کار است. چون تا زمانی که ارتباط فقط در سطح دولتها باشد دستخوش مسائل سیاسی خواهد شد. مثلاً در سوریه شاهد هستیم شرکتهایی از کشورهایی که معارض بودند و علیه مردم سوریه کار کردند با شرکتهای سوریهای کار میکنند. چون بین شرکتها ارتباط وجود دارد.
مافیای خودرو چه کسانی هستند؟
وی درباره وجود مافیای خودرو هم تصریح کرد: مافیا وجود دارد، اما در جاهایی که شاید با تصور مردم متفاوت باشد یعنی شبکههایی وجود دارد که منافع آنها اجازه نمیدهد اتفاقات خوبی بیفتد؛ بنابراین منافعی شکل گرفته که با منافع مردم هم راستا نیست و وظیفه ما شناسایی آنها و حل این مسائل است.
وزیر صمت با تأکید بر لزوم واگذاری خودروسازی به مردم، اظهار کرد: در حال حاضر دولت سهم کوچکی در ایران خودرو و سایپا دارد؛ اما یکی از نقصها، ساختار سهامداری ایران خودرو و سایپاست. در دورهای به اشتباه ایران خودرو و سایپا سهامدار خودشان شدند، یعنی سایپا درآمد داشته و به جای اینکه درآمد را صرف تحقیق و توسعه محصول کند خودش ۴۰ درصد از سهام شرکت را خریده است.
به گفته وی این شرایط دو نقص دارد. اول اینکه منابع از تولید خارج شد و دوم اینکه مدیرعامل سایپا، مدیرعامل شرکتی را تعیین میکند که این شرکت به هیئت مدیرهای که در شرکت سایپا باشد رأی میدهد و هیئت مدیره سایپا، مدیرعامل را تعیین میکند. البته در مورد ایران خودرو این شرایط خفیفتر است و یکی از دستورات رئیسجمهوری اصلاح این شرایط است.
مصوبه ممنوعیت واردات خودرو تمدید نمیشود
وزیر صمت با بیان اینکه مشکلات صنعت خودرو زیاد اما قابل حل است، گفت: ممنوع شدن واردات خودرو برای حمایت از صنعت خودرو نبود، بلکه برای مدیریت تراز ارزی کشور بود. چراکه در سال ۱۳۹۶ تحریمها اعمال شد و فروش نفت کاهش پیدا کرد. مصوبه ممنوعیت واردات خودرو تا اواخر اردیبهشت سال آینده فرصت دارد که در دولت قصد نداریم آن را تمدید کنیم؛ بنابراین به طور خودکار از اواخر اردیبهشت سال آینده واردات خودرو آزاد خواهد شد. البته در سنوات گذشته تا ۱۰۰ هزار خودرو واردات داشتیم که فکر نمیکنم در سال آینده بیش از این تعداد واردات انجام شود.
حذف تدریجی قرعه کشی خودرو
فاطمی امین همچنین با بیان اینکه از اواسط سال آینده به تدریج قرعه کشی حذف میشود، تصریح کرد: البته این طور نیست که از ابتدای سال ۱۴۰۱ قرعه کشی نداشته باشیم. چون هنوز تولید در حال رشد است و با تقاضا فاصله دارد؛ اما وقتی خودرو به اندازه کافی باشد دیگر انگیزه سوداگری موضوعیت ندارد.
وی همچنین با بیان اینکه سال آینده ۱۵ درصد قیمت تمام شده خودرو کاهش پیدا میکند که این زیان خودروساز را کاهش میدهد، اظهار کرد: در حال حاضر قیمت تمام شده بیشتر خودروها بالاتر از قیمت فروش آن است و این زیان موجب میشود خودروساز در تولید دچار مشکل شود.
وزیر صمت درباره دو نرخی بودن خودرو و اختلاف زیاد با بازار در سال آینده نیز گفت: قطعاً این فاصله کاهش پیدا میکند. چون در حال حاضر تقاضا بیشتر از عرضه است و بین قیمت بازار با قیمت تولید فاصله وجود دارد، اما با تعادل بازار، تنظیم میشود.
تحلیل خبر
به نظر میرسد آرام آرام دولتمردان اصولگرا حرفهایی میزنند که نشان میدهد در عمل متوجه شدهاند که «اقتصاد» فرمول خاص خود را دارد و نباید همه جا آن را با سیاست قاطی کنند. این تغییر نگرشها تا اندازهای امیدوارکننده است. موقعی که وزیر صنعت، معدن و تجارت میگوید: «باید از سوریه درس بگیریم؛ در سوریه شاهد هستیم شرکتهایی از کشورهای معارض بودند و علیه مردم سوریه کار کردند و الان با شرکتهای سوریهای کار میکنند، چون تا زمانی که ارتباط فقط در سطح دولتها باشد دستخوش مسائل سیاسی است ولی موقعی که «کسب و کار» در کشورهای مختلف با «کسب و کارهای» کشور دیگر ارتباط داشته باشند، تحت تأثیر مسائل سیاسی، تعطیل نخواهند شد» جای امیدواری است.
البته امروز حتی دولتها گرچه در مسائل سیاسی با هم اختلاف زیاد دارند ولی مراودات تجاری و اقتصادی خود را حفظ میکنند و در پارهای از موارد توسعه میدهند چرا که نبض زندگی و شاهرگ حیاتی همه دولتها و حکومتها، توانمندی اقتصادی آنهاست. با اقتصاد قوی میتوان در عرصههای علمی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی، رسانهای، فناوری و ... قویتر و جذابتر ظاهر شد و کشورهای دیگر را محتاج خود کرد اما با فقر و تنگدستی، هیچ کشوری توجهی به کشور فقیر نمیکند و همیشه در حاشیه خواهد بود.
اینکه وزیر صمت، به آرامی جرات کرده بگوید حتی شرکتها و کسب و کارهای معارض و مخالف را هم میتوان تشویق به رابطه با کسب و کارهای کشور ما کرد، تحول مبارکی است و بدون شک سایر وزرا هم به این نتیجه رسیدهاند اما شاید به صورت علنی جرات نکنند مثل وزیر صمت اظهارنظر کنند.
علم و توسعه و پیشرفت کشور، قهر و صلحی نمیشناسد و نمیتوان براساس سلایق و برداشتهای فردی و گروهی با کشورها، قطع روابط اقتصادی کرد بلکه باید حتی از دشمن، حداکثر استفاده به نفع منافع ملی کشور خود را کرد. این روش باید روش استراتژیک مدیریت کشور باشد تا هیچگاه در بن بست قرار نگیرد و همیشه به سمت پیشرفت و توسعه حرکت کند. اقتصاد فرمول خاص خود را دارد و فقط از همان مسیر و راه علمی میتوان به بالندگی و پیشرفت روزافزون رسید. امید که مسئولان با واقعگرایی بتوانند گرههای کور اقتصاد کشور را باز کنند و آن را از خطرات و مخاطرات برهانند.