سازمان جهانی بهداشت هشدار داد ۹۹ درصد از جمعیت جهان در ۱۱۷ کشور، هوای آلوده تنفس میکنند و این مسئله منجر به افزایش موارد بیماریهای تنفسی شده است.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری پرنسا لاتینا، سازمان جهانی بهداشت پس از تجزیه و تحلیل بیش از شش هزار شهر در ۱۱۷ کشور جهان اعلام کرد «پس از زنده ماندن از یک دوره بیماری همهگیر، اینکه هنوز هفت میلیون مرگ قابل پیشگیری و سالهای بیشماری از سلامتی از دست رفته به دلیل شرایط جوی وجود دارد، غیر قابل قبول است».
«ماریا نیرا» رئیس بخش محیط زیست، تغییرات آبوهوا و سلامت سازمان جهانی بهداشت اطمینان داد گزارش منتشر شده، بزرگترین پایگاه داده پیرامون غلظت دی اکسید نیتروژن به عنوان یک آلاینده رایج شهری است. دیاکسید نیتروژن عموماً از استفاده انسان از سوختهای فسیلی و بهویژه درنتیجه حرکت خودروها در مناطق شهری تولید میشود. این ذرات میتواند باعث بروز بیماریهای تنفسی نظیر آسم شود. افرادی که در معرض این آلاینده قرار دارند نشانههایی از قبیل سرفه، سوت کشیدن گوش و مشکلات تنفسی پیدا میکنند.
طبق اعلام این کارشناس سازمان جهانی بهداشت، اندازهگیری ذرات معلق ناشی از دود گازوئیل، گرد و غبار جادهها، آلودگی ناشی از کشاورزی و فرآیندهای تولیدی با قطرهای مساوی یا کمتر از ۱۰ یا ۲.۵ میکرون نیز در این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است.
نیرا گفت: این ماده توانایی نفوذ به ریهها و جریان خون را دارد که باعث مشکلات قلبی عروقی، عروقی مغز و تنفسی میشود.
سازمان جهانی بهداشت در این گزارش توضیح داد که هر دو گروه آلاینده عمدتاً از فعالیتهای انسانی مرتبط با سوزاندن سوختهای فسیلی سرچشمه میگیرند.
این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرد: نگرانیهای فعلی انرژی، اهمیت تسریع انتقال به سیستمهای انرژی پاکتر و سالمتر را برجسته میکند.
نیرا از دولتها خواست تا استانداردهای ملی کیفیت هوا را مطابق با آخرین دستورالعملهای کیفیت هوا که صادر شده، اتخاذ یا بررسی و اجرا کنند.
به نوشته یورو نیوز، این گزارش تأکید میکند که در بسیاری از مناطق جهان، هوا به ذرات معلقی آلوده است که مستقیماً و از راه مجاری تنفسی وارد زبان، رگها و سرخرگها شده و بیماری ایجاد میکند. سازمان جهانی بهداشت هشدار میدهد که کیفیت هوا در کشورهای شرق مدیترانه، جنوب شرقی آسیا و پس از آن قاره آفریقا، ناسالمتر از دیگر نقاط جهان است.
دادههای این گزارش بینالمللی نشان میدهد منشأ ذرات معلق که کیفیت هوا را برای تنفس کاهش میدهد، هم میتواند ناشی از فعالیتهای انسانی و هم سرچشمه طبیعی داشته باشد: حمل و نقل، نیروگاههای سوختی، کشاورزی، سوزاندن پسماندها و فعالیتهای صنعتی دیگر از یک سو و شنهای صحرایی از سوی دیگر، عاملان اصلی وجود ذرات معلق در هوا به شمار میروند.
تحلیل خبر
آب، غذا و هوا سه مؤلفه و عناصر تضمین کننده سلامتی انسان هستند. آب پاک، غذای پاک و هوای پاک بخش اعظم سلامت جسمانی انسان را تأمین میکنند و به انسان نشاط و شادابی بخشیده و لذا باعث سلامت روحی و روانی انسان نیز میشوند. عمده توان و انرژی انسان از این سه منبع بوده و قدرت دفاعی و سیستم ایمنی بدن را در برابر هر نوع بیماری بالا میبرند.
متأسفانه در قرن گذشته تاکنون به موازات پیشرفت صنعت، تکنولوژی علم و فنآوری باهمه خوبیهایی که دارند ولی
مردم جهان «آب پاک، غذای پاک و هوای پاک» را از دست داده و درنتیجه گرفتار انواع امراض و بیماریهای خطرناک از جمله سرطانهای گوناگون شدهاند.
پسابهای صنعتی، گازهای گلخانهای، مواد شیمیایی و ... همه زندگی مردم را احاطه کرده
است.
آبهای آشامیدنی و کشاورزی با انواع آلودگیها وارد بدن انسان میشود، همراه با آن انواع غذاهای آلوده به سموم و مواد شیمیایی، سیستم گوارش ما را شبانه روز درگیر کرده و آلودگی هوا و افزایش روزافزون دود و گازهای خطرناک ریه ما را تهدید میکند. به استثنای موارد ژنتیکی، بیشتر بیماریهای قلبی و عروقی، مغزی، تنفسی و سرطانها از ناحیه غذاهای آلوده، مایعات آلوده و هوای آلوده است.
کار به جایی رسیده که سازمان بهداشت جهانی هم احساس خطر کرده و میگوید: 99 درصد جمعیت جهان، هوای آلوده تنفس میکنند. دی اکسید نیتروژن که یک آلاینده رایج شهری است عموماً از سوختهای فسیلی، دودهای کارخانهها و خودروها، نیروگاههای سوختی و سوزاندن پسماندها تولید میشود و ریزگردها و شنهای ریز معلق در هوا نیز سیستم تنفسی انسانها را درگیر میکند.
درمجموع اگر جامعه جهانی بخواهد با این آلایندهها زندگی کند به خاطر پیشروی و افزایش روزافزون آنها، آینده پرمخاطره و دردناکی در انتظار همگان خواهد بود.
شاید در قرون آتی بشر به جایی برسد که همان سبک زندگی انسانهای اولیه را ترجیح دهد. پس باید راهحلی بجوید و خود را از این مهلکه برهاند.