سید جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی گفت: یارانهای به منظور جبران افزایش قیمت آرد به مردم خواهیم داد که بیش از هزینهای است که به آنها تحمیل شده است.
به گزارش رویداد۲۴ ، وزیر جهاد کشاورزی گفت: یارانهای به منظور جبران افزایش قیمت آرد به مردم خواهیم داد که بیش از هزینهای است که به آنها تحمیل شده است.
سید جواد ساداتینژاد با بیان اینکه جنگ روسیه و اوکراین دنیا را با یک بحران امنیت غذایی مواجه کرده است، زیرا حجم زیادی از غذای جهان در این منطقه تولید میشود، گفت: این دو کشور ۷۰ درصد روغن و ۳۰ درصد غله جهان را تولید میکنند.
او ادامه داد: این اتفاق باعث شده همه کشورها دچار بحران در امنیت غذایی شوند. در برخی کشورها جیرهبندی مواد غذایی صورت گرفته و قیمت کالاهای اساسی در اقلام مختلف بین ۳۴ تا ۶۰ افزایش یافته است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که برای پایداری و حفظ امنیت غذایی همه دولتها بر روی مسئله امنیت غذایی تمرکز دارند، گفت: ما نیز در ایران به دلیل اینکه به گندم یارانه میدهیم طبیعتاً با افزایش قیمت جهانی و چالشهای بحران امنیت غذایی این فاصله زیاد شده و همین موضوع قاچاق را افزایش داده است.
ساداتینژاد در ادامه به وضعیت قاچاق نیز اشاره کرد و گفت: گزارشها نشان میدهد که حجم فزاینده قاچاق انجام میشود که جلوگیری فیزیکی از آن امکان ندارد. برای مثال وقتی یک کیسه آرد ۵۰ کیلویی را ۳۸ هزار تومان میفروشیم، آن طرف مرزها قیمت به ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان هم میرسد.
او تصریح کرد: قانون بودجه سال ۱۴۰۱ دولت را ملزم میکند نظام توزیع یارانه را تغییر دهد. یعنی یارانه از روی کالا با توجه به بحرانی که در جهان وجود دارد و باید سفره مردم را حفظ شود به سمتی حرکت کند که این یارانه مستقیماً به دست مردم برسد. این کار با توجه به شرایط جهانی سرعت گرفته است.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: در گام اول برای اینکه قیمت نان در نانواییهای کشور تغییر نکند که هیچ تغییری هم نکرده، آرد صنف و صنعت یعنی گندمی که به صنف و صنعت داده میشد با نرخ آزاد هر کیلو ۱۲ هزار تومان محاسبه شده تا با این کار بتوانیم از قاچاق این کالا جلوگیری کنیم. همچنین دولت ملزم به جبران این موضوع است که یارانهای در روزهای آینده این افزایش قیمت را جبران خواهد کرد و مبلغی که به مردم داده خواهد شد بیش از هزینه است که به آنها تحمیل میشود. این اقدام در رفع فقر مطلق هم بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
ساداتینژاد با بیان این که سال گذشته با خشکسالی شدیدی مواجه بودیم، گفت: کل گندم خریداریشده در سال ۱۴۰۰، ۴.۵ میلیون تن بود. این نشان میدهد نسبت به هشت میلیون تنی که در بعضی سالها میخریدیم این خشکسالی چقدر باعث کاهش تولید شده است. البته کل منطقه درگیر خشکسالی است و یکی از کشورهای همسایه ما که سه میلیون تن کمبود گندم دارد قصد دارد این کمبود را از کشور ما به صورت قاچاق تأمین کند که این موضوع نیاز به صیانت دارد.
او در ادامه گفت: متأسفانه در حال حاضر هیچ کشتی در اوکراین پهلو نمیگیرد و سال آینده بحران غلات ادامهدار خواهد بود. دولت از پایان سال گذشته تمهیدات لازم را برای تأمین ارز علیرغم سختیها اندیشیده است تا فراوانی داشته باشیم. در حال حاضر نیز هیچ کمبودی در کالاهایی مانند ماکارونی، غلات، نهادههای دامی و روغن در کشور وجود ندارد.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان گفت: قیمت نان در حال حاضر در کشور هیچ تغییری نکرده است و اخباری که در این زمینه منتشر شده نادرست است. فقط گندم صنف و صنعت به صورت آزاد عرضه میشود.
تحلیل خبر
«بهانه تراشی» برای گران کردن انواع کالاها این قدر تکراری و مشمئزکننده شده که حال مردم را به شدت بد میکند.
گاهی بهانه میکردند میگفتند چون بنزین در ایران ارزانتر از کشورهای همسایه است پس باید آن را گران کنیم تا مردم در داخل کشور آن را با قیمت واقعی! مصرف کنند و قاچاق نشود.
گاهی میگفتند علت گران کردن گوشت گوسفند این است که جلوی قاچاق آن به کشورهای دیگر را بگیرند!
امروز هم میگویند چون آرد در ایران ارزانتر از کشورهای همسایه است پس باید آن را در داخل گرانتر به مردم خودمان بدهیم تا قاچاق نشود!
برای همه کالاها در داخل و خارج کشور در این چند دهه بهانههای مختلف و البته تکراری عنوان کردهاند. اینها نمیگویند علت اصلی پایینتر بودن قیمت بنزین، گوشت، آرد و ... در داخل کشور ما، بیارزش شدن پول ملی است و باید جلوی افت ارزش پول ملی را بگیرند، نمیگویند چون قیمت ارز طی چند سال، چندین برابر شده و پول ملی ما بیارزش شده باید فکری به حال آن کنند، نمیگویند چه کسانی در بالا و پایین بردن قیمت ارز مقصرند و باعث این همه فشار و اجحاف به مردم میشوند، نمیگویند راه حل علمی جلوگیری از افت پول ملی چیست و چه کار باید بکنند،...
فقط سادهترین راه که همان گرانتر کردن قیمت همه کالاها به بهانههای مختلف است را در پیش میگیرند و دلایلی را برای آن ذکر میکنند که یک دانشآموز را هم نمیتواند قانع کند.
وزیر کشاورزی به جای اینکه دنبال راهحلهای اساسی، علمی و نجاتبخش باشد به این دلایل توجیهی ضعیف روی میآورد و حرفی میزند که یک بخشدار تازهکار هم نمیزند.
آقای وزیر گفته: «یارانهای به منظور جبران افزایش قیمت آرد به مردم خواهیم داد که بیش از هزینهای است که به آنها تحمیل شده»
باید به وی گفت: همانقدر که یارانه احمدینژاد به بخشی از مردم باعث نجات آنها از موج گرانیها شد! این یارانهها هم خواهد شد!
جناب وزیر باید راهی در پیش بگیرد که باعث افزایش رضایتمندی مردم شود نه اینکه به افزایش نارضایتی عمومی دامن زند.