به گزارش حوزه تشکلهای دانشگاهی خبرگزاری فارس، شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در نامهای به رئیس جمهور، ضمن درخواست برای اقناع افکار عمومی قبل از اجرای تصمیمات مهم اقتصادی، نوشت: بارها کارشناسان، دلسوزان و جریان دانشجویی به شما اعلام کردند که در مورد اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی، دولت با تدبیر و عقلانیت تصمیم بگیرد. زیرا اقلام باقیماندهای که ارز ترجیحی دریافت میکنند، حساسترین کالاهای موجود در سبد زندگی مردم به حساب آمده و مردم تحمل گران شدن یکباره همگی آنها را ندارند! بیبرنامگی دولت محترم در این مورد باعث گردید مجلس شورای اسلامی نیز تصمیم صحیح را در این مورد اتخاذ نکند و با این وجود اختیار این اقدام بزرگ را به دولت واگذار نمود.
متن نامه به شرح ذیل است:
جناب آقای دکتر رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
از تصمیمات اقتصادی شوکآور و بدون اقناع مردم پرهیز کنید! همانگونه که جنابعالی در بیان و عمل شعار دولت مردمی را برای خود برگزیدهاید، مردم اصلیترین جایگاه را در نظام اسلامی دارند. ضمن اینکه باید یادآور شد دولت سیزدهم نمیتواند هیچ طرح و تصمیم بزرگی را بدون مشارکت مردم به درستی اتخاذ کرده و به نتیجه برساند، اگر معتقدیم هدف از همه اصلاحات اقتصادی، برقراری عدالتاجتماعی و اصلاح امور مردم است، لازم است که در مورد این اصلاحات به درستی با مردم صحبت شده و مردم در مورد مسائل اقناع شوند. بیتردید در صورت تبیین صحیح، مردم نه تنها به مانعی در مقابل تحولات تبدیل نمیشوند بلکه به کمک شما خواهند آمد.
متأسفانه در چند ماه اخیر افزایش قیمتهای متعدد در کالاهای عمومی اتفاق افتاده که افکار عمومی پاسخ قانعکنندهای برای این افزایش قیمتها دریافت نکرده است. مشخصاً این جمله که "این تکلیف قانونی است که در بودجه نوشته شده است" پاسخی قانع کننده برای عموم مردم نیست و صرفاً توجیهی در سطح ادبیات مسئولین جمهوری اسلامی تلقی میشود.
از سوی دیگر میدانیم در برخی موارد به دلیل میزان تورم افسارگسیخته در چند سال اخیر، افزایش قیمتها اجتنابناپذیر است؛ اما نه برخوردهای پلیسی و تعزیراتی برای کنترل قیمتها راه به جایی میبرد و نه پنهانکاری و عدم توجه به اقناع افکار عمومی چارهساز است؛ پس چاره کار صداقت و همراه کردن مردم است.
جناب آقای رئیسجمهور!
حتماً مشاوران و دستیاران محترم جنابعالی بههمریختگی اوضاع قیمت برخی کالاها را در چند هفته اخیر به شما منتقل کردهاند، اما جهت اطلاع عرض میکنیم که قیمت انواع نان صنعتی، ماکارونی و سایر کالاهایی که از سهمیه آرد صنف و صنعت استفاده میکنند به دلیل افزایش چند برابری و دفعی قیمت آردِ آنها به مقدار قابل توجهی افزایش یافته است. این افزایش چند برابری به صورت دفعی، شوک جدی به صاحبان صنوف گسترده و صنایعی که تا دیروز از سهمیه آرد یارانهای استفاده میکردند، وارد نموده. مسلماً صنوفی که آرد و نان صنعتی بخش اصلی هزینههای آنها را تشکیل میدهد، دچار چالش جدی افزایش قیمت و کاهش فروش خواهند شد.
تأسفبار این است که این تصمیم بدون هیچ اطلاعرسانی از جزئیات اجرایی و انگیزههای مدنظر قبل از اجرا صورت گرفته است! حتی با وجود اجرای این تصمیم نیز هنوز هیچ اطلاعرسانی صحیحی از سوی وزارت جهاد کشاورزی که ظاهراً تصمیمگیرنده اصلی این کار است برای مردم صورت نگرفته است!
ما به عنوان جریان دانشجویی به خوبی میدانیم که دولت سیزدهم به دلیل بیش از هشت سال کمکاری دولت گذشته، با چالشهای اساسی در عرصه اقتصاد مواجه است، خصوصاً موضوعات تعیین تکلیف نشدهای مانند تخصیص ارز ترجیحی و افزایش شدید نیاز ارزی کشور برای تأمین کالاهای اساسی، از سوی دیگر یارانه زیادی که دولت برای پایین نگه داشتن قیمت کالاهای اساسی پرداخت میکند منجر به قاچاق گسترده و هدررفت منابع کشور میشود و بیم کمبود جدی این کالاها در کشور احساس میشود اما...
جناب آقای دکتر رئیسی
متأسفانه تبعات عدم اطلاعرسانی درست دولت در مورد اصلاح یارانهها و خصوصاً یارانه ارز ترجیحی باعث شده، در کنار به هم ریختن بازار کالاهای مرتبط با آرد، بازار روغن و قند و شکر نیز به هم ریخته و به یک باره این کالاها کمیاب یا نایاب شده که سیگنالی بسیار نگران کننده در درون خود دارد. بارها کارشناسان، دلسوزان و جریان دانشجویی به شما اعلام کردند که در مورد اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی، دولت با تدبیر و عقلانیت تصمیم بگیرد. زیرا اقلام باقیماندهای که ارز ترجیحی دریافت میکنند، حساسترین کالاهای موجود در سبد زندگی مردم به حساب آمده و مردم تحمل گران شدن یکباره همگی آنها را ندارند! بیبرنامگی دولت محترم در این مورد باعث گردید مجلس شورای اسلامی نیز تصمیم صحیح را در این مورد اتخاذ نکند و با این وجود اختیار این اقدام بزرگ را به دولت واگذار نمود.
جناب آقای رئیسی!
بسیج دانشجویی به عنوان چشم بیدار مردم با عنایت به شبکه گسترده خود در کشور به جد به شما اعلام میدارد که جامعه آمادگی لازم برای این میزان افزایش قیمتهای یکباره با این سطح از بیبرنامگی در اجرا را ندارد. دلسوزانه به شما اعلام میداریم که بههمریختگی بازارها در چند هفته اخیر و خصوصاً تصمیم شوکآور وزارت جهاد کشاورزی در مورد افزایش چند برابری قیمت آرد صنف و صنعت، میتواند تبعات و ناآرامیهای اجتماعی به دنبال خود داشته باشد خصوصاً امروز که رسانههای ضد انقلاب و ضدمردمی در کمین نشستهاند تا کشور را به آشوب بکشند و از ثمره آشوبها کشور و مردم مستضعف را بیشتر تحت فشار تحریمها قرار دهند. لازم است که دولت محترم در حوزه تصمیمگیری و اطلاعرسانی با هماهنگی و قدرت بسیار بیشتری وارد عمل شده و از تصمیمات شوکآور و بدون اقناع افکار عمومی پرهیز کند.
رئیس جمهور محترم!
اینک که کشور در آستانه تصمیمات سخت قرار دارد، علاوه بر شجاعت و عقلانیت در تصمیمگیری، جهاد تبیین برای مردم نیز ضرورتی انکارناپذیر است. بسیج دانشجویی و جریان انقلابی در صورت تصمیمگیری صحیح و اقناع افکار عمومی؛ برای تکمیل تلاش دولت در تبیین اقدامات اصلاحی به نفع عموم مردم در کنار دولت خواهند ماند. همچنین انتظار میرود جنابعالی به عنوان شخص اول دستگاه اجرایی کشور با مردم پیرامون مسائل ذکر شده گفتگو کنید.
تحلیل خبر
سالهاست که بدنه دلسوز جامعه به دولتهای مختلف به ویژه از زمان احمدینژاد تاکنون، هشدار و تذکرات حیاتی داده و میدهند.
این هشدارها گاهی در قالب کارشناسی، گاهی پیامدشناسی، گاهی حقوق شهروندی، گاهی تعالیم دینی و ... ارائه و برآنها تأکید شده است.
*در قالب کارشناسی: بدون شک امروز هیچ کشوری نمیتواند خارج از تکیه بر علم مدیریت، علم اقتصاد، علم روانشناسی اجتماعی، علم سیاست و سایر علوم انسانی عهدهدار پیشرفت، ترقی و رفاه ملت خویش باشد. در عصر جدید اگر کشوری حتی در یک مورد از علم حکومتداری خطا کند، احتمال اینکه بسیاری از رشتههایش، پنبه شود و زحماتش به هدر رود، وجود دارد. سالهاست که دوران آزمایش و خطا گذشته است و همه امور باید بر محور دانایی و علم روز، ارزیابی و تصمیمگیری شود. سرعت ماشین پیشرفت و توسعه به اندازهای زیاد است که لحظهای غفلت، کشور را به بیراهه پرتاب خواهد کرد. پس مسئولان، کشور را بر ریل مطمئن علمی قرار دهند و با مدیریت علمی، هدایت کنند در غیر این صورت، اوضاع بدتر خواهد شد.
*پیامدشناسی: همه دلسوزان و کارشناسان بارها هشدار دادهاند که هر تصمیمی مسئولان بگیرند، پیامدهای خاص سیاسی اجتماعی خواهد داشت و بحرانهای دهه گذشته این دیدگاه را تأیید و اثبات کرده است. در جهان، مردم هر کشوری آستانه تحمل مشخصی دارند و مردم ایران با اینکه در همه فراز و نشیبها و سختیها، تحمل و صبر کردهاند ولی بنا به بیانیه و نامه بسیج دانشجویی باید مواظب این آستانه تحمل بود و فشارهای اقتصادی بر مردم نباید کار را به جاهای باریک بکشاند.
*حقوق شهروندی: این مردم، حقوق و تکالیفی دارند نمیشود فقط از آنها خواست که به تکالیفشان عمل کنند و حقوق قانونی خود را که حداقل آن «زندگی آزاد و آباد» است، نادیده بگیرند.
مردم حق دارند که از دولت، عدالت، رفاه، پیشرفت و عزت بخواهند و هر کاری که در آن ظلم دیده شود یا به جای رفاه به سمت فقر حرکت کند و عزت آنها را به خطر بیندازد را برنتابند.
این هشدار دیگری است که نه فقط بسیج دانشجویی بلکه فرهیختگان جامعه، بارها و بارها بر آن تأکید کردهاند.
* تعالیم دینی: در کتاب خدا و سنت رسول الله (ص) و سلوک و احادیث معصومین (ع) تأکید شده که فقر، عامل کفر است و جامعه مؤمنین باید جامعهای برخوردار از نعمات الهی باشد. همه دستورات الهی، هر کدام هشداری به مسئولان است که باید در عمل و نه در شعار به آن پایبند باشند تا کشور را از این شرایط نجات یابد.
در نامه بسیج دانشجویی هشدارهای مهمی مطرح شده که نادیده گرفتن آنها، پیامدهای غیرقابل جبرانی خواهد داشت.