عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: وقتی دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف میکند نمیشود انتظار داشت که تنها ۴ قلم کالا گران شود، هرکسی که این حرف را گفته اشتباه کرده است، این اتفاق نمیتواند منطقی باشد و سایر کالاها متأثر از افزایش قیمت این کالاها خواهند بود.
لطفالله سیاهکلی نماینده مردم قزوین و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با سرنوشت اقدام جبرانی دولت برای حمایت معیشت خانوارها پس از اجرای طرح حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: وقتی دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف میکند نمیشود انتظار داشت که تنها ۴ قلم کالا گران شود، مثلاً آرد یک کالای پایه است، روغن و شکر هم کالاهای پایه هستند وقتی نرخ آرد تغییر میکند تا شیرینی و بیسکوییت و ماکارونی هم تغییر میکند یا روغن و شکر هم همینطور. بنابراین این انتظاری که بعضی افراد از دولت دارند که فقط نرخ ۴ قلم کالا تغییر کند، حتماً غلط است.
وی ادامه داد: همینطور این انتظار که دولت بتواند قیمت را برمبنای ۱۴۰۰ نگه دارد هم انتظار نادرستی است.
سیاهکلی درخصوص راهکارهای جبرانی، اظهار داشت: راه این است که دولت بیاید مابهالتفاوت را به صورت نقدی یا کالایی به شهروندان بدهد. خب برخی معتقدند که نقدی تورم ایجاد کرده و باعث افزایش میزان نقدینگی در اقتصاد کشور میشود و همچنین از سوی دیگر ممکن است که برخی سرپرستان خانوار مبلغ پرداختی را برای خانواده هزینه نکنند.
وی افزود: بعضیها هم به کالابرگ اعتقاد دارند که هم تورم را دامن نمیزند هم خانوار مجبور است که کالا بگیرد و مصرف کند این به بعضی از خانوادههایی که ممکن است سرپرستش کمتوجهی کند، کمک میکند. من هم به شخصه با کالابرگ موافق هستم و فکر میکنم که این کار خوبی است و دولت برای اینکه مردم در این جابهجایی قیمت مواد غذایی دچار بحران نشوند و خانوار دچار سوءتغذیه نشود، حتماً باید به جبران هزینهها و گرانیها کمک کند و اگر به صورت کالا کمک کند بهتر است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پاسخ به اینکه انتظار گرانی فقط ۴ قلم کالا توسط دولتمردان مطرح شد و وعده داده شد، عنوان کرد: به نظر من اشتباه کردند، هرکسی که این حرف را گفته اشتباه کرده است، این اتفاق نمیتواند منطقی باشد و سایر کالاها متأثر از افزایش قیمت این کالاها خواهند بود. نباید این مسئله گفته میشد که انتظار ایجاد کند آن هم در شرایطی که چنین امری اصلاً منطقی نیست.
نماینده مردم قزوین در پاسخ به این سؤال که «اکنون دولت پیشنهاد حذف قید شهریور ۱۴۰۰ را در قالب لایحه آورده است، موضع مجلس چه خواهد بود؟»، ابراز داشت: شرط مجلس این بود که خانوار به قیمت ۱۴۰۰ بخرند و مابهالتفاوت را دولت بدهد، البته من هنوز لایحه اخیر دولت را مطالعه نکردم اما حتماً دولت پیشنهادی میآورد که مابهالتفاوت را پرداخت کند.
وی تصریح کرد: اگر پیشنهاد به این صورت باشد که بخواهد این مسئله را کاملاً حذف کند، مجلس قطعاً با این مخالفت خواهد کرد.
تحلیل خبر
زمانی که وزیر کشور گفت: «فقط قیمت چهار کالا تغییر میکند» همان موقع ما در روزنامه طلوع مورخه 22 اردیبهشت 1401 ذیل تحلیل همین خبر نوشتیم: «مجموعه اقتصاد یک کشور، همه بر یکدیگر مؤثر است و این فعل و انفعال قابل تفکیک نیست. مگر میشود شما چهار کالای اساسی همانند مرغ، تخممرغ، روغن و لبنیات را افزایش قیمت دهید بعد بگویید بقیه کالاها نباید تغییر کنند؟!»
امروز بعد از سه ماه، مسئولان در قوای سه گانه به همین نتیجه تحلیل خبر مذکور رسیدهاند و میگویند این حرف که با حذف ارز 4200 تومانی فقط قیمت چهار کالا تغییر میکند، اشتباه بود چرا که عملاً شاهد تغییر قیمت شدید در همه کالاها و خدمات بوده و هستیم.
اثرگذاری و اثرپذیری همه کالاها و خدمات در فرآیند افزایش قیمتها امری معلوم و مشخص میباشد و با هیچ وسیله و مانعی نمیتوان بین آنها سد کشید. مجموعه این افزایش قیمتها خود را در رشد نرخ تورم نشان میدهد و صد البته قبل از آن در سفره مردم قابل نشان دادن است.
حذف ارز 4200 تومانی که مسئولان قول دادند بر قیمت سایر کالاها، حتی داروها و درمان اثر نخواهد گذاشت، اما گذاشت! به هر داروخانهای مراجعه و لیست قیمتهای فروردین و امروز را با هم مقایسه کنید به راحتی به این افزایش قیمت پی میبرید.
بیمارانی که با انواع داروها سر و کار مستمر دارند زودتر از بقیه شهروندان به این افزایش قیمتهای چند باره واقفند. در اخبار دیروز هم وزارت بهداشت اعلام کرده بود که افزایش قیمت مواد غذایی و کم شدن میزان آنها در سفره مردم، چه تأثیرات خطرناکی بر سلامتی مردم و خصوصاً بر نسل آینده دارد.
درمجموع مسئولان باید طوری سخن بگویند که گذشت زمان، حرف آنان را باطل نکند چون در این صورت، اعتماد عمومی به اینگونه سخنان از بین میرود.