جمعه 2 آذر 1403 11/22/2024

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

یکشنبه 13 شهریور 1401 ، 03 : 17

کد خبر : 25692

از 0 نفر 0

وزیر علوم: پذیرش به سمت دانشجویان هزینه پرداز سوق یابد

وزیر علوم:  پذیرش به سمت دانشجویان هزینه پرداز سوق یابد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خطاب به روسای دانشگاه‌ها گفت: قائم مقام وزیر علوم نامه‌ای به دانشگاه‌ها داده تا رؤسای دانشگاه‌ها ارزیابی شوند و هدف ما از این کار جابجایی نیست بلکه هدف این است که رؤسای دانشگاه‌ها بدانند چه مسائلی حساس بوده و در آن بخش بیشتر تلاش کنند.+ تحلیل خبر

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خطاب به روسای دانشگاه‌ها گفت: قائم مقام وزیر علوم نامه‌ای به دانشگاه‌ها داده تا رؤسای دانشگاه‌ها ارزیابی شوند و هدف ما از این کار جابجایی نیست بلکه هدف این است که رؤسای دانشگاه‌ها بدانند چه مسائلی حساس بوده و در آن بخش بیشتر تلاش کنند.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدعلی زلفی‌گل در سومین روز اجلاس روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری برگزار شد، تصریح کرد: همانطور که عملکرد ما ارزیابی می‌شود، روسای دانشگاه‌ها هم ارزیابی می‌شوند که بدانیم نسبت به چه مسائلی حساس هستید. وظیفه ارزشیابی بر عهده دکتر سلیمانی است که با جدیت تمام پیگیری می‌شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: من از سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی تشکر می‌کنم که پذیرای روسای مؤسسات آموزش عالی کشور بودند. روسای دانشگاه‌ها جزو سرمایه‌های کشور هستند و در هر مکانی وارد شوند به آن وجاهت می‌بخشند.
دکتر زلفی‌گل با بیان اینکه انتخاب روسای دانشگاه‌ها، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری، ساعت‌ها طول می‌کشد، تصریح کرد: باید فرد انتخاب شوند از تمام جوانب جامع باشد. وزارت علوم، شما را سرمایه می‌داند. نگاه به شما مثل نگاه به سرمایه‌های نمادین است، قدر شما را می‌دانیم و شما هم قدر خود را بدانید.وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به سخنان دکتر سلیمانی قائم مقام وزیر علوم گفت: ایشان به موضوع وقف اشاره کردند. اگرچه توانایی مالی چندانی برای پرداخت پول و وقف نداریم اما می‌توانیم از ظرفیت خدادادی خود استفاده کنیم و خود را وقف کنیم.
وی با بیان اینکه اگر توان، عمر، دانش خود را صادقانه صرف جوانان کنیم، خداوند به ما عزت می‌دهد، اظهار کرد: خوشا به حال انسانی که طرفش خدا باشد و با خدا معامله می‌کند. ما باید برای پیشرفت مردم مظلوم که سال‌ها تحت تاثیر تحریم استکبار هستند، تلاش کنیم.دکتر زلفی گل توضیح داد: به طور قطع، مدیریت در شرایط کنونی سخت است اما شما مردان روزهای سخت هستید. هرچه نیت بیستری داشته باشیم، خداوند متعال در این مسیر به ما بیشتر کمک خواهد کرد. هرچه بیشتر بدانیم که خداوند قدرت مطلق است، پروردگار بیش‌تر به ما کمک می‌کند. اگرچه شرایط سخت است اما موظف هستیم که کشتی علم، پژوهش و فناوری را سالم برانیم.وزیر علوم با بیان اینکه مواردی را برای شما مطرح می‌کنم که باید در کانون توجه شما قرار گیرد، تصریح کرد: اراضی دانشگاه‌ها را برای ساخت منزل مسکونی اختصاص دهید. جلساتی با روسای دانشگاه برگزار کرده‌ایم؛ در این جلسات مطرح شد، بخشی از زمین‌ها را برای ساخت مسکن اعضای هیئت‌علمی اختصاص ندهیم بلکه مجموعه خانه‌های سازمانی بسازیم که هیئت علمی جوان در آن ساکن شود و پس از چند سال زندگی در این خانه‌ها، خودش صاحب‌خانه شود.عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه از شما می‌خواهم که از ظرفیت قانون جهش تولید استفاده کنید، توضیح داد: از ظرفیت خیرین و واقفین برای ساخت منزل اعضای هیئت علمی در دستور کار قرار گیرد.
دکتر زلفی‌گل درباره تغییر شیوه پذیرش دانشجو گفت: بخشی از پذیرش دانشجویان را به سمت خودگردان یا هزینه پرداز سوق دهید. در این شرایط، دست شما باز می‌شود، چرا که در قبال برخی مسائل مسئولیتی ندارید. وقتی از ظرفیت دانشجویان هزینه‌پرداز استفاده کنید، دیگر مسئول خوابگاه نیستید. در ارتباط با این موضوع باید توجه داشته باشید که قشر آسیب‌پذیر صدمه نبیند و عدالت آموزشی برقرار باشد.
وی ادامه داد: چابک‌سازی اداری در دستور کار قرار دهیم. هوشمند شدن سیستم اداری سبب می‌شود که میزان هزینه‌های اداره دانشگاه‌ها، پژوهشگاه و پارک‌های علم و فناوری کاهش یابد. با نصب دوربین و دوربین هوشمند می‌توان تعداد نیروهای حفاظت فیزیکی دانشگاه‌ها را کاهش داد. منظور از چابک سازی این نباشد که دانشگاه‌ها از تعداد خدماتی که ارائه می‌دهند، بکاهند.به گفته وی، نقش نظارتی اعضای هیئت امنای تمکین را در کانون توجه قرار دهید. این گروه، حق نظارت بر عملکرد دانشگاه را دارد.
وزیر علوم تصریح کرد: در مباحث فرهنگی سخاوتمند باشید. شما در بحث آموزشی تأثیر چندانی ندارید اما با کارها فرهنگی، انجمن‌های علمی، هیئت مذهبی و کانون صنفی می‌توانید جغرافیای اوقات فراغت دانشجویان را مدیریت کنید.
وی گفت: معاونان اداری و مالی باید بداند که سرویس دهنده به بخش‌های فناوری، آموزش و فرهنگی هستند. معاونانی موفق است که معاونان دیگر به ویژه معاون فرهنگی درخصوص اعطای بودجه رضایت داشته باشند.
وزیر علوم اظهار کرد: روسای دانشگاه باید پس‌انداز داشته باشند و تمام اعتبار دریافتی را خرج نکنند. شهریور ماه، بخشی از تخصیص دانشگاه‌ها پرداخت می‌شود. حال حاضر، زمان تنظیم لایحه بودجه است، دانشگاه‌هایی که اعتبارات کم دارند با اطلاعات دقیق به سازمان برنامه مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه آیت‌الله رییسی، رئیس‌جمهور طی یک سال گذشته حدود ۱۰ بار در مؤسسات آموزش عالی حاضر شده است. این موضوع حاکی از آن است که علم و فناوری برای کشور مهم است، ادامه داد: شورای عالی علوم و تحقیقات و فناوری نیز با حضور رئیس جمهور تشکیل شد و مصوبات خوبی داشت. از ظرفیت این شورا استفاده کنید همچنین با معاونت پژوهشی ارتباط بیشتری داشته باشید که می‌توانند در بخش‌های مختلف شما را حمایت کنند. برخی از دانشگاه‌ها ساختمان بلااستفاده دارند آن را بفروشید و در پردیس اصلی بسازید.
وی گفت: رئیس جمهور تاکید کرده است کلاس‌ها کاملاً حضوری است و ما مطیع قانون هستیم. همچنین عنوان کردند اگر برجام به نتیجه رسید تولید داخلی آسیب نبیند و دانشجویانی که به دلیل کرونا افزایش سنوات داشته‌اند با آنها سخاوتمندانه برخورد کنید.
وزیر علوم تصریح کرد: در مباحث فرهنگی سخاوتمند باشید. شما در بحث آموزشی تأثیر چندانی ندارید اما با کارها فرهنگی، انجمن‌های علمی، هیئت مذهبی و کانون صنفی می‌توانید جغرافیای اوقات فراغت دانشجویان را مدیریت کنید.عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یک رئیس دانشگاه موفق کسی است که اولویت‌بندی داشته باشد. بدون برنامه‌ریزی کلنگانی نکنید و پروژه‌های ناتمام را به نسل دیگر واگذار نکنید. ما در وزارت علوم ۵ اولویت در نظر گرفته‌ایم که در این چهار سال برایان تلاش می‌کنیم.
وزیر علوم خطاب به روسای دانشگاه‌ها گفت: اگر توانایی تأمین استاد، منابع، امکانات و خوابگاه را ندارید، رسته جدید اضافه نکنید.
دکتر زلفی گل در پایان با بیان اینکه من از شما می‌خواهم که با همکاری ادبا به فکر سرود دانشگاهی باشید. تنها ۵۳ دانشگاه در کشور سرود دارند، سرود می‌تواند موجب افتخار دانشجویان دانشگاه باشد، خاطرنشان کرد: از ظرفیت تعامل غفلت نکنید چرا که از فرصت‌های خوبی می‌توانید استفاده کنید.

تحلیل خبر

سخنان وزیر علوم در سومین روز اجلاس روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری در حالی مطرح می‌شود که رئیس جمهور در نخستین روز همین اجلاس سخن از اهمیت تولید علم و حمایت همه جانبه دولت از دانشگاه‌ها گفته بود. وی همچنین تاکید کرده بود که دانشگاهی می‌خواهیم که هم بتواند خود و هم جامعه را نجات دهد. سخنان رئیس جمهور، دست مایه تحلیل شماره قبل روزنامه بود؛ اما سخنان اخیر وزیر علوم از این جهت جالب است که گویی نگاه رئیس جمهور با وزیر همسو نیست! اینکه جناب زلفی گل معتقد است روسای دانشگاه برای سلب برخی مسئولیت‌ها از خود مانند تأمین خوابگاه، باید به سمت دانشجویان «هزینه پرداز» بروند یعنی به جای آنکه دولت در قامت حامی تلاش کند تا فرصت بیشتری در اختیار دانشجویان مستعد قرار دهد، فضای تحصیل را برای افرادی که تمکن مالی بیشتری دارند، فراهم می‌کند. از سوی دیگر به جای آنکه تلاش شود مدیران، مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به حوزه کاری خود داشته باشند، این روش به نوعی تشویق کردن مدیران به رفتارهایی است که از آنها سلب مسئولیت می‌کند!
اگر واقعاً بناست دانشگاه‌ها بتوانند رسالت خود در تولید علم و تربیت نیروهای متخصص را به خوبی ایفا کنند و دولت هم مدعی است که در این بخش، از دانشگاه‌ها به طور کامل حمایت می‌کند، باید شرایطی فراهم شود که عمده تمرکز مدیران دانشگاه‌ها بر ارتقای کیفیت آموزش، گسترش فضای پژوهش در دانشگاه‌ها و تقویت ارتباط میان صنعت و دانشگاه باشد، نه اینکه آنها به سوی شانه خالی کردن از مسئولیت سوق داده شوند.
شاید گفته شود، در سراسر جهان هم بسیاری از دانشگاه‌ها، امکان تحصیل با پرداخت هزینه را فراهم کرده‌اند؛ البته در کشور ما نیز قبلاً چنین اتفاقی افتاده و سالهاست دانشگاه‌های آزاد، غیرانتفاعی، پیام نور و پردیس‌های خودگردان دانشگاه‌های دولتی به صورت پولی اقدام به پذیرش دانشجو می‌کنند؛ بنابراین سخنان وزیر علوم، جز سنگین‌تر شدن کفه تحصیلات پولی در دانشگاه‌های دولتی، معنای دیگری نمی‌تواند داشته باشد!
نکته دیگر، انتقاد وزیر علوم از این مسئله است که دانشگاه‌ها وقتی امکانات و خوابگاه ندارند، چرا رشته جدید راه‌اندازی می‌کنند؟ حال آنکه مجوز راه‌اندازی رشته‌های جدید توسط خود وزارت علوم صادر می‌شود! در واقع می‌توان گفت اظهارات وزیر علوم در این بخش نیز نوعی شانه خالی کردن از مسئولیت است، چرا که به جای اندیشیدن تدابیر سخت گیرانه تر در زمینه صدور رشته‌های جدید، روسای دانشگاه‌ها مورد انتقاد قرار می‌گیرند.
با این تفاسیر، به نظر می‌رسد، قبل از هر چیز لازم است دولت در درون خود اولویت‌ها را تعیین کرده و راهبردها را خیلی شفاف اعلام کند تا احساس وجود فضای یک بام و دو هوا در مردم ایجاد نشود.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها