افسردگی و اقدام به خودکشی در میان اختلالات روانپزشکی بویژه در مناطق غربی کشور به دلیل شرایط زندگی و محرومیت بسیار شایع است و البته دوران همهگیری کرونا نیز باعث ایجاد مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه شد که در افزایش این اختلالات تأثیرگذار بوده است.
ایرنا نوشت: معاون دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۲۳ تا ۳۰ درصد جمعیت کشور دچار اختلالات روانپزشکی هستند و افسردگی در صدر این اختلالات قرار دارد.
علی اسدی افزود: اختلالات روانپزشکی شامل مواردی چون افسردگی، اضطراب و اقدام به خودکشی است که به عنوان بیماری شناخته میشوند و ضرورت دارد مبتلایان به این نوع از اختلالات دورههای درمانی دارویی و غیر دارویی را سپری کنند.
وی اظهار داشت: افسردگی و اقدام به خودکشی در میان اختلالات روانپزشکی بویژه در مناطق غربی کشور به دلیل شرایط زندگی و محرومیت بسیار شایع است و البته دوران همهگیری کرونا نیز باعث ایجاد مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه شد که در افزایش این اختلالات تأثیرگذار بوده است.
اسدی ادامه داد: بعد از شیوع ویروس کووید ۱۹ میزان آسیبهای روانی، افسردگی، اضطراب و استرسی افراد جامعه افزایش داشته است و هفته سلامت روان (۱۸ تا ۲۴ مهر) فرصتی است که با اطلاعرسانی و آموزش از طریق شبکههای بهداشتی و درمانی کشور، گروههای سنی مختلف را با مسائلی که در ارتقای سلامت روان مؤثر هستند، آشنا کرد.
به گفته معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، شعار امسال سازمان جهانی بهداشت با عنوان «سلامت روان و به زیستی همگانی را در اولویت قرار دهید» تعیین شده است که دولتها را مخاطب قرار داده و به آنها توصیه میکند سلامت روان همگانی را مدنظر قرار دهند.
اسدی افزود: به همین منظور کتابچهای به زبان ساده و قابل فهم برای عموم جامعه از سوی وزارت بهداشت تدوین و در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی قرار داده شده است تا به این شیوه بتوانند نسبت به اطلاعرسانی و آموزش عمومی در مورد روابط سالم با خانواده و فرزندان، راهکارهای کاهش استرس و اضطراب، پیشگیری از وسواس و سایر اختلالات برای افراد جامعه اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه غربالگری سلامت روان در کشور انجام میشود، اظهار داشت: غربالگری سلامت روان به عنوان یک خدمت در نظام شبکه بهداشتی و درمانی کشور وجود دارد و از طریق مراکز جامع خدمات سلامت و پایگاههای سلامت افراد به صورت رایگان غربالگری شده و پرونده الکترونیک برای آنها تشکیل میشود؛ ضمن اینکه در صورت وجود اختلالات روانپزشکی توسط پزشکان عمومی آموزش دیده درمانهای دارویی و غیر دارویی به آنها ارائه میشود.
اسدی تأکید کرد: در این مراکز مهارت فرزند پروری، تابآوری و خود مراقبتی نیز بصورت رایگان ارائه میشود و کیفیت ارائه خدمات استاندارد است.
قانون سلامت روان در انتظار تصویب دولت
معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه قانون سلامت روان در انتظار تصویب دولت است، تصریح کرد: پیشنویس این قانون تهیه شده و برای تصویب به دولت ارائه شده، امید است هر چه سریعتر توسط دولت و سپس مجلس تصویب و اجرایی شود.
در ایران ۱۸ تا ۲۴ مهر به نام هفته بهداشت روان نامگذاری شده و عمدهترین اهداف برنامههای این مناسبت ارتقاء، افزایش آگاهی، تغییر و اصلاح نگرش مردم نسبت به مسائل بهداشت و روان است.
نقش سیاستگذاران بر تحقق عدالت در سلامت، نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه، رویکردی عدالت محور برای دسترسی به خدمات سلامت روان، سلامت روان و بهزیستی همگانی در دوران پساکرونا، تأثیر روابط سالم والدین و فرزندان در تحکیم خانواده، سلامت معنوی و پیشگیری از بیماریهای روانپزشکی، نقش سازمانهای مردم نهاد و انجمنهای علمی در ارتقای سلامت روان و بهزیستی جامعه و خودمراقبتی و نقش آن در ارتقای سلامت روان جامعه روز شمار هفته سلامت روان از جمله محورهای هفته بهداشت روان است که از سوی وزارت بهداشت، اعلام شد.
تحلیل خبر
سلامت روان مردم جامعه، گاهی موارد، از سلامت تن و جسم آنها مهمتر است چرا که بیشتر پزشکان، امروزه، ریشه بسیاری از بیماریهای جسمانی را در مسائل عصبی و روحی و روانی جستجو میکنند. حتماً زیاد شنیدهاید که هنگامی که به پزشکان مراجعه و بیماری جسمی خود را بیان میکنید، آنها میگویند علل عصبی دارد.
گاهی مواقع شما احساس میکنید که هیچ بیماری جسمانی خاصی ندارید ولی به نوعی حال خوشی هم ندارید، این ناخوشیها و پریشان خاطریها، همه به شرایط روحی و روانی شما برمی گردد و باید در آن ناحیه دنبال راه علاجش باشید.
همینطور که در متن این خبر آمده مردم ما دچار آسیبهای روانی، افسردگی، استرس، وسواس و اختلالات روانی متعدد هستند. آمار 30 درصدی، مواردی است که ثبت شده و یقیناً بسیاری از موارد که هنوز به مراکز درمانی و تشخیصی مراجعه نکردهاند را باید به این آمار اضافه کرد.
متاسفانه شدت این نوع بیماریها و اوج آنها را در میزان خودکشیها میتوان یافت. البته ریشه این حالات مرضی روانی را باید در مشکلات اجتماعی و اقتصادی جستجو کرد.
جسم و روان متأثر از یکدیگرند و هر کدام دچار فشار و ناملایمات و کاستی شود بر دیگری اثر میگذارد.
اگر یک جامعه بانشاط یا سرزنده میخواهیم اول باید طبق هرم سلسله مراتب نیازهای مزلو، نیازهای جسمانی و فیزیولوژیک آن را برآورده کنیم از جمله این نیازها، نیاز به غذا، دارو، بهداشت، مسکن و سایر نیازهای جسمانی و مادی است که اگر اینها برآورده نشود، هم منشأ بیماریهای جسمی میشود و هم به دنبال آن، بیماریها و اختلالات روانی را دامن میزند.
بعضی مواقع «نداشتن یک چیز» خیلی انسان را آزار نمیدهد اما «دغدغه نداشتن آن» بیشتر روح و روان انسان را تحت فشار، استرس، اضطراب و افسردگی قرار میدهد. جامعه «دغدغه مند» جامعه بیماری است و آثار روانی ناشی از آن، بسیار خطرناک و کوبنده است.
امید است برنامهریزی کشور به نحوی انجام گیرد که مردم در شرایط مطلوب جسمی و روانی قرار گیرند و بسیاری از بیماریهای جسمی و روانی از وجود افراد رخت بربندد.