وزیر کشور با اشاره به آمار نرخ باروری گفت: اکنون در بحران جمعیتی قرار داریم و در تحلیلهای جمعیتی دچار یک اشتباه بزرگ شدهایم.
به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد وحیدی در مراسم گرامیداشت روز ملی ثبتاحوال (سوم دی ماه) و رونمایی از پایگاه اطلاعات خانوار و برخی طرحهای هویتی کشور با اشاره به روز ملی سازمان ثبتاحوال افزود: باید در گذشته تحلیلهای درست جمعیتی ارائه میشد تا الان با این بحران مواجه نباشیم و هشدار به موقع داده نشد و ما زمان زیادی را در این مورد از دست دادهایم و باید تلاشهای زیادی انجام دهیم که این بحران جمعیتی را جبران کنیم.
وزیر کشور ادامه داد: سازمان ثبت احوال باید تحولات جمعیتی را پایش کرده و به دستگاههای مختلف این تحلیلها را ارائه دهد تا دستگاههای تصمیم گیر براساس تحلیلها برنامهریزی و سیاستگذاری داشته باشند.
وحیدی اظهار داشت: سازمان ثبت احوال از نظر قدمت یک سازمان قدیمی است اما از نظر کارکرد یک سازمان بهروز است سازمان ثبت احوال با سن بیش از یکصد سال با بکارگیری فناوریهای روز، همگام با تحولات روز یک سازمان پیشرو است.
وی ادامه داد: سازمان ثبت احوال همواره باید یک سازمان پیشرو دانش بنیان و بهرهور با توجه به موقعیتهای خود باشد؛ کارکردهای سازمان ثبت احوال بسیار ارزشمند است؛ اصولاً اطلاعات جمعیتی برای هر کشور از اطلاعات زیربنایی و مهم محسوب میشود و اگر آمایش سرزمین را یک رکن مهم برای همه تحولات و پیشرفت و توسعه در نظر گیریم، یک رکن مهم این آمایش، مقوله جمعیت است که در سازمان ثبتاحوال شکل میگیرد و هر برنامهای که به مسائل هویتی مربوط میشود در سازمان ثبتاحوال انجام میشود.وحیدی با اشاره به پایگاه سببی و نسبی ثبت احوال گفت: شناسایی ریشههای هویتی و تاریخی ما بسیار مهم است و در سازمان ثبتاحوال شکل میگیرد. در این سازمان، ریشههای تاریخی و هویتی افراد شکل میگیرد و امیدواریم بتوانیم از این طریق به گذشتههای دورتر هم برگردیم بنابراین این مرکز هویتی بسیار حائز اهمیت است که ما را به تاریخ میبرد و گذشتهها را میتواند برای ما روشن کند.
مهاجرت، هرم جمعیتی را نامتوازن کرد
وزیر کشور با اشاره به مسئله مهاجرت گفت: برخی از این مهاجرتها ممکن است لازم باشد اما بخشی از مهاجرتها ضروری نیست؛ از جمله مهاجرت از روستا به شهرهای کوچک و از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ و از آنجا به کلانشهرها و ما اکنون با هرم جمعیتی نامتوازن روبرو هستیم و این تحلیلها باید در گذشته انجام میشد تا با مشکل هرم جمعیتی نامتوازن روبرو نباشیم. این تحلیلها میتواند سیاستهای کلان کشور را تحت تأثیر قرار دهد.وی تاکید کرد: معتقدم باید اطلاعات هویتی هر فرد با اطلاعات مکان محور فرد همراه باشد.وزیر کشور خاطرنشان کرد: بسیاری از قوانین دیگر هم برای اجرای صحیح، نیازمند اطلاعات دقیق سازمان ثبتاحوال است. به طور مثال تشویقهایی برای فرزندآوری در شهرهایی با نرخ باروری دو و نیم و اجرای این مشوقات موکول بود به اطلاعات سازمان ثبتاحوال که اکنون این اتفاق در مدت زمان کوتاه افتاده است.وی ادامه داد: سازمان ثبت احوال با آحاد مردم ارتباط دارد و از سوی دیگر یک سازمان حکومتی است و شاید یکی از مردمیترین سازمانها، سازمان ثبتاحوال است.
تعداد افراد دارای تابعیت مشکوک زیر ۱۰۰ هزار نفر است
وزیر کشور در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تعداد افراد دارای تابعیت مشکوک زیر ۱۰۰ هزار نفر است، گفت: قرار بر این است که سازمان ثبت احوال به این افراد بهطور موقت کارت شناسایی و هویت دهد.وحیدی درباره اقدامات سازمان ثبت احوال برای افراد فاقد اوراق هویتی افزود: با توجه به اینکه در مورد ایرانی بودن یا نبودن این افراد محل تردید وجود دارد و باید مراحلی طی شود و ممکن است این فرایند طولانی باشد؛ بنابراین قرار بر این شد که سازمان ثبت احوال به این افراد بهطور موقت کارت شناسایی و هویت دهد تا کارهای روزمره آنها برای دریافت خدمات دچار مشکل نشود تا در زمان مناسب با قطعیت یافتن هویت ایرانی آنها، شناسنامه و کارت ملی برای این افراد صادر شود.
براساس گزارش خبرنگار ایرنا، در این مراسم از با حضور وزیر کشور از «کارت شناسه» افراد فاقد شناسنامه رونمایی شد و به چند نفر از این افراد کارت شناسه تحویل داده شد همچنین رونمایی و افتتاح پایگاه اطلاعات خانوار (روابط سببی و نسبی) و رونمایی از سامانه تشخیص چهره سازمان ثبت احوال و ایجاد اداره کل امنیت فناوری اطلاعات و فضای مجازی این سازمان از دیگر برنامهها بود.
تحلیل خبر
جناب وزیر کشور توضیح ندادهاند که اشتباه بزرگ در تحلیلهای جمعیتی چه بوده است؟ روشهای تحلیل جمعیت در علم جمعیتشناسی برای همه جمعیت شناسان و متخصصان و کارشناسان این حوزه، امری روشن و مشخص است و چیزی نیست که به راحتی در آن «اشتباه بزرگ» رخ دهد. اگر واقعا چنین ادعایی درست باشد باید همه دستاندرکاران آن، در یک مناظره تلویزیونی برای مردم توضیح دهند که چگونه با وجود فرمولهای علمی و نسبتاً دقیق روشهای تحلیل جمعیت، آنها دچار «اشتباه بزرگ» شدهاند؟
فرمولهای جمعیتشناسی تقریبا همانند فرمولهای ریاضی است و هر صاحب علمی میتواند با توسل به آن، درجه خطای خود یا دیگران را تعیین کند و این درجه خطا بسیار کم و ناچیز
است.
مثلاً برای برآورد و پیش بینی تعداد جمعیت در چند سال آینده میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
Pt =P0 +B-D+I-E
که در آن (Pt) جمعیت قابل انتظار و پیش بینی در فلان سال است. (P0) آمار جمعیت در سرشماری قبلی – (B) تعداد موالید – (D) تعداد مرگ و میر – (I) مهاجرت به داخل و (E) مهاجرت به خارج است. بدین طریق میتوان میزان جمعیت در سال فلان (t) را محاسبه
نمود.
اینها چیزی نیست که توسط یک تیم کشوری، دچار اشتباه بزرگ شود. با توجه به اینکه در این تیم معمولاً متخصصان و افراد باتجربه هستند، اشتباه هرکس توسط فرد دیگری کنترل و تصحیح میشود و امکان انحراف زیاد و خطاهای بزرگ نیست.
علاوه بر آن در مراحل مختلف، آزمایش دقت و درستی دادههای جمعیتی انجام میگیرد و بازبینی درستی و صحت دادهها و ارزیابی آنها و نتایج حاصله به دقت صورت میپذیرد و هر کدام از اینها هم تابع فرمولها و جداول فنی و تخصصی مربوطه است، لذا انتظار میرود زمانی که وزیر محترم کشور چنین ادعایی میکند به تشریح «اشتباه بزرگ در تحلیلهای جمعیتی» بپردازد تا افراد مطلع و صاحبنظر بتوانند آن را بررسی کرده و صحت یا سقم آن را بیان کنند.