جمعه 2 آذر 1403 11/22/2024

به وب سایت رسمی روزنامه طلوع خوش آمدید

دوشنبه 26 دی 1401 ، 21 : 18

کد خبر : 26429

از 0 نفر 0

تقی‌پور رئیس کمیته صنعت مجلس شورای اسلامی: عرضه خودرو در بورس به ضرر خریداران است

تقی‌پور رئیس کمیته صنعت مجلس شورای اسلامی: عرضه خودرو در بورس به ضرر خریداران است

رئیس کمیته صنعت مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایطی که میزان عرضه و تقاضای خودرو تعادل ندارد، عرضه خودرو در بورس باعث افزایش قیمت خودرو خواهد شد و به ضرر خریداران است.+ تحلیل خبر

رئیس کمیته صنعت مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایطی که میزان عرضه و تقاضای خودرو تعادل ندارد، عرضه خودرو در بورس باعث افزایش قیمت خودرو خواهد شد و به ضرر خریداران است.
رضا تقی‌پور در گفتگو با خبرنگار مهر درباره عرضه خودرو در بورس، اظهار داشت: عرضه کالا در بورس زمانی می‌تواند به عنوان یک سازوکار پایدار و مثبت باشد که میزان عرضه بیشتر از میزان تقاضا باشد. اگر این گونه نباشد و میزان تقاضا از عرضه بیشتر باشد، باعث می‌شود قیمت به صورت مرتب افزایش پیدا کند. این موضوع باید در زمینه عرضه خودرو در بورس لحاظ می‌شد.رئیس کمیته صنعت کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز بازار خودرو دچار عدم تعادل و عدم توازن در عرضه و تقاضاست. بخشی از تقاضا در بازار خودرو کاذب است، چرا که خودرو تبدیل به کالای سرمایه‌ای شده است و بیشتر افراد، خرید خودرو را با نگاه سرمایه‌گذاری و حفظ ارزش پول خود انجام می‌دهند و تقاضای آنها برای خرید خودرو واقعی نیست.نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: البته نیاز واقعی بازار خودرو را هم باید در نظر بگیریم. ما برآوردی با همکاری وزارت صمت انجام دادیم و مشخص شد سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار خودرو نیاز داریم.تقی‌پور تأکید کرد: تا زمانی که مجموع تولید داخلی و واردات خودرو به یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه نرسد، عدم توازن و تعادل را در بازار خودرو خواهیم داشت. در این شرایط که میزان عرضه و تقاضای خودرو تعادل ندارد، عرضه خودرو در بورس باعث افزایش قیمت خودرو خواهد شد و به ضرر خریداران است.
وی بیان کرد: الان صورت مسئله ما فقط تأمین خودرو نیست بلکه صورت مسئله ما تأمین خودرو به قیمت منصفانه و عادلانه است. مشکل ما در بازار خودرو موضوع تنظیم گری است که دولت از این موضوع غافل است و چون تنظیم گری بازار خودرو را به خوبی انجام نمی‌دهیم، یک دفعه سود کلانی به جیب تولید کننده می‌رود و در حق مصرف‌کنندگان هم اجحاف می‌شود.
رئیس کمیته صنعت کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی در حال بررسی در مجلس شورای اسلامی است که تصویب و اجرای آن تأثیر مثبتی بر بازار خودرو و دیگر کالاهای سرمایه‌ای دارد و جلوی سوداگری را می‌گیرد.
تقی‌پور درباره وضعیت واردات خودرو، گفت: برای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای خودرو ما مصر بودیم که واردات خودرو با هدف تنظیم بازار انجام شود. متأسفانه شاهد کندی در تصمیم‌گیری‌های دولت برای واردات خودرو بودیم. با وجود این، وزیر صمت قول داده که پیش از پایان سال قرارداد تعداد مناسبی خودرو منعقد می‌شود. واردات خودرو قطعاً به ایجاد توازن در بازار خودرو و کاهش التهاب و تلاطم در این بازار کمک می‌کند. امیدواریم هرچه زودتر واردات خودرو و وعده‌هایی که در این زمینه داده شده است، عملیاتی شود.

تحلیل خبر

ساده‌ترین و آشناترین فرمول اقتصادی، فرمول «عرضه و تقاضا» است. زمانی که عرضه یک کالا نسبت به تقاضای آن، کاهش یابد، خریداران حاضرند با قیمت بیشتری به کالای مورد نیاز خود برسند. همین فرمول ساده، ابزاری شده در دست صاحبان کالاهایی که تولیدات انحصاری دارند، آنها با کاستن از عرضه و ایجاد خلأ مصنوعی ناشی از کمبود کالاهایی (همانند خودرو) مردم را ترغیب و حریص به خرید آن می‌کنند و چون تقاضا چند برابر عرضه می‌شود لذا به راحتی آن را گران (و حتی دو برابر) کرده و به متقاضیان می‌فروشند. اینک نیز که مسیر خرید و فروش معمولی، بسته شده و آن را وارد بورس کرده‌اند، خریداران را در مسابقه اجحاف‌آمیز مزایده وارد می‌کنند و گاهی چنان می‌شود که قیمت پایه نسبت به بالاترین مبلغ پیشنهادی مزایده از دو برابر هم فزونی می‌گیرد و در اینجا اجحاف به کسانی می‌شود که پول کمتری دارند و توانایی شرکت در این ماراتن را ندارند.
متاسفانه در کشور ما خرید خودرو تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای (به جای مصرفی) شده و مردم برای اینکه پول نقد و پس‌اندازشان دائماً افتِ ارزش دارد مجبور می‌شوند به خرید سکه، طلا، ارز و از جمله خودرو روی آورند در حالی که به عنوان یک مصرف کننده نمی‌خواهند از آن استفاده کنند. در همه کشورهای جهان، خرید خودرو جنبه مصرفی دارد و هر کس آن را می‌خرد صرفاً جهت استفاده خود و خانواده یا شرکت و اداره، خریداری می‌کند و هرچه زمان می‌گذرد قیمت آن کاهش می‌یابد ولی در کشور ما برعکس است به خاطر تورم افسارگسیخته خودروهای چند سال قبل، گران‌تر از زمان خروج از کارخانه به فروش می‌رود چه رسد به خودروهایی که صفر هستند و پس از خرید با چند ده یا چند صد میلیون بیشتر فروخته می‌شوند آنگاه فروشنده با منتفع شدن از آن، در تلاش برای خرید خودروی دیگر می‌افتد و وارد بورس شده به سمت مزایده بیشتر راغب می‌شود. این چرخه باعث افزایش عجیب قیمت خودروها طی یک ماه گذشته شده است.
از طرف دیگر خودروسازان برای اینکه این عطش را در بازار حفظ کنند تمایل به ورود خودروهای خارجی ندارند و همچنین ظرفیت تولید خود را هم افزایش نمی‌دهند، نتیجه آن چه می‌شود؟ سود کلانی که خودروسازان در مدت کوتاهی می‌برند و ضرر هنگفتی که نصیب خریداران مخصوصاً مصرف‌کنندگان واقعی خودرو می‌شود.
بنا به همین دلایل است که تا زمانی که عرضه و تقاضا به تعادل نرسد و خودرو جنبه سرمایه‌ای (نه مصرفی) داشته باشد این اجحاف به خریداران در بورس ادامه خواهد داشت.


ارسال دیدگاه Post comments


آخرین عناوین « یادداشت / تحلیل خبر »

صفحه اینستاگرام روزنامه طلوع کانال واتس اپ روزنامه طلوع

پربازدیدترین ها