طبق آمار رسمی گمرک، صادرات پسته در ۱۰ ماهه گذشته با کاهش ۶۱ درصدی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته مواجه شده است و مشتریان طلای سبز ایرانی در این بازه زمانی نسبت به سال گذشته ریزش داشتهاند.
به گزارش ایسنا، در ۱۰ ماهه امسال بالغ بر ۴۶ هزار و ۳۴۶ تن و ۴۷۲ کیلوگرم انواع پسته و مغز پسته به ۵۲ کشور مختلف به ارزش ۳۲۷ میلیون و ۶۲۳ هزار و ۶۴۳ دلار صادر شده که بیش از ۸۹۳۵ میلیارد و ۵۵۷ میلیون تومان ارزش ریالی آن است.
اردن، ارمنستان، ازبکستان، اسپانیا، استرالیا، اسلواکی، افغانستان، آلبانی، آلمان، امارات متحده عربی، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، بحرین، برزیل، بلاروس، بلژیک، پاکستان، تاجیکستان، تایلند، تایوان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری مقدونیه (یوگسلاوی)، جمهوری آذربایجان، چین، ژاپن، سنگاپور، سوریه، سوئیس، صربستان و منتهنگرو، عراق، عمان، روسیه، فرانسه، فیلیپین، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کانادا، کویت، گرجستان، لبنان، لهستان، لیبی، مالزی، مکزیک، موریس، نیوزلند، هلند، هند و هنگ کنگ ۵۲ مشتری پسته ایرانی در ۱۰ ماهه گذشته بوده است.
این میزان صادرات کاهش ۶۱ درصدی نسبت به صادرات پسته در ۱۰ ماهه سال گذشته داشته است، چراکه بیش از ۱۱۹ هزار تن پسته در آن بازه زمانی به ارزشی حدود ۷۹۷ میلیون دلار صادر شده است.
از سوی دیگر تعداد مشتریان طلای سبز ایرانی هم ریزش قابل توجهی نسبت به سال گذشته داشته است و از ۷۲ کشور در سال گذشته به ۵۲ کشور در ۱۰ ماهه امسال رسیده است.
نکته جالب توجه اینکه قیمت هر کیلوگرم پسته و مغز پسته به صورت متوسط در ۱۰ ماهه امسال با رشد نسبی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته مواجه شده است، چرا که یک کیلوگرم پسته و مغز پسته بطور متوسط در ۱۰ ماهه نخست سال گذشته ۶.۶۸ دلار معامله شده که بر اساس آمارهای ثبت شده در گمرک در ۱۰ ماهه گذشته امسال به بیش از هفت دلار رسیده است.
تحلیل خبر
شرکای تجاری خود را از دست ندهیم
دکتر محمدمهدی جعفریزاده
در میان کالاهای صادراتی ما، پس از نفت و مشتقات آن و شمس آهن و فولاد، آنچه مورد توجه و اقبال مشتریان خارجی قرار میگرفت عبارت بود از فرش، زعفران و پسته.
ناگفته پیداست که قدرت و توانمندی اقتصاد هر کشوری در صحنه بینالمللی، تراز تجاری و حجم و نوع صادرات و واردات آن می باشد. هرچه تولید محصولات ما با کیفیتتر و جهان پسندتر باشد،تمایل کشورهای دیگر به خرید و یا تهاتر آن، بیشتر خواهد بود. البته در این میان یک حلقه و عامل مهم وجود دارد و آن عدم منع مبادلات تجاری کشورها با کشور ماست. بعضی مواقع ما هر قدر هم که محصولات مرغوب داشته باشیم ولی کشورهای دیگر به خاطر تبعیت از تحریمها، اجازه خرید و فروش با ما را نداشته باشند، باز عملاً بدون مشتری خواهیم ماند و درِ اقتصاد جهان بر روی ما بسته خواهد ماند. آنگاه است که اقتصاد ما در ضعیفترین شرایط خود نمایان میشود. متاسفانه به علت گسترش تحریمها، کشورهای زیادی که شرکای تجاری مهم و استراتژیک ما در خرید کالاهایی مانند فرش، زعفران و پسته بودند، با ما قطع ارتباط کرده و محصولات کشورهای دیگر را جایگزین کردند. ماجرای عدم خرید نفت و مشتقات آن هم که همه مطلع هستند.
زمانی که منبع درآمد حاصل از صادرات این کالاها کاهش یابد دولت برای تأمین هزینهها و مخارج خود، بالاجبار به سمت افزایش منابع مالیاتی، استقراض از بانک مرکزی، افزایش تعرفه گمرکات، افزایش قیمت کالاها و خدمات از جمله قیمت حاملهای انرژی روی میآورد و نهایتاً فشار آن بر مردم افزون میشود.
لذا ضروری است که در وهله اول برای رفع تحریمها چارهای اندیشیده شده و در مرتبه بعد، مسیر بازگشت مشتریان جهانی که از فرآیند رابطه تجاری با ما خارج شدهاند، هموار شود تا شاید اقتصاد کشور جان بگیرد و روزنه امیدی پدید آید.