سخنگوی دولت با اشاره به ابلاغ آییننامه «حمایت از نخبگان غیر ایرانی» هدف این آییننامه را بهرهمندی از دانش و تخصص نخبگان غیر ایرانی بیان کرد.
علی بهادری جهرمی درخصوص شرایط برخورداری نخبگان غیر ایرانی از امتیازات مندرج در آییننامه مذکور به ایسنا گفت: به موجب این آییننامه، نخبگان غیر ایرانی در صورت دارا بودن شرایط نخبگی، از کلیه امتیازات شهروندی به استثنای تابعیت و تصدی مناصب مذکور در ماده (۹۸۲) قانون مدنی برخوردار میشوند.
وی همچنین با تشریح شاخصهای نخبگان غیرایرانی موضوع آییننامه یاد شده و نحوه امتیازدهی به آنها، افزود: این شاخصها در چارچوب «سند راهبردی کشور در امور نخبگان» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و مشتمل بر سوابق برجسته تحصیلی و آموزشی، فعالیتهای پژوهشی با تأکید بر فعالیتهای مسئله محور، برگزیدگی در رویدادهای رقابتی معتبر، فعالیتهای فناورانه و نوآورانه، فعالیتهای برجسته فرهنگی، ادبی، هنری، مدیریتی و ورزشی همسو با ارزشهای ملی ایرانی، اسلامی از نخبگان علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط، تهیه و به تصویب هیئت وزیران میرسد.
سخنگوی دولت در ادامه، تصریح کرد: براساس آییننامه مذکور، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور موظف است با همکاری بنیاد ملی نخبگان درخواستهای متقاضیان برخورداری از حمایتهای موضوع این آییننامه را براساس شاخصهای ذکر شده با کسب نظر از دستگاههای تخصصی مربوط بررسی نموده و افراد واجد صلاحیت را به کمیسیون ساماندهی اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور معرفی کند تا پس از انجام استعلامات قانونی در موعد مشخص نسبت به صدور دفترچه اقامت ویژه برای متقاضیان مورد تأیید کمیسیون مذکور اقدام نماید.
بهادری جهرمی خاطرنشان کرد: دولت به موجب آییننامه «حمایت از نخبگان غیر ایرانی» وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر دستگاهها و مراجع ذی ربط را مکلف کرده درخصوص درخواستهای صدور پروانه اشتغال یا جواز کسب برای دارندگان دفترچه اقامت ویژه موضوع این آییننامه، مشابه اتباع ایرانی اقدام کنند. همچنین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف شده ساز و کار لازم برای بهرهمندی دارندگان دفترچه اقامت ویژه از کلیه خدمات بانکی همانند اتباع ایرانی را ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، ایجاد نماید. سخنگوی دولت همچنین درخصوص ادامه تحصیل دارندگان دفترچه اقامت ویژه موضوع آییننامه یاد شده اظهار کرد: ادامه تحصیل دارندگان دفترچه اقامت ویژه در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور با رعایت ضوابط مشابه اتباع ایرانی انجام میشود.
وی در پایان، با اشاره به تکلیف دستگاههای اجرایی برای ارائه خدمات به دارندگان دفترچه اقامت ویژه، افزود: به موجب آییننامه مذکور، کلیه دستگاههای اجرایی موظفند در چهارچوب وظایف و اختیارات مربوط، نسبت به ارائه خدمات به دارندگان دفترچه اقامت ویژه اعم از صدور گواهینامه، صدور سیم کارت، خدمات بیمه، تأسیس شرکت و خروج و مراجعت مشابه اتباع ایرانی اقدام کنند. علاوه بر این، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز مکلف است ساز و کار لازم برای ارائه خدمات از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به دارندگان دفترچه اقامت ویژه را براساس شناسه اقامت ویژه مشابه شناسه ملی اتباع ایرانی ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه ایجاد نماید.
تحلیل خبر
ابتدا نخبگان وطنی را دریابیم
دکتر محمدمهدی جعفریزاده
گرچه در کشورهای پیشرفته، زمینه جذب نخبگان کشورهای دیگر را فراهم میآورند ولی همزمان اولویت اول آنها زمینهسازی برای پرورش نخبگان وطنیشان میباشد و هرچه امکانات دارند در یک سلسله مراتب، در اختیار نخبگان داخلی و خارجی میگذارند. البته آنها، هم توان اقتصادی بالا دارند و هم زمینه علمی لازم و براساس این دو ویژگی، زرق و برق آنها چشم نخبگان داخلی و خارجی را به خود خیره میکند.
ما که امروز متاسفانه از این دو ویژگی محروم هستیم باید آنچه داریم صرف نخبگان وطنی کنیم و ابتدا آب و نان و مسکن و شغل و تمایلات علمی آنها را پاسخ شایسته دهیم، آنگاه اگر چیزی زیاد آمد صرف نخبگان خارجی و کشورهای همسایه کنیم. برای قدم اول در این راستا، ابتدا باید طی یک نظرسنجی علمی، میزان رضایت نخبگان داخلی را از عملکرد بنیاد ملی نخبگان به طور اخص و عملکرد دولتها در ادوار مختلف به طور اعم سنجید تا به دور از هیاهوهای تبلیغاتی به واقعیت نظرات و میزان رضایت نخبگان وطنی پی برد. برای انجام صحیح و علمی این نظرسنجی میتوان از طیفها و مقیاسهای علمی سنجش نظرات و دیدگاههای آنها استفاده کرد. مثلاً بهرهگیری از طیف یا مقیاس لیکرت (Likert Scale) که معمولاً در حوزههای منابع انسانی، مدیریت، روانشناسی، علوم رفتاری، علوم اجتماعی و ... از آن استفاده میشود و بر مبنای آن، عقیده، نظر، دیدگاه، احساس و قضاوت افراد را میسنجند و در تهیه پرسشنامه و تحلیل آن از سوگیری و جانبداری نسبت به موضوع مورد سنجش اجتناب کرده و واقعیت را کشف میکنند، گرهگشاست.
اگر این نظرسنجی علمی از اعضای بنیاد ملی نخبگان و سایر نخبگان غیرعضو، انجام گیرد و واقعاً به همان گونه که نتیجه حاصل شده، اولاً در رسانههای گروهی بدون کم و زیاد، منتشر شود. ثانیاً مسئولان به آن توجه کرده و آن را محور اقدامات بعدی خود قرار دهند، آنگاه نخبگان داخلی، چمدان مهاجرت را نخواهند بست و در خدمت به کشور خویش، چیزی کم نخواهند گذاشت و هر آنچه نخبگان خارجی کشورهای همسایه با هزینههای هنگفت به ما خواهند داد، این عزیزان متفکر هموطن، بسیار بهتر و درخشانتر از آنها به جامعه تقدیم کرده و خواهند کرد.