بررسیهای مسعود نیلی، اقتصاددان، نشان میدهد که اگر اقتصاد ایران تحریم نبود، نرخ دلار الان حدود ۱۰ هزار تومان بود.
به گزارش رویداد۲۴ ، مسعود نیلی اقتصاددان در برنامه «حکمرانی خوب» به بررسی وضعیت بازار ارز و نرخ دلار در وضعیت غیرتحریمی پرداخت. او بر این باور است که در حال حاضر روابط خارجی و اعتمادسازی داخلی در بازار ارز ایران بسیار مهم است. همچنین، برآورد نیلی نشان میدهد که اگر تحریم نداشتیم، نرخ ارز الان حدود 10 هزار تومان بود.
تورم در نبود تحریم چند درصد بود؟
این اقتصاددان با اشاره به اینکه تورم ما در سالهای تحریم متوسط سالانه 36.4 درصد بود، گفت: نرخ تورم در سالهای غیرتحریم (از بازه زمانی 1380 به بعد)، 16.4 درصد بوده که فاصله زیادی را نشان میدهد. این فاصله 16.4 درصدی در پی تمام خرابکاریهایی به وجود آمده که در اقتصاد ایران رخ داده است؛ به غیر از عامل تحریم. اگر ما تحریم نداشتیم، ممکن بود تورم به 20 درصد یا کمی بیشتر برسد.
نیلی در گفتگو با فردای اقتصاد افزود: اگر میخواستیم به طور کامل مقید به برابری قدرت خرید باشیم و رقابتپذیری اقتصاد را حفظ کنیم، با فرض اینکه تحریم نمیشدیم، نرخ ارز الان حدود 10 هزار تومان بود. هرچند با این وجود هم اقتصاد خوبی تلقی نمیشدیم و شاید رشد اقتصادی 3 تا 3.5 درصدی داشتیم ولی ادامهدار بود.
تحریم، اقتصاد چند نرخی را تحمیل میکند
وی با بیان اینکه تحریم یک اقتصاد چند نرخی را تحمیل میکند، تاکید کرد: نمیتوان در وضعیت تحریمی، یک گلخانه در بازار ارز ایجاد کرد و به هدف تکنرخی رسید. هماکنون در بازار ارز ایران، نقش وزیر امور خارجه از نقش رئیس بانک مرکزی اثرگذارتر است. در واقع، در حال حاضر برقراری روابط خارجی و اعتمادسازی داخلی در اقتصاد دارای اهمیت وافری است.
تحلیل خبر
تحریمها و نابسامانی اقتصادی
دکتر محمدمهدی جعفریزاده
نقش تحریمها بر اقتصاد، آن قدر مهم و مؤثر است که کشور قدرتمندی همچون روسیه را نیز از پای درمیآورد. آن کسی که تحریمها را بر اقتصاد کشور بیاثر و قطعنامههای سازمان ملل را کاغذ پارههای بیارزش قلمداد میکرد، خودش هم به خوبی میدانست که حرفش حتی برای خودش هم خریدار ندارد. ضعف و بیاعتباری برخی سخنان آن قدر واضح و بدیهی است که نیاز به هیچ استدلالی برای مردودی آن نیست.
امروز پیوستگی اقتصاد کشورها با اقتصاد جهانی آنچنان هویداست که حتی اگر آمریکا که قدرت اول جهان است توسط کشورهای مهم اروپا و آسیا تحریم شود نمیتواند دوام بیاورد.
شاید بعضیها بگویند میتوان با دور زدن تحریمها، آثار آنها را خنثی کرد اما این چنین نیست بلکه دور زدن تحریمها، خودش هزینههای هنگفت دیگری را بر کشور تحمیل میکند و هر کالایی را به جای خریداری مستقیم از کشورها باید با چند واسطه و دلال و با چند برابر قیمت خرید که نتیجه و آثار زیانبار آن برای اقتصاد کشور و مردم، کاملاً روشن است.
شیشه عمر اقتصاد کشورها در دست تجارت جهانی است و تجارت برون مرزی هر کشوری نیز مستقیماً تحت تأثیر سیاست خارجی آن کشور رقم میخورد. به همین خاطر دکتر نیلی اقتصاددان گفته است: «هم اکنون در بازار ارز ایران، نقش وزیر امور خارجه از نقش رئیس کل بانک مرکزی اثرگذارتر است».
آری، سیاست خارجی است که باعث میشود کشورهای دیگر به صف مخالفان بپیوندند و با وضع و گسترش تحریمها، همه صادرات و واردات را فلج کرده، قیمت ارز و طلا را افزایش داده و نهایتاً سقوط ارزش پول ملی و به دنبال آن تورم و گرانی قیمتها و فشار روزافزون بر مردم را چند برابر کنند.
مدیران کشور باید همزمان در دو جبهه فعالیت چشمگیر داشته باشند؛ هم تحریمها را لغو کنند و هم اقتصاد کشور را سامان دهند در غیر این صورت با استمرار تحریمها و ادامه شرایط نابسامان اقتصادی، نتیجه همان است که میبینیم و روند خطرناک آن ادامه خواهد یافت.