رئیس قوه قضاییه ضمن اشاره به حریم خصوصی افراد و ممنوعیت تعرض به این حریمها، گفت: در قانون «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» حریمهای خصوصی و غیرخصوصی تعریف شده است و مصادیق این موضوع روشن است.
به گزارش ایرنا از مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در نشست شورای عالی قوه قضاییه، پیشاپیش میلاد مسعود کریم اهل بیت امام حسن مجتبی (ع) را تبریک گفت و از همه نیروها در بخشهای مختلف کشور بهویژه مسئولان کشیک قضایی و نیروهای فراجا که در ایام تعطیلات نوروز، به صورت شبانهروزی مشغول خدمترسانی به مردم بودند، تقدیر کرد.
اولویت معیشت مردم است
محسنی اژهای با اشاره به شعار سال که از سوی رهبر معظم انقلاب، «مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری شده است، بر ضرورت جهد و تلاش بیش از پیش همه دستگاههای کشور در به ثمر نشستن این مهم تاکید کرد و مسئله اولویتدار کشور را «معیشت مردم» دانست و گفت: مسئولان بخشهای مختلف قضایی در راستای تحقق شعار سال، هر آنچه میتوانند و منطبق با همه ظرفیتهای قانونی به بخشهای اجرایی کمک کنند و وظایف و مسئولیتهای مستقیم خود را نیز در این راستا با نهایت جهد و اهتمام، انجام دهند.رئیس دستگاه قضا با اشاره به اینکه اولویت داشتن موضوع معیشت مردم، به معنای غفلت از سایر موضوعات نیست، تصریح کرد: عمل به قانون در همه زمینهها و امور، هم یک وظیفه است و هم امری نافع است؛ فرد قانونگریز و هنجارشکن باید بداند که هم به دیگران ضرر میرساند و هم خودش متضرر میشود.محسنی اژهای در ادامه جلسه امروز، ضمن اشاره به برخی مسائل فرهنگی و ناهنجاریهای اجتماعی که سبب آزرده خاطر شدن مردم متدین ایران اسلامی میشود، به تشریح مصوبات متعدد و مأموریتهایی پرداخت که شورای عالی انقلاب فرهنگی در سالهای اخیر برای حدود ۳۰ دستگاه از جمله ۱۰ وزارتخانه، قوه قضاییه، صداوسیما، بسیج، نیروهای نظامی و انتظامی، حوزههای علمیه، ستاد امربهمعروف و بخشهای دیگر، وظایف و تکالیفی را تعریف کرده است و در عمل به این مصوبات و مأموریتها، کم کاریهایی مشاهده میشود که باید برای جبران آنها، تلاش مضاعف از سوی دستگاههای مسئول انجام شود.رئیس عدلیه ضمن تشریح پنج وظیفهای که در یکی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی برای قوه قضاییه در زمینه مقابله با ناهنجاریهای اجتماعی تعریف شده است، گفت: همه دستگاههای موظّف و مکلّف در مقابله با ناهنجاریهای اجتماعی باید از همه ظرفیتهای قانونی موجود برای مقابله و مواجهه با این ناهنجاریها بهره گیرند؛ وظایف و مسئولیتهای فراجا، سایر ضابطین و دستگاه قضایی نیز در این مقوله وفق مواد قانونی موجود در قانون مجازات اسلامی، آیین دادرسی کیفری و دیگر مقررات، مشخص است و اهتمام بر اجرای این تکالیف قانونی مورد تاکید است.
در انجام مأموریت خود بردبار باشید و این مهم را تمرین کنید
رئیس قوه قضاییه در ادامه نشست امروز، بار دیگر خطاب به همه مسئولان قضایی در مراجع و مراکز مختلف تاکید کرد که در مواجهه با ارباب رجوع و مراجعان به دستگاه قضایی، حُسن برخورد داشته و به تکریم ارباب رجوع اهتمام ویژهای مبذول دارند و در انجام مأموریتهای خود و مواجهه با اصحاب پروندههای مورد رسیدگی، صبر و بردباری پیشه کنند.
رئیس عدلیه خطاب به مسئولان ذیربط قضایی تاکید کرد: تا آنجا که ممکن است و به روند تحقیقات خلل وارد نمیشود و بیم تبانی و فرار وجود ندارد، از بازداشت موقت متهمان و افراد خودداری کنید و در مواردی که ضروری نیست، قراری صادر نکنید که منتهی به بازداشت فرد شود؛ همچنین نسبت به صدور قرارهای متناسب نیز اهتمام داشته باشید.
محسنی اژهای تصریح کرد: مسئولان قضایی ذیربط در مواردی نیز که طبق مقررات و بررسی همه جوانب امر، اقدام به صدور دستور بازداشت متهم میکنند، نسبت به رعایت حقوق او اهتمام داشته باشند و بدانند که چنانچه حق او نادیده گرفته شود، این امر حقالناس محسوب میشود.
وی همچنین خطاب به مسئولان قضایی ذیربط بار دیگر تاکید کرد: در جریان رسیدگی به پروندهها، در مواردی که ضروری نیست، برای افراد محدودیتهایی نظیر ممنوعالخروجی و ممنوعالمعاملگی را در نظر نگیرند و چنانچه با بررسی همه جوانب امر و ضروریات موجود، این محدودیتها را اعمال کردند، موضوع را به اطلاع افراد برسانند و پس از رفع ضرورت، نسبت به رفع این محدودیتها نیز اقدام کنند. قاضیالقضات اظهار داشت: همچنین مسئولان قضایی ذیربط توجه داشته باشند که در بازرسی از منازل و محل کار متهمان، اشیا و وسایل غیرضرور که در کشف جرم دخیل نیستند، ضبط نشوند و چنانچه وسایل اشخاص نیز ضبط شد، پس از رفع نیاز، بازگردانده شوند.
تحلیل خبر
جامعه پردغدغه، جامعه بیدغدغه
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
در حالی مردم کشور ما از «سال قبل» به «سال جدید» ورود کردند که نه فقط از انواع دغدغههای آنان کاسته نشد بلکه نگاهشان به «آینده بیدغدغه» آنان را بین خوف و رجاء قرار داده است. هم ترس از آینده دارند، هم نمیتوانند امیدشان را قطع کنند چرا که انسان با امید زنده است.
تورم افسارگسیخته در یکی دو ماه آخر سال قبل، دلار را به بیش از 50 هزار تومان و سکه را به بیش از 30 میلیون تومان رساند و آثار آن بر همه کالاها و خدمات هویدا شد و ارزش پول مردم و پسانداز آنها را نصف و همه یافتههای آنها را پنبه کرد. قیمت انواع خودرو، دو سه برابر شد و خرید و فروش و اجاره مسکن را در شرایط سخت قرار داد.
کارفرماها در تأمین مواد اولیه شغل خود درماندند و سرمایه در گردش آنها کفاف خریدهای جدید را نمیداد. بعضی از مشاغل به سمت تضعیف و برخی به سمت توقف چرخه تولید و ارائه خدمات جلو رفتند. کارمندان دولت- صرفنظر از افراد خاص- در اداره معیشت خانواده ناتوان شده و بازنشستگان به شرایط سختتری رسیدند.
همینها در ازدواج فرزندانشان، ادامه تحصیل آنان، تأمین سرپناهشان، بهرهمندی از شغل مناسب، پاسخگویی هزینههای زندگیشان، فرزندآوری و فرزندداری، تأمین مایحتاج اولیه زندگی ... با گرههای سختی مواجه شدند که نه تنها نتوانستند آنها را بگشایند بلکه از ترس گرههای بعدی، دغدغههای روزهای آتی را دارند.
به هر حال جامعه پردغدغه که در تمام ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اعتقادی، خانوادگی، بهداشتی، دارویی و درمانی، ورزشی، تفریحی و ... با دغدغههای مرکب جدی مواجه است، نمیتواند آزاد و رها، اندیشهاش را به پرواز درآورد و با نشاط ، سالم و توانمند زندگی کند.
«حیات طیبهای» که قرآن از آن سخن میگوید با این دغدغهها، دست یافتنی نیست.
بنا به نظر جامعهشناسان و روانشناسان اجتماعی، «دغدغهها» در مراحل بعدی به «اضطراب» و پس از آن به «التهاب» تبدیل میشود و در حالت التهابات اجتماعی، هیچچیز قابل پیشبینی نیست.
امید آنکه سال جدید، سال کاستن از دغدغههای مردم و افزایش رضایت و آرامش خاطر آنها باشد.