معاون سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی از افزایش ۳۰ درصدی قیمت کتابهای درسی نسبت به سال گذشته خبر داد.
رویداد ۲۴ به نقل از تسنیم: محمد علویتبار معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره ثبت سفارش کتابهای درسی اظهار کرد: امکان ثبت سفارش کتابهای درسی برای سال تحصیلی آینده ویژه دانشآموزان میان پایه یعنی دوم تا ششم ابتدایی، هشتم، نهم، یازدهم و دوازدهم از تاریخ ۹ اردیبهشت از طریق سامانه irtextbook.ir آغاز میشود و تا ۲۶ خرداد ادامه دارد.
وی افزود: دانشآموزان سایر پایههای تحصیلی یعنی پایههای ورودی از ۵ تیرماه برای ثبت سفارش کتاب درسی اقدام کنند و تا ۱۸ شهریور برای ثبت سفارش فرصت دارند.
معان سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: والدینی که از طریق پنجره my.gov.ir مراجعه میکنند پس از احراز هویت و انتخاب وزارت آموزش و پرورش میتوانند برای ثبت سفارش کتابهای درسی اقدام کنند.
علویتبار تاکید کرد: هزینه کتابهای درسی در سامانه تعیین شده و به صورت اینترنتی واریز خواهد شد. همچنین کتابهای درسی به صورت میانگین نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته است و این هزینه برای دانشآموزان مناطق محروم نیمبها و در برخی مناطق رایگان است.
وی بیان کرد: ۹۰ میلیون جلد کتاب درسی از ۱۵۳ میلیون جلد کتاب چاپ شده است. همچنین ۷۰ درصد کاغذ مورد استفاده ایرانی و ۳۰ درصد خارجی است.
معاون سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره حداکثر افزایش قیمت کتابهای درسی گفت: حداکثر افزایش قیمت در دوره ابتدایی ۱۶ هزار تومان، متوسطه اول ۳۱ هزار تومان و متوسطه دوم به جز فنی و حرفهای ۳۲ هزار تومان است و نسبت به سال گذشته هر کتاب ۲ هزار تومان افزایش قیمت داشته است.
علویتبار افزود: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و بودجه مصوب برای کتابهای درسی، پیشبینی افزایش ۸۵ درصد قیمت را داشتیم اما در راستای تاکید ریاست جمهوری میانگین افزایش قیمت به ۳۰ درصد رسید.
وی متذکر شد: اسامی دانشآموزان پایههای ورودی حتماً باید در سامانه سیدا ثبت شده باشند تا امکان ثبت سفارش کتابهای درسی وجود داشته باشد.
تحلیل خبر
آموزش و پرورش رایگان؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
در دو سه شماره گذشته روزنامه، تمرکز اخبار و تحلیل خبر را بر روی گرانی و کمبود «دارو و درمان» گذاشتیم و با توجه به اینکه این گرانیها و کمبودها، جان مردم را به خطر میاندازد، هشدارهای لازم را دادیم.
اینک مبحث تحلیل را به سمت گران شدن 30 درصدی کتب درسی برده و این را هم برای سلامت فرهنگ و باسواد شدن فرزندان این مرز و بوم، خطرناک میبینیم. تفاوت «خطر جانی» با «خطر فکری» این است که چون خطر جانی سریعتر اثرگذار و قابل مشاهده و لمس است، زودتر مردم و مسئولان متوجه آن میشوند ولی خطر فکری و فرهنگی، چون به مرور و با گذشت چند دهه، خود را نشان میدهد، توجه آنی مردم و مسئولان را به خود جلب نمیکند.
اما از منظر قانونی در اصل سیام قانون اساسی آمده است: «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم آورد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد» در این اصل قانون اساسی به صراحت آمده که دولت باید همه وسایل آموزش و پرورش را برای ملت به صورت «رایگان» فراهم آورد ولی متاسفانه نه تنها به این اصل عمل نمیشود بلکه هر سال با افزایش علنی قیمت این وسایل، به گرانتر شدن آن شدت میبخشند.
نمایندگان مجلس هم که وظیفه نظارت بر حسن اجرای قوانین را برعهده دارند، دریغ از اینکه حتی تذکری دهند!
موقعی که اصول مختلف قانون اساسی این گونه رها میشود چه انتظاری است که کشوری قانون مند داشته باشیم؟! خانوادههای دانش آموزان، امروز، هم باید نیازهای تغذیه، پوشاک، بهداشت، دارو و درمان فرزندانشان را برآورده کنند هم امکانات تحصیل پرهزینه آنها را فراهم آورند. آیا مسئولان ذیربط میدانند که قیمت یک دفتر نقاشی 100 برگ 000/50 تومان است؟ آیا میدانند هزینه کتاب، دفتر، کیف، خودکار، مداد و ... یک دانش آموز در طول سال تحصیلی چقدر است؟ و خانوادههای ضعیف باید از چه طریقی آنها را برای فرزندان خود تهیه کنند؟ این گرانیها چه پیامدهای دراز مدتی بر فرهنگ و علم جامعه برجای خواهد گذاشت؟