محمدمهدی اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره ادعای مطرح شده درخصوص نامه محرنامهای پیرامون تشکیل کمیته چهرهها که امضای آن را به وی منتسب میکنند، گفت: گاهی اوقات مسائلی بیان میشود اما «اَلحَمدُ لِلّهِ الَّذی جَعَلَ اَعدائَنا مِنَ الحُمَقاء»؛ این مسئله کار متداولی است ما در وزارت فرهنگ متولی این حوزهها هستیم و طبیعی است موارد نقض قانون را پیگیری میکنیم و این هم در راستای وظایفمان بوده است و چیز جدیدی هم نیست و بسیاری از اوقات در همین موضوعات از ما سؤال میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ما وظیفهمان است که رسیدگی کنیم و با دستگاههای مختلف در ارتباط هستیم و حداکثر تلاش ما این است که حوزه فرهنگ مقید به قانون باشد و اگر هم اتفاقاتی میافتد و خطاهایی رخ میدهد بتوانیم با گفتوگو آنها حل کنیم، زیرا اهالی فرهنگ و هنر یک مقدار با ذوق و عاطفه هستند و حداکثر تلاش ما این بود که با گفتوگو و نشست مسائلمان را حل کنیم، الحمدالله هم تا حالا هم نتیجه داده و نیازی به برخورد نبوده است.
وی تاکید کرد: من همیشه از دستگاههای مختلف خواستم اجازه دهند متولی مدیریت مسائل هنرمندان، وزارت فرهنگ باشد و این اتفاقی هم که افتاده است از قضا نکته مثبتش همین است. ما در موضوع حل مشکلات فضای فرهنگی و هنری درخواستمان همیشه همین است و الحمدالله همه هم همراهی کردند. جایگاه حل مسائل و مشکلات فرهنگی و هنری وزارت ارشاد است و ما این موضوع را دنبال میکنیم.
اسماعیلی درباره اینکه پس اتفاقات اخیر در حوزه هنر عدهای از تریبونهای خود مطرح کردند که توقع برخورد تندتری را از وزارت فرهنگ و ارشاد دارند، آیا چنین مسائلی راه تند و برخوردهای سلبی و بگیر و ببند میخواهد یا اینکه میتوان با هنرمندان به گفتوگو پرداخت، گفت: ما مخالف دوقطبیسازی در جامعه هستیم دشمن دوست دارد، بین گروههای مردم اختلاف ایجاد کند، دوست دارد افراد با عناوین مختلف، طرفدار و مخالف یک کار باهم درگیر شوند. دشمن به دنبال به هم زدن نظم کشور است ما که مسئولین کشور هستیم این موضوع را میدانیم و رهبر انقلاب در ابتدای سال فرمودند که اجازه ندهیم دو قطبی ایجاد شود.
وی ادامه داد: اکثریت قریب به اتفاق جامعه فرهنگی و هنری کشور یک جامعه عفیف و ملتزم به قانون هستند و حتی اگر جایی قانون را هم قبول نداشته باشند، در اجرا باید ملتزم به قانون باشند و ما در همین نقطه با هنرمندان عزیزمان گفتوگو میکنیم که اینها ملتزم به قانون باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد عنوان کرد: من هم ممکن است یک قانونی را در حوزه کاریام نپسندم، ممکن است به عنوان یک معلم دانشگاه فلان موضوع را در مورد ارتقاء و ترفیع نپسندم، نپسندیدن به معنای عمل نکردن نیست تا وقتی چیزی قانون است به آن التزام داریم و ما با این ادبیات با اهالی فرهنگ و هنر گفتوگو میکنیم بدون اینکه از روشهایی استفاده کنیم که در جامعه ایجاد بدبینی میکند.
وی افزود: البته طیفی از دوستان در بخشهای مختلف شاید منتقد این رفتار باشند و از وزارت فرهنگ و ارشاد توقع دارند که بسیار چکشی با این موضوعات برخورد کند، خیر اینگونه نیست. جنس کار و مخاطبهای ما مخاطبهای فرهنگی و هنری هستند. در این افراد عواطف و ذوق هنری بر سایر مسائل غلبه دارد و ما هم در وزارت فرهنگ و ارشاد وظیفه داریم با گفتوگو این مشکلات را به حداقل کاهش دهیم.
تحلیل خبر
برخوردهای چکشی و افراطی یا عاقلانه و اندیشمندانه؟
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
نه فقط اینک که 44 سال از پیروزی انقلاب گذشته و انتظار میرود با دوران بلوغ و پختگی اجتماعی سیاسی مواجه باشیم و برخوردها باید عاقلانه و اندیشمندانه و مدارامحور باشد بلکه حتی باید از ابتدای پیروزی انقلاب هم، افراد افراطی و تندرو که هیچ منطقی جز زور نمیفهمیدند، از حرکت مقدس مردم به حاشیه رانده میشدند.
وزیر محترم ارشاد که میگوید: «برخی توقع برخورد چکشی از وزارت ارشاد دارند» گویای این است که هنوز پشت پرده، فشار بر وزرا و مدیران ارشد کشور برای التهاب آفرینی و متشنج کردن فضای جامعه وجود دارد.
سالهاست که همه میدانند افراد تندرو، همه دولتها را زیر فشار و هجمههای خود قرار دادهاند تا مسیر «زورمدارانه» خود را تحمیل کنند. این هجمهها دولت اصولگرا یا اصلاحطلب را نمیشناسد و برایش فرق نمیکند که ملت با رأی دادن خود، چه پیامی را مخابره میکند، اینان معتقدند که فقط راه و روش چکشی و افراطی آنها درست است و همه دولتمردان باید از آنها اطاعت کنند. اینها به اندازهای فشار وارد میکنند که حتی دولتهای احمدینژاد و رئیسی دادشان بلند میشود.
البته هم این افراد چکشی و افراطی و هم افراد عاقل و میانهرو در یک فهم با هم شریکند و آن اینکه هر دو میدانند که دوران زورگویی در عصر جدید به سر آمده، اما افراد چکشی و افراطی معتقدند که با نرمش و مدارا، همه چیز از دستشان بیرون میرود آنگاه توان جمع کردن اوضاع را نخواهند داشت و لذا فشار را همچنان بر فنر نگه میدارند ولی اشتباه اینها دقیقاً همین جاست و نمیدانند که فشار تا نقطهای جواب میدهد و از آن پس از کنترل خارج خواهد شد.
اندیشمندانهترین روش، مدار و همنوایی با مردم است. با آرامش آفرینی و انتقادپذیری، معایب و اشکالات در معرض اصلاح قرار گرفته و خواستهها و مطالبات مردم پاسخ داده میشود.
باید دید تا کی افراد تندرو میتوانند بر این سبک و سیاق حرکت کنند؟