معاون هماهنگی پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان مدیرت بحران کشور گفت: خسارات ناشی از حوادث طبیعی و انسانساز در ایران سالانه ۵ میلیارد دلار است.
به گزارش خبرگزاری مهر، حسین ظفری، معاون هماهنگی پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان مدیرت بحران کشور عنوان کرد: با وجود آنکه ایران حدود ۱ درصد جمعیت جهان را دارد اما ۶% خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: بر اساس مطالعات جهانی، خسارات ناشی از حوادث طبیعی و انسان ساخت در ایران، سالانه بهطور متوسط ۵ میلیارد دلار است که بدین ترتیب ایران را جز ۱۰ کشور حادثه خیز جهان و چهارمین کشور آسیا میشناسند. این موضوع به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص ایران است که دارای مخاطرات متنوع و متعدد طبیعی و انسان ساخت است از سوی دیگر آسیب پذیریهای مختلف، موجب افزایش ریسک بروز بحران در کشور عزیزمان شده است.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: رویکرد جدید سازمان مدیریت بحران به سمت هوشمندسازی مدیریت بحران سوق داده شده است همچنین در این راستا طراحی و معماری سامانههای جامع، با لایههای گوناگون اطلاعاتی و اطلس مخاطرات طبیعی در دستور کار سازمان مدیریت بحران قرار گرفته است.وی گفت: استفاده کار آمد و ساماندهی ظرفیت عظیم و پای کارِ نیروهای جهادی و مردمی، با فعال کردن حلقههای میانی و کار گروهای میدانی و ظرفیت بخشِ خصوصی شامل شرکتهای صنعتی، معدنی ساختمانی، خدماتی و کشاورزی و نیز بهرهگیری از نیروهای مردمی و خیرین با راه اندازی قرارگاه مردم یاری بحران در تمامی استانها در دستور کار قرار دارد.
ظفری بیان کرد: بر اساس مطالعات انجام شده، تنها راه مقابله مؤثر با این مخاطرات انجام اقدامات پیشگیرانه که با برنامههای آموزشی، فرهنگ سازی و هوشمندسازی بحران و همچنین آمادگی از طریق برگزاری مانور است موجب کاهش ۱۲ تا ۲۴ برابری هزینههای ناشی از خسارات خواهد شد. بر این اساس از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۵۲۱۸ مانور در سراسر کشور در سطوح ملی، استانی و شهری و روستایی و محلهای برگزار شده است که موجب ارتقا آمادگی دستگاههای ماده ۲ قانون مدیریت بحران کشور شده است.
معاون هماهنگی پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان مدیریت بحران کشور افزود: تقویت سامانههای هشدار سریع از جمله لرزه نگارها، شتاب نگارها، هشدار سیلاب، آتش سوزی، طوفان و… موجب کاهش قابل توجه تلفات جانی و خسارات مالی شده است بگونهای که از سال ۱۴۰۰ تاکنون با حمایت سازمان مدیریت بحران کشور، تعداد ۱۵ ایستگاه به شبکه لرزهنگاری و ۱۷۷ ایستگاه فعال به شبکه شتابنگاری کشور اضافه شده است.
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه حوزه مدیریت بحران فرابخشی است لذا تحقق جامعهای ایمن و تابآور نیازمند مشارکت جمعی و هم افزایی بین دستگاهها و آحاد مردم است.
تحلیل خبر
ایران، جزء 10 کشور حادثه خیز جهان!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
موقعی که سازمانی به نام «مدیریت بحران» در کشور تعبیه میشود معنایش این است که بسیاری از بحرانهای طبیعی و انسانساز را میتوان به موقع شناخت و شناساند و از وقوع آنها پیشگیری کرد. باید با آمار و ارقام صحیح، مشخص کرد که در طول سال چه تعدادی حوادث طبیعی و انسانساز رخ میدهد و چه تعدادی از آنها اگر به موقع شناسایی و پیشگیری میشد، به وقوع نمیپیوست.
آمارهای موفقیت را نباید بر مبنای چند حادثه کنترل شده ارزیابی کرد. دلخوش نباشیم که از صدها حادثه آسیب آفرین، توانستهایم چند مورد آنها را مهار کنیم. حتی اگر از حوادث رخ داده، فقط یک درصد آنها کنترل و مهار و پیشگیری نشده باشد، امکان دارد همین یک درصد، آسیب زاییشان بیشتر از 99 درصد دیگر باشد. به عبارت دیگر فقط با عدد و رقم نمیتوان حجم، کیفیت و پتانسیل تخریب حوادث را تحلیل کرد بلکه باید ابعاد همه جانبه و میزان گستردگی خسارت آفرینی آنها را مدنظر قرار داد.
کسانی که مسئولیت مستقیم مدیریت بحران را به عهده دارند بدون کمک گرفتن از همه مجموعههای دولت نمیتوانند به نحو شایسته، نقش آفرین باشند. هنر آنها، استفاده از همه ظرفیتهای کشوری، لشکری و مردمی در مراحل آموزش، شناسایی، پیشگیری و کنترل حوادث طبیعی و انسانساز است.
آنها باید از ظرفیت عظیم رسانهها در آگاه سازی اجتماعی و همراهی مردم و سازمانهای مردم نهاد و غیردولتی کمک بگیرند. بسیج کردن مستمر اینها و هدایت در مسیر مطلوب، کار کوچکی نیست. موقعی که به قول معاون هماهنگی پیشگیری مدیریت بحران کشور، ایران جزء 10 کشور حادثه خیز جهان و چهارمین کشور آسیایی از این حیث میباشد، معنایش این است که ما باید مدیریت قویتری نسبت به کشورهای دیگر در این زمینه داشته باشیم. آیا اینک چنین جایگاهی داریم؟