رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: در مقطعی برای راهاندازی قطار پرسرعت با شرکت اسپانیایی وارد مذاکره شدیم تا با سایپا همکاری در ساخت قطار سریعالسیر داشته باشیم اما در آن زمان راهآهن اعلام کرد که زیرساخت قطارهای سریعالسیر را ندارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، علی آقامحمدی در همایش اقتصاد دریامحور با بیان اینکه ایران یک کشور منطقهای است و همه لوازم برای توسعه در برنامه چشم انداز تعریف و دیده شده است، اظهار داشت: بخشی از این برنامه و سیاستها سامان یافته اما از بخشی از آن عقب ماندیم که این عقبماندگیها در حوزه اقتصاد است.
وی ادامه داد: یکی از موضوعات مهم در اقتصاد، موضوع اقتصاد دریامحور است و در همه دنیا کشورهای بزرگ و صاحب تولید در کنار دریا تشکیل شده و جوار دریا واقع شده است. اخیراً در نمایشگاه دهم بهمن ماه که با حضور رهبری برگزار شد به اهمیت توسعه دریا محور تاکید شد.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: برای ارتباط با دریای مدیترانه از طریق عراق، لبنان و سوریه ورود کنیم که این کشورها از همسایگان استراتژیک ما هستند و دسترس قرار دادن امکانات ایران برای کل منطقه است. همچنین برای رسیدن به دریای سیاه به ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان نیاز داریم. از عمان و یمن هم به دریای عمان میرسیم از این رو این ارتباط کلیدی و استراتژیک است.
آقامحمدی تاکید کرد: وقتی درباره ارتباط با هند، روسیه و سایر کشورها صحبت میکنیم، توسعه منطقه اجتناب ناپذیر است و اگر توسعه نباشد منطقه ناامن میشود و غرب هم به همین دلیل به دنبال کشیده شدن تنش در منطقه است.
وی گفت: همکاریهای ایران و قطر در درباره گاز مشخص است از این رو روابط بین ایران و قطر حائز اهمیت است و باید از تنش دور باشد.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه وقتی از اقتصاد دریامحور حرف میزنیم از یک نقشه کلان و بزرگ میگوییم، ادامه داد: اگر توسعه دریامحور به اجرا نرسد، سایر برنامههای توسعه به اجرا نمیرسد و اقتصاد دریا محور لازمه رشد و توسعه منطقه است.
آقامحمدی با بیان اینکه برای اجرای اقتصاد دریامحور نیاز به زیرساختهای انواع شقوق حمل و نقل داریم و نمیتوان با این سرعت قطار تقاضاهای ایجاد شده را پاسخ داد، گفت: در مقطعی برای راهاندازی قطار پرسرعت با شرکت اسپانیایی وارد مذاکره شدیم تا با سایپا همکاری در ساخت قطار سریعالسیر داشته باشیم اما در آن زمان راهآهن اعلام کرد که زیرساخت قطارهای سریعالسیر را ندارد.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه امروز در مسیر دمام-جده قطار پرسرعت ایجاد شده، ادامه داد: باید برای هر تقاضا عرضه مناسبی داشته باشیم و اگر نیاز به قطار پرسرعت باشد باید زیرساخت آن فراهم شود. نمیتوان در کشورمان کشتیسازی داشته باشیم اما ورق و رنگ مناسب به آن را در کشورمان نداشته باشیم و حتماً باید صنایع مرتبط با آن را در کشور داشته باشیم.
تحلیل خبر
زیرساختهای عقب مانده ما ؟!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
چرا در 45 سال گذشته نتوانستهایم یا نخواستهایم زیرساخت قطارهای سریعالسیر را مهیا کنیم؟ مگر برای این زیرساخت چه مدت زمانی و چقدر هزینه مورد نیاز بوده؟ از اینجا معلوم میشود که ما چقدر از دنیای پیشرفته عقبیم! پولهایی که جاهای دیگر و برای مصارف دست چندم خرج شده، چرا نباید در زیرساختهای حمل و نقلی کشور که شاهرگ و شریان اقتصاد کشور و رفاه مردم است، هزینه شود؟
اگر در اینترنت جستجو کنید میبینید که خط ریلی سریعالسیر در اروپا در سال 1978 در ایتالیا بین رم و فلورانس به طول 122 کیلومتر با سرعت 250 کیلومتر در ساعت راهاندازی شد. در فرانسه نیز در سال 1981 دو شهر پاریس و لیوان به فاصله 419 کیلومتر با سرعت 300 کیلومتر در ساعت به یکدیگر متصل کرد. همچنین طولانیترین خط قطار سریعالسیر جهان در چین با سرعت 300 کیلومتر در ساعت، مسیر 2 هزار و 298 کیلومتری بین پکن و گوانگژو را در 8 ساعت طی میکند.
ژاپن در سال 1962 قطارهای با سرعت 320 کیلومتر در ساعت راهاندازی و در سال 1996 با سرعت 443 کیلومتر و برای قطارهای مغناطیسی با رکورد جهانی 603 کیلومتر در ساعت در سال 2015 پیشرفتهترین تکنولوژی سیستم ریلی را ثبت کرد.
حال ببینید ما با قطار شیراز به تهران با چه سرعتی حرکت میکنیم و از امروز تا فردا چند ساعت طول میکشد تا به مقصد برسیم؟
چرا همین الان هم که مشغول ریل سازی و ریلگذاری در مسیرهای جدید کشور هستیم باز از همان روش قدیمی استفاده کرده و سراغ زیرساختهای متناسب با تکنولوژی روز نمیرویم؟
بالاخره از چه زمانی میخواهیم زیرساختهای متناسب با قطارهای سریعالسیر را در کشور آغاز کنیم؟
فراموش نکنیم که سرعت قطارهای سریعالسیر در کشورهای پیشرفته به آرامی به سرعت هواپیما میرسد و ما هنوز در حرکت لاک پشتی قرن گذشته قطارهایمان، متوقف شدهایم.