عضو کمیسیون بهداشت درباره ویروس HMPV گفت: براساس اعلام وزارت بهداشت از نمونههایی که تاکنون آزمایش شده است هیچ کدام متعلق به ویروس HMPV نبوده و بیماری که در حال حاضر به شدت در حال شیوع است بیماری آنفلوآنزا است و آنفولانزایی که در حال گردش در کشور است خیلی خطرناکتر از HMPV است.
سید محمد جمالیان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در مورد بیماری تنفسی که اخیراً در کشور به شدت شایع شده است، گفت: معمولاً الان فصل بیماری و این ویروسها است و چیز عجیب و غریبی وجود ندارد اما برای اینکه مشخص شود این ویروس چیست آنها را آزمایش میکنند. براساس آزمایشاتی که تاکنون انجام شده است هیچ یک از نمونههای آزمایش شده از این ویروس جدید چینی نبودهاند. ویروسی که در جامعه به سرعت در حال گردش است همان ویروس آنفلوآنزای H1N1 است اما با توجه به ارتباطاتی که وجود دارد، ویروس جدید هم حتماً شیوع پیدا خواهد کرد. البته مطمئناً در نظام سلامت کشور هم آمادگی برای مقابله با این ویروس وجود دارد.
وی ادامه داد: هر ساله در این فصلها یک سری از بیماریهای ویروسی به شدت شایع میشوند که اکثر آن آنفلوآنزا است و بعد از آن راینو ویروسها (Rhinovirus) است که شایع میشوند و HMPV را هم هر سال داشتهایم، یعنی موضوع تازهای نیست اما به طور مثال درصد آن ۳ تا ۴ درصد بوده است و امسال گویا میزان آن در دنیا بیشتر شده است.
این عضو کمیسیون بهداشت با اشاره به حضور وزیر بهداشت در این کمیسیون گفت: در کمیسیون بهداشت و درمان آقای ظفرقندی را دعوت کردیم و ایشان هم در کمیسیون حضور پیدا کردند. در حال حاضر تمام نمونههایی که وزارت بهداشت از کل کشور گرفته تا الان، نمونه مثبتی از این ویروس را پیدا نکردهاند اما حتی اگر هم پیدا شود باز جای نگرانی وجود ندارد.
جمالیان خاطرنشان کرد: خطر آنفلوآنزا بیشتر است یعنی میزان مرگ و میری که آنفلوآنزا هر ساله دارد از HMPV بیشتر بوده است. البته ممکن است با گردشی که ویروس در دنیا داشته تغییر ژنوم داده و تایپ خطرناک آن که مرگ و میر بیشتری دارد را به وجود بیاورد.
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه در برخی از کشورها از جمله آمریکا این بیماری مرگ و میر داشته است آیا این آمادگی در وزارت بهداشت ایجاد شده است که در صورت شیوع بیماری در کشور اقدامات لازم صورت بگیرد تا مثل دوره کرونا غافلگیر نشویم، گفت: متاسفانه بعضاً میگویند که دولت شیوع کرونا را مخفی کرد. من آن زمان رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک بودم و استان مرکزی دومین استانی بود که نمونه مثبت کرونا در آن پیدا شد. اما با اینکه شب انتخابات بود ما اعلام کردیم یعنی این کمی کملطفی است که در فضای مجازی میگویند مثل کرونا مخفیکاری شد. در زمان کرونا ما در استان مرکزی به محض اینکه نمونه را پیدا کردیم اعلام کردیم و بعد از قم دومین استان ما بودیم.
این عضو کمیسیون بهداشت گفت: در حال حاضر هم ویروسها توسط آزمایشگاهها بررسی میشوند و اگر نمونهای باشد، اعلام خواهد شد. البته این ویروس در کل دنیا در حال گردش است و با توجه به رفت و آمدهایی که وجود دارد، احتمالاً در کشور ما هم به زودی پیدا خواهد شد. اما این ویروس ویروسی نیست که انتشار با سرعت بالا و همچنین مرگ و میر بالایی داشته باشد، یعنی آنفولانزایی که الان در کشور در حال گردش است و ما میبینیم حتی تعداد زیادی از افراد را به دلیل ابتلا به آن بستری میکنند خیلی خطرناکتر از HMPV است. درباره این ویروس هم به محض اینکه نمونه مثبت پیدا شود، اعلام خواهد شد و مخفی نمیشود.
جمالیان تصریح کرد: وزیر هم در جلسه کمیسیون بهداشت و درمان اعلام کرد که تاکنون نمونه مثبت این ویروس پیدا نشده است. نکتهای که بسیار اهمیت دارد این است که مردم به ویژه کسانی که بیماری دیابت، بیماری قلبی و ریوی دارند باید پیشگیری کنند یعنی ماسک بزنند و از دیدهبوسی و دست دادن با افراد علامتدار خودداری کنند.
همچنین با شستوشوی دست اقدامات پیشگیرانه انجام دهند. در ضمن اگر هم به این ویروس مبتلا شدند نیازی به درمان با آنتیبیوتیک یا درمان خاص ندارند. درمان این بیماری استراحت است اما نکات بهداشتی و پیشگیری باید از سوی مردم جدی گرفته شود به خصوص بچهها در مدرسه مراقبت کنند البته کسانی که بیشتر در معرض خطر هستند، سالمندان و افراد دیابتی و بیماری قلبی و ریوی هستند و این گروهها باید خیلی مراقبت کرده و پیشگیری کنند. حتی در محیطهای بیرون و محیطهای عمومی نیز بهتر است که از ماسک استفاده شود.
تحلیل خبر
دو نیاز حیاتی مردم؛ غذا- دارو و درمان
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
شیوع یک بیماری مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا میتواند عموم مردم کشور را درگیر خود کند و نظام بهداشت و درمان را گرفتار. همین بیماری نسبتاً ساده و معمولی که این روزها در سطح کشور میچرخد، هم بخشی از انرژی نیروی کار را میگیرد، هم جیب آنها را خالی میکند چرا که علاوه بر دارو و درمان، نیاز به مواد غذایی تقویتی است که برای خانوادههای کم درآمد، هزینه سربار میآورد.
اخیراً به دنبال حذف ارز نیمایی و جایگزینی ارز توافقی، برخی از مسئولان اعلام کردند که تا اواخر سال، قیمت دارو افزایش مییابد. البته از اول سال جاری تاکنون چند بار داروها و مواد بهداشتی، افزایش قیمت داشته است و نیاز به اعلام رسمی آن در رسانهها نبوده است، احتمالاً اینکه اکنون به صورت رسمی مسئولان ذیربط اعلام گرانی در چند ماه پایانی سال را میکنند، نشاندهنده افزایش سنگینتری از سطوح قیمتی میباشد که جامعه باید آمادگی آن را داشته باشد.
در این شرایط سخت اقتصادی، توصیه به دولت محترم و نمایندگان مجلس و سایر مسئولان ارشد کشور این است که هر چیزی گران میشود حداقل این دو دسته کالا و خدمات (غذا و دارو درمان) که با سلامتی و جان مردم سر و کار دارد را گران نکنند.
این دو اگر بیش از این، از دسترس مردم خارج شود، ملت ما، رو به رنجوری و بیماری وضعف و ناتوانی خواهد رفت و بزرگترین سرمایه کشور که «نیروهای انسانی» است به جای نشاط و توانمندی، دچار خمودی و ناتوانی شده و از میزان کارآیی، بهرهوری و اثربخشی آنها به شدت کاسته خواهد شد.
حال که مشکلات مسکن و خودرو و سایر رفاهیات، پیچیده و بغرنج شده و شرایط اقتصادی، قدرت توسعه و پیشرفت را از کشور سلب کرده، حداقل به این دو نیاز حیاتی مردم که شامل سیکل مرگ و زندگی میشود، نگاه ویژهای داشته باشند.