معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران از تجارت خارجی حدود ۱۰۰ میلیارد دلاری در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ خبر داد.
به گزارش ایرنا از گمرک ایران، محمد رضوانیفر افزود: از مجموع ۹۹.۷ میلیارد دلار تجارت خارجی ایران در این مدت، ۶۰.۲ میلیارد دلار به صادرات با احتساب نفت و خدمات فنی و مهندسی و ۳۹.۵ میلیارد به واردات با احتساب شمش طلا اختصاص داشت.
وی اظهار داشت: در مدت یاد شده صادرات غیرنفتی به ۳۲.۵ میلیارد دلار رسید که ۱۵ درصد افزایش داشته است، همچنین صادرات نفت خام و کوره به ۲۷ میلیارد دلار و صادرات خدمات فنی مهندسی به ۷۰۰ میلیون دلار رسید، این در حالیست که واردات کشورمان بدون احتساب طلا به میزان ۳۶.۱ میلیارد دلار و واردات شمش طلای استاندارد ۳.۴ میلیارد دلار بوده است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: همچنین میزان وزنی واردات کشور بدون شمش طلا در این مدت با ۲.۷ درصد افزایش به میزان ۲۱.۷ میلیون تن رسید.وی گفت: در هفت ماهه امسال صادرات کشور بدون احتساب صادرات نفت خام، نفت کوره و خدمات فنی و مهندسی حدود هفت میلیارد دلار کسری داشت و با احتساب نفت و خدمات فنی مهندسی ۲۰.۷ میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی داشتهایم.
رضوانیفر، میزان وزنی صادرات غیرنفتی در این مدت را ۸۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تن ذکر کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱.۴۸ درصد افزایش یافته است.به گفته وی، متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی کشورمان در ۷ ماهه امسال با ۳ درصد افزایش به رقم ۳۶۷ دلار رسیده است.
رئیسکل گمرک خاطرنشان کرد: در این مدت ۳۷.۹ میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۱۵.۲ میلیارد دلار صادر شده است که به لحاظ وزن ۲۳ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد افزایش داشته است.
چین، مقصد نخست صادرات
وی اضافه کرد: همچنین بزرگترین مقاصد صادراتی کشورمان در هفت ماهه امسال به ترتیب شامل چین با ۸.۶ میلیارد دلار، عراق با ۷.۳ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۴.۲ میلیارد دلار، ترکیه با ۳.۳ میلیارد دلار، افغانستان با ۱.۳ میلیارد دلار، پاکستان با ۱.۲ میلیارد دلار و هند با ۱.۱ میلیارد دلار بوده است.
رضوانی فر تاکید کرد: این هفت کشور در مجموع ۸۲ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.
وی درخصوص کشورهای عمده طرف معامله واردات با کشورمان، افزود: بیشترین میزان کالاهای وارداتی به کشورمان تا پایان مهرماه، از کشورهای امارات متحده عربی با ۱۲ میلیارد دلار، چین ۱۰.۲ میلیارد دلار، ترکیه ۶.۶ میلیارد دلار، آلمان ۱.۴ میلیارد دلار، فدراسیون روسیه یک میلیارد دلار، هند ۹۰۰ میلیون دلار و هنگکنگ با ۷۰۰ میلیون دلار بوده است.
معاون وزیر اقتصاد ابراز کرد: ۷۷ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل واردات کشور در این مدت از کشورهای یاد شده مذکور بوده است.
وی گفت: متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی یکهزار و ۸۱۹ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶ درصد افزایش نشان میدهد.
تحلیل خبر
تجارت خارجی، اساس اقتصاد کشور
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
تجارت خارجی، نبض اقتصادی کشورهاست. کشورهایی که اقتصاد قوی در جهان دارند تجارت خارجیشان، «تریلیون دلاری» است.
گرچه تجارت خارجی کشور ما به حد 100 میلیارد دلار رسیده و نسبت به گذشته رشد داشته است ولی در مقایسه با میزان تجارت خارجی کشورهای دیگر، خیلی عقبتر هستیم.
ما به علت شرایط بد اقتصادی، نیاز مبرم و ضروری به سرمایهگذاران خارجی در کشورمان داریم. سرمایهگذاران ایرانی، هم توانایی اقتصادی همانند سرمایهگذاران خارجی ندارند و هم ریسکپذیری آنها در شرایط اقتصادی کنونی پایین است، لذا یا پولهای متمولین ایرانی در کشورهای دیگر هزینه میشود یا مترصد فرصت جهت بالا و پایین رفتن قیمتها و خرید اجناس خاص برای سودآوری بیشتر هستند. این نوع فعالیت اقتصادی غالباً فرصت طلبانه است و به دنبال رشد و توسعه کشور نیستند.
بدتر از آن موقعی است که نه سرمایهداران خارجی و نه سرمایهداران ایرانی هیچکدام به دلایل خاص، حاضر به سرمایهگذاری در ایران نباشند.
در این حالت، خارجیها در معاملات اقتصادی و مالی، دنبال تضمین هستند لذا تا تضمین نگیرند و یا خودشان اطمینان حاصل نکنند، سرمایههای خود را در ایران، به کار نمیگیرند در این صورت دولت باید یا به آنها تضمین بدهد و یا آنها را مطمئن کند که ضرر و زیان خاصی به آنها نمیرسد.
ما نباید به عدد 100 میلیارد دلاری تجارت خارجی بسنده کنیم بلکه باید با مشورت با شرکای تجاری خارجی خود، این اطمینان را در سرمایهگذاران خارجی به وجود آوریم که تجارت مثبت و قابل توجهی خواهند داشت.