معاون محیط زیست فارس گفت: برای سد تنگ سرخ هیچگونه مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست چه در سطح ملی و چه در سطح استانی صادر نشده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نبی الله مرادی در نشست خبری با خبرنگاران افزود: سد تنگ سرخ به بدون داشتن ارزیابی محیط زیست در گذشته شروع به فعالیت کرد که با پیگیریها در سطح ملی جلوی این پروژه گرفته شد و سالهاست کارگاه آن تعطیل است.
وی ادامه داد: دغدغهها درخصوص احداث این سد بسیار جدی است و درنهایت بعد از مهندسی ارزش که درخصوص این پروژه اتفاق افتاد؛ هرچند گزارش آن به صورت رسمی اعلام نشد اما در یکی از جلسات با حضور کارشناسان مقرر شد با طرحهای جایگزین اهداف سد دنبال از جمله در بحث گردشگری و سیلاب دنبال شود.
مرادی تصریح کرد: در موضوع گردشگری پیرامون سد تنگ سرخ نیز مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون استعلام نشده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس در بخشی دیگر از سخنان خود درخصوص تالابهای استان فارس و اینکه آیا امیدی به احیای آنها وجود دارد یا خیر، تاکید کرد: تا زمانی که ۹۰ درصد آب کشور در بحث کشاورزی مصرف میشود و تغییر الگوی کشت عملیاتی و تغییر نگرش در این حوزه اتفاق نیفتد نمیتوان امید به احیای تالابها داشت.
همچنان اصرار بر مصرف آب با شرایط گذشته وجود دارد
وی ادامه داد: وضعیت فعلی تالابها به دلیل مدیریت مصرف آب و درصد کمتری به خشکسالی و تغییر اقلیم مرتبط است؛ با توجه به اینکه تغییر اقلیم دست ما نیست اما میتوان مدیریت منابع آب را کنترل کرد.
مرادی گفت: هنوز تغییرات آنچنانی در سیاستهای آبی کشور اتفاق نیفتاده است؛ همچنان اصرار بر مصرف آب با شرایط گذشته وجود دارد و باید در این ارتباط تجدیدنظر شود.
سد نرگسی کازرون گزارش ارزیابی محیط زیست ندارد
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس درخصوص سد نرگسی کازرون نیز گفت: این پروژه بدون گزارش محیط زیست عملیات اجرایی خود را از ابتدا آغاز کرد، پیگیریها برای آن دنبال شد اما هیچ وقت به توقف عملیات منتج نشد و همچنان بدون گزارش ارزیابی است.
مرادی خاطرنشان کرد: هرچند بعد از شروع عملیات اجرایی سد گزارش ارزیابی به سازمان محیط زیست ارائه شد اما به دلیل اینکه پروژه آغاز شده بود مورد بررسی قرار نگرفت، در برههای نیز از دستور کار خارج شد اما با تغییراتی که در ارزیابی صورت گرفت دوباره به این نتیجه رسیدند که گنبد نمکی در آن منطقه میتواند در این سد اثرگذار باشد.
وی یادآور شد: بعد از آنکه مدل سازی شوری انجام گرفت ارزیابیها دوباره به محیط زیست ارائه شد اما هیچ وقت به این پروژه مجوزی داده نشد.
تحلیل خبر
چرا بعد از 13 - 14 سال هنوز بدون مجوز لازم؟!
دکتر محمدمهدی جعفری زاده
پروژههای مهم و زیربنایی مهمی همچون سد تنگ سرخ شیراز و سد نرگسی کازرون که از سال 1390 - 1389 کلنگ زنی و ساخت آنها شروع شد، باید قبل از شروع به ساخت، همه مجوزهای لازم از جمله مجوز زیست محیطی آنها را میگرفتند و به صورت قانونی، علمی و فنی، مسیر خود را طی میکردند. اینکه بعد از 13 - 14 سال، معاون محیط زیست استان فارس اعلام کند این دو پروژه مهم و بزرگ استان از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز ندارند، امری تعجب آور است.
قدم اول در اجرای هر پروژهای، هماهنگی کامل همه ادارات و ارگانهای ذیربط و متفق القول بودن مسئولان آن با یکدیگر میباشد.
متاسفانه در کشور ما، جهت اجرای طرحها و پروژههای مختلف عمرانی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، ورزشی و ... عدم هماهنگی و تعارضات بین ادارات و متولیان امور، زیاد است، به طوری که حتی تا زمان افتتاح آنها، این اختلاف به چشم میخورد.
بعضی مواقع این اختلافات به اندازهای مهم است که با جان و مال و هستی مردم یک منطقه بازی میکند. مردم در پس شیرینی افتتاح این پروژهها، باید مخاطرات و خسارتهای جانی و مالی اجتماعی آنها را مورد توجه قرار دهند و از مسئولان بخواهند همه ضوابط قانونی، ایمنی، مقاومسازی، فنی و زیست محیطی، بهداشتی و ... را رعایت کنند تا در آینده دور یا نزدیک خسارت به بار نیاورد و دود آن به چشم آنها نرود.
نمایندگان حوزههای انتخابیه این شهرستانها نیز نباید به صورت نمایشی و خلاف ضوابط قانونی و ایمنی به پیگیری آنها مبادرت ورزند بلکه با عقل دوراندیش به دفاع یا تأیید آنها بپردازند.